Teknoloji

IBM Watson süper bilgisayar metinden kişilik değerlendirmesi yapıyor

ibm-watson-super-bilgisayar-250715

IBM’in süper bilgisayarı Watson kişilik analizine el atıyor, tahminlerini ise yazı örneklerine dayandırıyor. Bu teknolojinin hünerlerini görmek isteyen herkes kendi hazırladıkları metin parçasını girmelerine ve buna bağlı olarak karakter tahmini almanıza olanak sağlıyor. Bu, bilgisayarların tahmin ve analizi öğrenmelerine dair en son örneklerden birini teşkil ediyor.

Bu teknoloji “Kişilik İçgörüleri” adını taşıyor ve adından da anlaşılacağı üzere bir kişinin karakteri hakkında içgörüleri elde etmeyi sağlıyor. Bilgisayar yazdığınız herhangi bir blog yazısı veya tweet gibi metne göz atıyor. Teknolojinin en doğru sonucu vermesi için resmi yazışmadan çok, blog yazısı veya tweet gibi gayriresmi yazılar tercih ediliyor.

Kişilik içgörülerinde şu an için yüzde 50’ye 50’lik bir isabet oranının elde edildiği görülüyor. Yani bunların yarısı doğru, yarısı da yanlış çıkıyor. Analizler 300 veya civarı sayıda kelime içeren makalelere dayanıyor. Daha uzun bir metin girildiğinde elde edilen sonuçlar daha farklı, doğruya biraz daha yakın olabiliyor.

Aslında Watson’ın değerlendirmeleri daha çok yazı örneğindeki üsluba dayanıyor. Eğer olumsuz tonda bir yazı girişi yaparsanız, Watson stres ve melankolinin eşiğinde olduğunuzu söyleyecektir. Daha olumlu tonda bir şeyler yazdığınız takdirde, Watson da stresten muzdarip olmadığınız, yaşama sımsıkı sarıldığınızı söyleyecektir.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, daha uzun metinler daha iyi sonuçlar veriyor. Aslında anlamlı analizler için en az 6 bin kelimelik uzunluğa sahip metinlere ihtiyacın olduğu belirtiliyor.

ibm-watson-karakter-analizi-250715

İLGİLİ HABERLER