İncelemelerManşetler

HTC Windows Phone 8X İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Akıllı telefon arenasındaki stratejisini Windows Phone 7 ile sil baştan yeniden tasarlayan Microsoft, geçtiğimiz yazın başında detaylarını verdiği Windows Phone 8 sürümünü geçtiğimiz ay itibariyle üretici ortakları tarafından piyasaya sürülen ilk telefonlarla birlikte kullanıma sundu. Selefine göre büyük farklılıklar içeren, hatta farklı bir çekirdek üzerine kurgulanan Windows Phone 8’in simge niteliğindeki telefonu ise eylül ayı ortalarında HTC ve Microsoft tarafından düzenlenen ortak bir basın toplantısında tanıtılan Windows Phone 8X olmuştu.

htc-windows-phone-8x-inceleme-00001

Bir telefonun adı içerisinde “Windows Phone 8” terimini barındırması onu gerçekten bir hayli iddialı yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de de Avea ve Turkcell tarafından piyasaya sürülen, resmi adıyla Windows Phone 8X by HTC gerçekten dıştan bakıldığında tasarımıyla iddialı bir cihaz gibi duruyor. Pekiyi telefonun performansı bu iddialı duruşu tamamlar nitelikte mi? Yepyeni Windows Phone 8 kullanıcı beklentilerini karşılamakta ne kadar başarılı? Yazının devamında yer alan detaylı HTC Windows Phone 8X incelemesinde bu sorulara cevap arayacağız.

Video İnceleme


[one-third]

[/one-third]

Tasarım

HTC Windows Phone 8X ve 8S telefonlarının tanıtımı sırasında 8X’in tasarımını ön plana çıkarmış, bu telefonun ne kadar özel bir tasarıma sahip olduğunu hazırladığı bir video kliple vurgulamıştı. Gerçekten HTC Windows Phone 8X’i daha ilk kez elinize aldığınızda tasarımıyla sizi etkiliyor. 132.4 x 66.2 x 10.1 mm.’lik boyutlara ve 130 gr. ağırlığa sahip olan bu akıllı telefon ince kenarları ve kavisli arka paneli sayesinde 10.1 mm.’lik kalınlığına karşın daha ince hissediliyor. Benzer şekilde telefonun ağırlığı hacme düzgün bir şekilde dağıtıldığı için telefonun elde ağırlık hissi yaratmadığını da söylemek gerek.

Polikarbondan üretilmiş yekpare kasasına karşın HTC 8X’in sıradan bir telefon olmadığını söylemek gerek. Doğrusu, polikarbon kasa pürüzsüz yüzeyi sayesinde oldukça hoş bir his veriyor, aynı zamanda yeterli sürtünme katsayısı sayesinde kullanım esnasında telefonun elden kayıp gitmesinin de önüne geçiyor. Yalnız bu polikarbon yüzey parmak izi ve kir tutma konusunda biraz yeteneksiz gibi görünüyor, bunu da not etmek gerek.

htc-windows-phone-8x-inceleme-00010

Telefonun arkasını ve kenarlarını kaplayan yekpare polikarbon kasa öne geldiğimizde yerini Corning Gorilla Cam 2 kaplı ön yüze bırakıyor. 4.3 inç’lik 16:9 görüntü oranına sahip ekranın altında Windows Phone 8’e özel üç adet kapasitif dokunmatik navigasyon tuşu yer alıyor: Geri, Başlat ve Ara. HTC logosu ekran ile siyah renkli ve One serisi cihazlarınkine benzer tasarıma sahip ahize hoparlörünün arasına sıkıştırılmış. Sol üst köşedeyse 2.1 megapiksel çözünürlüklü ikinci kamera bulunuyor. Bu arada ahize hoparlörünün içinde de RGB lambanın bulunduğunu da belirtelim.

