Teknoloji

Huawei Vodafone Almanya’nın şebekesinde saniyede 2 terabit hızında veri iletimini gerçekleştirdi, bir ilke imza attı

Teknolojik cihazların performansı yükseldikçe işleyebildikleri veri miktarları da yükseliyor. Örneğin eskinin web sayfaları birkaç kilobayt büyüklüğü geçmezken ve 56K modemlerle bile hızlı bir şekilde açılırken, günümüzde toplam büyüklüğü birkaç megabaytı bulabilen web sayfalarını ziyaret ediyoruz. Bu, biraz daha hem sabit hem de mobil tarafta internet bağlantı hızlarının artmasına bağlı olarak gelişen bir durum. Ancak bir sınırı yok. Artık kullanıcılar daha fazla veri tüketiyor ve her geçen gün daha fazla veri talebinde bulunuyor. İletişim altyapıları da bunu bir şekilde ve sorunsuzca karşılamak zorundalar.

huawei-vodafone-logo-270113

İşte bunun için iletişim altyapılarını güçlendirmek, hız ve kapasiteyi artırmak adına birçok çalışmalar yapılıyor. Bundan yaklaşık bir buçuk yıl kadar önce NEC ve NICT aynı anda saniyede 100 terabitlik veri taşıyabilen paralel iki fiber optik bağlantının geliştirme çalışmalarını yaptıklarını duyurmuştu. Bu teknolojinin henüz yararlandığımız şebekelere gelmesine henüz var. Ancak en azından saniyede terabit mertebesinin kıyısından köşesinden yakalamış durumdayız. Çinli Huawei, Vodafone Almanya ile gerçekleştirdiği saha testlerinde saniyede 2 terabit veri iletim hızına erişmeyi başardı, böylelikle kendisinin belirttiğine göre pratikte performans açısından dünyada ilk kez bir şebekede bu hıza erişilmiş olundu.

Vodafone’un aşağı Almanya bölgesindeki mevcut fiber optik altyapı üzerinde gerçekleştirilen testlerde Huawei biri 1500 km. boyunca, diğeriyse 3325 km.’lik ulta uzun taşıma çözümü senaryosu kapsamında olacak şekilde iki farklı 200G iletim rekoru kırdı. Huawei, bu ultra hızlı bağlantının 40 adet HD videoyu bir saniye gibi kısa bir sürede indirmek anlamına geldiğini belirtti. Oldukça etkileyici olan bu hızı henüz kullanmak için erken, ancak şebeke altyapılarında görmeye başlamamız fazla zaman geçmeden bu hızı servis aldığımız operatörde de görmeye başlayabileceğimiz şeklinde yorumlanabilir, ne de olsa teknoloji de veri iletimi gibi hızlanıyor, değil mi?

İlgili >>Engadget

İLGİLİ HABERLER