Teknoloji

IBM bir bitlik veriyi 12 adet atomdan oluşturmayı başardı – Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

IBM Araştırma Laboratuvarları dijital verinin temeli olan bir bitlik bilgiyi depolamak için gerekli olan en küçük atom sayısını bulmak için yaptığı çalışmalar sonunda bir cevaba ulaştı. IBM’in söylediğine göre bir bitlik veriyi oluşturmak için en az 12 atom gerekiyor. Bu durumda günümüzün bilgisayarlarında yer alan bellekler katrilyonlarca atom içeriyor.

Atomları iki altılı satırlardan oluşan iki sütun hâlinde hizalayan IBM araştırmacıları, bu dizilim sayesinde bir biti etrafındaki bitlere manyetik olarak karışmayacak şekilde izole etmeyi başardı. Onlarca yıldır bilişim dünyasının ana kanunu olan ve entegre devrelerdeki tranzistör sayısının her iki yılda bir iki katına çıkmasını öngören Moore Kanunu’nun, yonga üreticilerinin tranzistörün küçüklüğü husuunda fiziksel sınıra erişmesiyle birlikte yıkılma tehlikesi yaşadığı IBM tarafından dile getiriliyor. İşlerin yolunda devam etmesi için temel olarak farklı bir yaklaşıma ihtiyacın duyulduğu ve bu noktada belleği bağımsız atomlardan oluşturma yaklaşımının buna uygun olduğu iddia ediliyor.

Uzun vadeli hedef şu anda satın alınabilen seviyenin çok üzerinde depolama kapasitesine sahip bellekler elde etmek. Örneğin mevcut DRAM’lerden 417 kat, SRAM’lerden ise 10 bin kat daha yoğun bellekler hedefleniyor. Bu da yarının bilgisayarlarında birkaç terabayt bilgiyi saklamakta sorun yaşanmayacağı anlamına geliyor. Tabii, bunun için biraz daha sabretmek gerekiyor.

İlgili – IBM

İLGİLİ HABERLER