htc-windows-phone-8x-inceleme-00019

HTC Windows Phone 8X’in üst bölümünde bir HTC klasiği olacak şekilde sağa yanaşık yerleştirilmiş güç butonu bulunuyor. Biraz sığ ve ince şekilde tasarlanan bu güç butonunu kasadan ayırmak ve kullanmak ilk başta biraz zor gelebilir. Rahatça basmak için telefonu elde biraz daha aşağı kaydırmak gerekebilir. Güç butonunun dışında 3.5 mm. kulaklık jakı ve mikrofon da üst bölümde yer alanlar arasında. Sol kenarda herhangi bir unsur yer almazken sağ kenarda yukardan aşağı doğru microSIM kart tepsisi, ses tuşları ve kamera tuşu bulunuyor. Altta ise microUSB portu ve ikinci mikrofon mevcut.

htc-windows-phone-8x-inceleme-00005

HTC 8X’in arkasında yer alan 8 megapiksel çözünürlüklü kamera ve flaş, bileşenlere yeterli odayı açmak adına kalınlığın fazla olduğu bölgeye yerleştirilmiş. Bunun altında kabartmalı bir HTC logosu, daha aşağı ilerlediğimizde Beats Audio logosunu görüyoruz. Hoparlör ızgarası da HTC çizgisini yansıtacak türden. Windows Phone 8X herhangi bir genişleme yuvası veya çıkarılabilir kapak barındırmıyor. Bu da bataryanın yerinden sökülüp değiştirilemeyeceği anlamına geliyor.

Donanım

Windows Phone 8 ile birlikte ekran standartlarında önemli güncellemelere gidildi, böylelikle Microsoft’un mobil işletim sistemi en büyük rakipler olan iOS ve Android cihazlarıyla ekran kalitesi açısından boy ölçüşebilir hâle geldi. HTC Windows Phone 8X de bu yeniliğin nimetlerinden faydalanacak şekilde 1280 x 720 piksel çözünürlüklü ekran barındırıyor. 4.3 inç’lik 16:9 görüntü oranıyla özellikle videoların gösterilmesi sırasında elverişli bir ortam sağlıyor. 342 ppi’lik piksel yoğunluğu da Windows Phone 8X’in ekranının iPhone 5’teki Retina ekrandan daha keskin yazı ve grafikler göstermesini sağlıyor. Ekranın cama yapıştırılması şeklinde özetleyebileceğimiz laminasyon tekniği de HTC 8X’teki Super LCD2 ekranın daha iyi bir görüntü kalitesi sunmasını sağlıyor. Ekranın görüş açısı epey yüksek, güneş ışığı altında da iyi bir görüş sunuluyor. Bu arada altta yer alan microUSB portuna ekran açıkk ve karanlık ortamda bulunurken bakarsanız ışığın buradan az da olsa sızdığını göreceksiniz.

htc-windows-phone-8x-inceleme-00013

Microsoft ile Qualcomm’un Windows Phone cihazlarında yer alacak işlemciler noktasındaki işbirliği Windows Phone 8 ile de devam ediyor. HTC 8X de bu işbirliğinin bir ürünü olarak 1.5 GHz’lik çift Krait çekirdekli Qualcomm MSM8960 Snapdragon yongaset ve Adreno 225 GPU bulunduruyor. 1 GB RAM ve 16 GB dahili bellek barındıran cihazda herhangi bir genişleme yuvasının olmaması HTC’nin bu telefonla sunduğu 16 GB’lık dahili bellekle yetinmek zorunda olduğunuz anlamına geliyor.

Galeri: HTC Windows Phone 8X
[nggallery id=1108]

Kablosuz bağlantı tarafına baktığımızda HTC Windows Phone 8X’in çift bant 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.1, NFC, A-GPS ve GLONASS destekli GPS, HSPA+ gibi kablosuz bağlantı desteklerine sahip olduğunu görüyoruz. Telefonun LTE desteğine de sahip olduğunu belirtelim, ancak bunun şu an için Türkiye’de pek işe yaramadığını söylemek gerek. İvmeölçer, yakınlık sensörleri ve pusula da telefonun barındırdığı modüller arasında yer alıyor.

