Teknoloji

IBM Watson bir kadının hayatını kurtardı

ibm watsonIBM’in yapay zekası Watson, bugüne kadar oldukça ilginç işlerin altına imza attı. Yarışma programı Riziko’yu kazanmaktan egzotik yemek pişirmeye kadar pek çok şeyi yapabilen IBM Watson, bir hayat kurtararak çıtayı biraz daha yükseğe taşıdı.

Tokyo Üniversitesi’nde görev yapan doktorlar, Watson’ın 60 yaşındaki bir kadına nadir görülen bir lösemi (Kan Kanseri) türü teşhisi koyduğunu ve teşhisin doğru çıktığını açıkladı. Söz konusu kişiye birkaç ay önce yanlış bir teşhisin koyulmuş olması, Watson’ın yaptığı işin önemini biraz daha artırıyor.

Analitik makinenin 10 dakika içinde hastadaki genetik değişimleri 20 milyon kanser araştırma makalesinin bulunduğu bir veri tabanıyla karşılaştırdığı belirtildi. Karşılaştırmanın ardından hastaya teşhis koyan Watson, doğru tedaviyle hastanın hayatının kurtulmasına giden yolu açtı. Üniversiteden yapılan açıklamada, Watson’ın başka bir hastada da nadir görülen bir lösemi türünü teşhis ettiği dile getirildi.

IBM Watson ve türevlerinin hastanelerde yaygınlaşması için zamana ihtiyaç var

Watson ve diğer yapay zeka türevlerinin hastanelerde tavsiye amaçlı kullanımının yaygınlaşması için biraz daha zamana ihtiyaç var gibi gözüküyor. Buna ek olarak, söz konusu sistemlerin iyi işlemesi için hastanelerin elinde karşılaştırmaya uygun veri tabanlarının bulunması gerekiyor. Yine de, Watson’ın doğru teşhisi yapay zekanın hıza ihtiyaç duyulan durumlarda ne kadar faydalı olacağını göstermesi açısından önem taşıyor.

İLGİLİ HABERLER