Teknoloji

IBM öncülüğünde geliştirilen 7nm yonga daha küçük ve hızlı işlemciler demek

çip
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:
ibm-yonga-7nm-090715
Görsel: Darryl Bautista / IBM

Söz konusu işlemciler tarafında yenilikçilik olunca bayrağı genellikle Intel taşıyor, ancak bu sefer IBM öncülüğündeki konsorsiyum öne çıktı ve dünyanın ilk işlevsel 7nm devre test yongalarını ürettiğini duyurdu.

Şu anda dünyanın en gelişmiş CPU’ları 14nm süreci temel alınarak üretiliyor ve 2016’da 10nm yongalara geçişin planları yapılıyor. Ne var ki, üretim sürecini daha da daraltmak daha fazla zorluğu beraberinde getiriyor, her şey düzgün ve kolay anlaşılır bir düzende olmuyor.

IBM, 7 nm devrenin çeşitli sayıdaki temel teknolojik engellere bağlı olarak şimdiye kadar erişim alanı dışında olduğunu kaydetti. Bu engellerin başında silikonun kendisinin materyal özellikleri geliyor. IBM’in, aralarında Samsung ve SUNY Polytechnic Institute’un da bulunduğu iş ortakları saf silikonu silikon-germanyum (SiGe) alaşımla değiştirerek kanal transistörlerinin elektron mobilitesini çok küçük seviyelerde iyileştirmeyi sağlıyor. Ayrıca Azami Ultraviyole (EUV) baskı yöntemi de mikroskobik desenlerin her bir yongaya işlenmesi için kullanılıyor.

IBM gelecek yonga teknolojisine yönelik araştırmalarında ilk kez 10nm çıtasının altına inmiyor. 2012 yılında şirket karbon nanotüplerden üretilmiş 9nm transistörlerin gösterimini gerçekleştirmişti. Mevcut 7nm SiGe transistörler ise ticari üretim için daha öngörülebilir durumda görülüyor, yine de bunların o seviyeye gelmesi için en az birkaç yıl geçmesi gerekiyor. O seviyeye geçildiği zaman IBM, alan ölçeklemede günümüzün en gelişmiş 10 nm teknolojisine göre yüzde 50’ye yakın oranda gelişim sağlanacağını öngörüyor. Diğer bir deyişle, 7nm mimarisini temel alan bir işlemcinin 10nm ile geliştirilene göre iki kat daha yüksek güç yoğunluğuna sahip olması bekleniyor. Bu, gelecek neslin de gelecek nesli şeklinde nitelendirilebilir.

IBM’in bugün gerçekleştirdiği duyuru, şirketin bulut bilişim ve Büyük Veri sistemlerinin artan ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli olan yonga teknolojisinin sınırlarını zorlamayı amaçlayan beş yıllık, 3 milyar dolarlık araştırma programında büyük bir dönüm noktası olma özelliğini taşıyor. Bu büyük ve köklü şirket üretim tekniklerini sadece bulut ve büyük veri servislerini güçlendirmek için geliştiriyor. Bulut ve büyük veri servislerine yoğunlaşmanın önemli parçalarından birini de yonga üretim biriminin, AMD’nin 2009’da bünyesinden ayırarak bağımsız hâle getirdiği yarı iletken kuruluşu GlobalFoundries’e satması oluşturmuştu. Bu arada GlobalFoundries de 7nm düğüm yongalarının başarılı şekilde üretimi için çalışan araştırma grubunun üyelerinden bir tanesi olma özelliğini taşıyor. Üstelik şirket önümüzdeki 10 yıl boyunca IBM’in imtiyazlı işlemci üreticisi olarak da hizmet verecek.

IBM yongaları kendi gayretle üretmeyi bırakmış olsa da, gelecekte hayatımızı güçlendirecek yongaların tasarımı ve iyileştirilmesi için çalışmayı sürdürüyor.

İLGİLİ HABERLER