Yazılım: Windows Phone 8

Adından da anlaşılacağı üzere HTC 8X, Windows Phone 8 işletim sistemiyle yüklü geliyor. Microsoft’un mobil işletim sisteminin simge telefonlarından olan 8X’in kullanıcılarına eksiksiz bir Windows Phone 8 deneyimi vadettiğini söyleyebiliriz. Windows Phone 8 özelleştirilebilir başlangıç ekranıyla öne çıkan bir karaktere sahip. Windows Phone 7’ye göre en önemli yenilik olan, aslında Windows Phone 7.5 telefonlarına da 7.8 güncellemesiyle sunulacak olan Live Tile’ların, Türkçeleştirecek olursak canlı karoların büyüklüklerinin ayarlanabilmesi özelleştirmenin temelinde yatıyor.

htc-windows-phone-8x-inceleme-00002

Windows Phone 8X’i ilk kez açtığınızda telefon, SMS, e-posta, Internet Explorer, müzik, oyun, Office, OneNote, HTC, takvim, Çocuk Odası, Fotoğraflar ve Ben gibi karoların yüklü geldiğini göreceksiniz, en azından bize gelen test ürününde bunlar yüklüydü. Bu canlı karoların her birinin yerini dilediğiniz gibi değiştirilebilir, üç farklı büyüklükten birini seçerek boyutunu dilediğiniz hâle getirebilirsiniz. Bunun için parmağınızı herhangi bir karonun üzerinde basılı tutmanız gerekiyor. Bunu yaptığınızda o karonun sağ üst ve alt kenarında iki ikon belirecek. Üstteki karoyu başlangıç ekranından kaldırmaya yararken, alttaki ise boyutunu ayarlamaya yarıyor.

Video: Windows Phone 8 İncelemesi

En küçük boyut uygulama kısayolunu küçük bir kare gibi gösteriyor, orta boyutta kare şeklindeki yapı bir satırın yarısını kaplıyor, eğer karo canlı içerik desteğine sahipse bunları üzerinde gösterebiliyor. En büyük boyutta ise bileşen ekranın tamamını kaplıyor, böylelikle üzerinde daha fazla canlı içeriği göstermek mümkün oluyor. Elinizde üç farklı büyüklük seçeneği ve birçok karoyu başlangıç ekranına döşeme imkanı var. Gerisi size kalmış.

windows-phone-8-arayuz-00026

Başlangıç ekranı özelleştirme açısından bir diğer önemli unsur da temalar. Ayarlar bölümüne girdiğinizde karşınıza ilk çıkacak seçeneklerden biri olan Tema bölümüne girdiğinizde arka plan rengini siyah veya beyaz olarak değiştireceğinizi göreceksiniz. Bunun yanı sıra karoların renkleri içinde ondan fazla seçenek sunuluyor. Böylelikle başlangıç ekranının renklerini de zevkinize veya HTC 8X’in rengine uygun şekilde ayarlama fırsatı yakalıyorsunuz.

Başlangıç ekranındayken parmağınızı sola sürüklemeniz veya başlangıç ekranının en altında yer alan sağ yönlü oku tıklatmanız karşınıza uygulama menüsünü getirecek. Burada HTC 8X’te yüklü olan her türlü uygulamayı görebilirsiniz. Bunlardan herhangi birini başlangıç ekranına karo olarak eklemek için üzerine basılı tutun, açılacak menüden “Başlangıç Ekranına Sabitle” seçeneğine tıklatın. Eğer söz konusu uygulama canlı karo desteğine sahipse bunu aktifleştirmek isteyip istemediğiniz de soruluyor.

windows-phone-8-arayuz-00025

Windows Phone 8 ile birlikte daha verimli kullanılabilecek bir kilit ekranı sunuluyor. Ayarlar bölümünde Sistem Ayarları altında yer alan Kilit ekranı bölümünden bu kilit ekranını özelleştirmeniz mümkün. Arka plan fotoğrafını cihazın galerisindeki, Facebook hesabınızdaki, Bing resim arşivindeki veya HTC’nin yüklediği fotoğraflar arasından seçebilirsiniz. Facebook, Hotmail, Mesajlaşma, Skype, Outlook veya Telefon gibi uygulamalardan bir tanesine ait detaylı bildirimleri de kilit ekranında görmeniz mümkün. Bunun yanı sıra hızlı durumu görüntülenecek uygulamaları seçmeniz dahilinde de cevapsız çağrı, gelen SMS, e-posta sayılarını da kilit ekranı üzerinden görmeniz mümkün.

