Teknoloji

iCloud’a yapıldığı iddia edilen saldırı ünlülerin çıplak fotoğraflarını ortaya çıkardı

Jennifer Lawrence

Ünlü oyuncular Jennifer Lawrence ve Kirsten Dunst, pop müzik yıldızı Ariana Grande ve top model Kate Upton’ın da aralarında bulunduğu ünlü kadınlara ait çıplak, yarı çıplak ve müstehcen fotoğraflar forum sitesi 4chan aracılığıyla internete sızdı. Fotoğrafların nasıl ele geçirildiği henüz tam olarak bilinmese de, isimsiz 4chan kullanıcıları görüntülerin ünlülerin Apple iCloud hesaplarından ele geçirildiğini belirtti.

iPhone, iPad ve Mac kullanıcılarının cihazları arasında fotoğraf, ayar, takvim ve veri senkronizasyonu gerçekleştirmesini sağlayan servis, daha önce kafa karıştırıcı ve güvenilmez olduğu gerekçesiyle eleştirilmişti. Sızan fotoğrafları en çok konuşulan ünlü olan Jennifer Lawrence, bu yıl MTV’ye verdiği bir röpörtajda iCloud’a dair memnuniyetsizliklerini dile getirmişti.

Saldırganların paylaştıkları görüntü arşivi üzerinde ne zamandan beri çalıştıkları da akılları kurcalayan bir başka soru. Fotoğrafları sızdırılan ünlülerden biri olan Scott Pligrim Dünyaya Karşı’nın yıldızı Mary Elizabeth Winstead, paylaşılan fotoğraflarının yıllar önce çekildiğini ve silindiğini ifade etti. Winstead fotoğraflarının daha önce geçirilmiş olabileceğini de sözlerine ekledi.

Gawker’da yer alan haberde ise büyük sızıntının ipucunun geçtiğimiz hafta içinde verildiği ve anonim bir forum kullanıcısının fotoğraflara ulaştığını açıkladığı belirtiliyor. Aynı kullanıcı saldırının sorumluluğunu da üstlenirken, elinde başka fotoğraf ve videoların bulunduğunu da açıkladı. Ancak saldırgan yeni görüntüleri paylaşmak için kendisine Bitcoin veya PayPal aracılığıyla para transfer edilmesini talep etti. Gawker dedikodu sitesi TMZ’nin de fotoğrafları ele geçirmeye çalıştığı, ancak 4chan kullanıcısının bu teklifi reddettiğini bildirdi.

Fotoğrafı sızan ünlülerden Ariana Grande sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada fotoğrafların sahte olduğunu dile getirdi. Sızıntının kurbanlarından Victoria Justice de Twitter hesabı aracılığıyla fotoğrafların kendisine ait olmadığını öne sürdü.

Ancak fotoğrafları sızan ünlülerin büyük bir kısmı fotoğrafların doğruluğunu kabul etti. Mary Elizabeth Winstead ancak bir zavallının bu işe kalkışabileceğini belirtti. Fotoğrafları en çok konuşulan isim olan Jennifer Lawrence ise sözcüsü aracılığıyla BuzzFeed sitesine bir açıklama gönderdi.

Lawrence açıklamada sızıntıyı ”çirkin bir gizlilik ihlâli” olarak tanımladı. Fotoğrafları paylaşan kişiler hakkında da yasal yaptırım uygulanacağını belirten Lawrence’ın sözcüsü, bu yasal yaptırımların ne olacağı konusunda bir bilgi vermedi. Mashable fotoğrafları paylaşan yüzlerce Twitter hesabının kapatılmış olmasına dikkat çekti.

Fotoğrafları sızdıran kişiyi de yakalanması durumunda oldukça ağır bir ceza bekliyor. 2012 yılında Mila Kunis ve Scarlett Johansson’ın da aralarında bulunduğu ünlülerin kişisel e-posta hesaplarını ele geçiren bir kişi, 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

İLGİLİ HABERLER