Windows Phone 8 ile birlikte bildirimler anlamında da kullanıcılara yenilikler sunuluyor. Toast olarak adlandırılan bildirimler iOS’ten alıştığımız şekilde ekranın üstünde beliren pankartlar şekilde kullanıcılara gösteriliyor. Facebook veya Mesajlaşma gibi uygulamalarda bildirim desteği bulunuyor. Bildirimleri açıp kapatmak tabii ki siz kullanıcılara kalmış.

windows-phone-8-arayuz-00021

Windows Phone 8’in öne çıkan yeniliklerinden bir tanesi de Çocuk Odası olarak adlandırılan bir özellikti. Bu özellik artık telefonlarınıza ortak olan çocuklarınıza Windows Phone 8 telefonunuzu içiniz rahat bir şekilde teslim etme fırsatı sunuyor. Çocuk Odası sadece sizin belirlediğiniz uygulama, video, müzik ve oyunlara erişim izni veriyor, tıpkı başlangıç ekranı gibi özel bir başlangıç ekranı barındırıyor; bu başlangıç ekranında yer alan karolar da özelleştirilebiliyor. Çocuk Odası içindeyken Windows Phone Mağaza üzerinden içerik satın alınmasına da izin verilmiyor. Üstelik çocuğunuzun istemeden yanlış numaraları aramasını da bu yolla önleyebilirsiniz. Bununla birlikte Çocuk Odası içindeyken ekran altındaki Windows tuşu çalışmıyor. Çocuk Odası ayarlarını başlangıç ekranında yer alan karoya tıklatarak yapabilir, bu arayüz üzerinden hangi içeriklerin burada yer alacağını belirleyebilirsiniz.

Çocuk Odasını açmak için kilit ekranındayken parmağınızı sola doğru kaydırın, karşınıza Çocuk Odasının kilit ekranı gelecek. Parmağınızı hızlı bir şekilde ekranın yukarısına doğru sürüklediğinizde Çocuk Odasını göreceksiniz. Eğer çocuğunuza telefonunuzu Çocuk Odasını açarak teslim edecekseniz, kendi kullandığınız kilit ekranına parola eklemekte fayda var. Çünkü Çocuk Odası içindeyken üstteki güç butonuna basıp ekranı kapatmak ve daha sonra yeniden basıp ekranı açmak karşınıza normal kilit ekranını getirecek, parolanın olmaması hâlinde de parmağınızı yukarı doğru sürüklediğinizde karşınıza sizin kullandığınız başlangıç ekranı çıkacaktır.

windows-phone-8-arayuz-00011

Windows Phone 8 telefon ayarlarını kontrol etme bakımından da oldukça sadece ve kolay ulaşılabilir bir Ayarlar menüsüyle geliyor. Birbirinin altına eklenmiş menüler yok, tüm ayar unsurlarına tek bir sayfa üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu arada Microsoft kolaylık olması açısından sistem ve uygulama ayarlarını iki farklı sekmeyle birbirinden ayırmış, her ikisine dair ayarları da verimli bir şekilde yönetilebilir hâle getirmiş.

windows-phone-8-arayuz-00010

Windows Phone Mağaza, Windows Phone 8’in mobil uygulama başta olmak üzere içerik satın alma mağazası olarak öne çıkıyor. Windows Phone’un iOS ve Android’e göre daha yeni bir platform olması bu platformun uygulama sayısı bakımından daha geride olmasına neden oluyor. Geçenlerde 100 bin uygulama sınırının geçildiği açıklandı, ancak Windows Phone Mağaza’ya baktığımızda uygulama zenginliği açısından platformun geride olduğunu görüyoruz. Facebook, Skype, Twitter, Evernote, Foursquare gibi popüler uygulamaların olmasına karşın Instagram, Dropbox gibi diğer platformlarda sıklıkla kullanılan uygulamalar burada yer almıyor. Bu noktada Microsoft’un daha fazla yazılımcıyı platforma çekmek için gayret göstermesi gerekiyor. Yerli uygulamalar bakımından da Windows Phone Mağaza’nın biraz zayıf olduğu dikkat çekiyor. Şöyle bir göz attığımızda CNN Türk, Kanal D, İBB Trafik, Garanti Bankası, Yemeksepeti gibi yerli uygulamaları burada görüyoruz.

windows-phone-8-arayuz-00030

HTC Windows Phone 8X’te yüklü gelen uygulamalara baktığımızda Word, Excel ve PowerPoint gibi Office uygulamalarının, OneNote adı verilen ve Microsoft ürünü olan not uygulamasının bulunduğunu görüyoruz. HTC ise HTC adı verilen ve içinde hava durumu, borsa bilgileri ve haberleri barındıran, bunun yanı sıra başlangıç ekranında saat, konum ve anlık hava durumunu gösteren bir Live Tile sunan uygulamayı cihaza eklemiş. Bu uygulamanın başlangıç ekranında yer alması Android cihazlarındaki havayı az da olsa veriyor, ayrıca başlangıç ekranına fazlasıyla pratiklik katıyor. Bunun dışında yine HTC’nin Android cihazlarından alıştığımız Fener uygulaması ve Fotoğraf Geliştirici de Windows Phone 8X’te yüklü gelenler arasında yer alıyor. HTC’nin Windows Phone 8X’e uygulama bakımından katkısının Nokia’nın Lumia Windows Phone cihazlarına olan uygulama katkısının gerisinde olduğunu söylemek gerek.

Galeri: Windows Phone 8
[nggallery id=1110]

Windows Phone 8’in Kişiler uygulamasına da değinmeden geçmeyelim. Aslında bu Kişiler uygulaması sayesinde Windows Phone 8 işini oldukça iyi yapan bir mobil sosyal bağlantı merkezine dönüşüyor. Facebook, Twitter, LinkedIn, Google, YahooMail, Hotmail, Outlook.com, Office 365 hesaplarını Ayarlar bölümü altında yer alan Hesaplar üzerinden kolaylıkla ekleyebilir; bu hesaplar altındaki e-posta, takvim kayıtları ve kişileri verimli bir şekilde tek bir yerden takip edebilirsiniz. Kişiler, eklediğiniz Facebook, Twitter kişilerinin bu sosyal ağlar üzerindeki faaliyetlerini tek bir ekran üzerinden takip etme, bu ortamlara hızlı bir şekilde güncelleme gönderme veya kişileri gruplama fırsatı sunuyor. Üstelik Facebook üzerinden oluşturduğunuz arkadaş grupları otomatik olarak telefonunuza indiriliyor ve Kişiler içerisinde bu gruplar görüntüleniyor. Sözünü ettiğimiz hesaplar dışında POP, IMAP ve Exchange hesaplarını da Windows Phone 8X üzerinden kontrol edecek şekilde konfigüre edebilirsiniz.

Türkiye’de satılacak Windows Phone 8 telefonlarında varsayılan arama motoru olarak Yandex seçilmiş. Bing varken Yandex’in tercih edilmesi biraz garip gibi dursa da, Bing’in yerelleşme konusunda somut adımlar atmış olmaması bu arama motorunun Türkiye’de verimli bir şekilde kullanılmasına engel teşkil ediyor. Tahmin ediyoruz ki, Microsoft Türkiye’de eksiksiz bir kullanıcı deneyimi sunmak adına Türkiye pazarına geçtiğimiz yıl iddialı bir giriş yapan ve pazar payını artırmak için çalışmalar yapan Yandex’i tercih etmiş olmalı. HTC 8X’in ekranının altında yer alan büyüteç ikonuna dokunduğunuzda karşınıza Yandex’in arama motorunun mobil web sitesi çıkıyor.

windows-phone-8-arayuz-00024

Windows Phone 8X’te açık olan en son uygulamaları görmek, bunların arasında geçiş yapmak için ekranın altında bulunan geri butonuna 2-3 saniye kadar basmalısınız. Böylelikle karşınızda uygulamaların anlık ekran görüntülerini barındıran çoklu görev ekranı çıkacak. Buradan dilediğiniz uygulamaya hızlı bir şekilde geçiş yapabilirsiniz.

iPhone ve Android telefonlarında bir standart hâlini alan mobil internet bağlantısını Wi-Fi üzerinden paylaştırma özelliği Windows Phone 8 ile Microsoft’un mobil işletim sistemine de geldi. HTC Windows Phone 8X’in Ayarlar uygulaması altında yer alan İnternet paylaşımı bölümü üzerinden sahip olduğunuz mobil genişbant internet bağlantısını paylaşıma açabilir, 8X’i bir Wi-Fi erişim noktası gibi kullanabilirsiniz.

Performans, Batarya ve Kullanım

Yukarıda da belirttiğimiz gibi HTC Windows Phone 8X 1.5 GHz’lik çift çekirdekli Qualcomm MSM8960 Snapdragon yongaset ve Adreno 225 GPU içeriyor. Microsoft’un Windows Phone işletim sistemi kapsamında Qualcomm ile işbirliği yapması ve Windows Phone cihazlarında sadece Qualcomm Snapdragon işlemcilerin kullanılması aslında performans açısından tutarlı bir durum oluşturuyor. HTC Windows Phone 8X ile geçirdiğimiz süre boyunca telefonda dikkate değer bir performans problemi yaşamadık. Uygulamadan çıkma, cihazın kilitlenmesi, takılması gibi olumsuz durumları gözlemlemedik desek yanlış yapmış olmayız.

Windows Phone platformu için ortalıkta pek fazla benchmark uygulaması yok. Cihazın performansını test etmek amacıyla Android tarafında da bulunan AnTuTu Benchmark uygulamasından yararlandık. HTC Windows Phone 8X’in performansını bir referans teşkil etmesi amacıyla Windows Phone 7 platformunun gözde cihazlarından olan Nokia Lumia 800 ile karşılaştırdık. Sonuçlara bakıldığında HTC Windows Phone 8X’te yer alan çift çekirdekli Qualcomm Snapdragon işlemcinin performans açısından bu telefonu ateşlediği görülüyor.

AnTuTu Benchmark SunSpider Benchmark
HTC Windows Phone 8X 12640 913.0 ms +/- %0.8
Nokia Lumia 800 2553 6787.6 ms +/- %0.2
iPhone 5 Sonuç yok 960.1 ms +/- %1.0
Samsung Galaxy S III (Android 4.0) Sonuç yok 1463.6 ms +/- %1.5
* Sunspider Benchmark testinde daha düşük sonuç daha iyi performans anlamına gelir.

HTC Windows Phone 8X’in en beğendiğimiz yanlarından bir tanesi hiç şüphesiz internet tarayıcısı oldu. Internet Explorer 10 sayesinde sadece mobil web sitelerini değil masaüstü web sitelerini bile hızlı şekilde açabilir, sonuç olarak masaüstündekine çok yakın bir web’de gezinme deneyimi yaşayabilirsiniz. Internet Explorer 10’un Flash desteğine sahip olmaması handikap gibi görünse de, mobil alanda Flash’ın etkisini giderek kaybetmesi ve web sitelerinin de her geçen gün Flash alternatifi teknolojile destekler hâle gelmesi olumsuz durumu ortadan kaldıracaktır. Internet Explorer 10 web sitelerini hızlı bir şekilde açıyor, kaydırma ve yakınlaştırma gibi işlemler gayet düzgün şekilde yapılıyor. 8X’teki Internet Explorer’ı Nokia Lumia 800’deki Internet Explorer ile SunSpider Benchmark testinde karşı karşıya getirdik. Aslında Windows Phone cihazlarında donanımların genellikle aynı olması bir anlamda Windows Phone 7.5 ile Windows Phone 8 arasındaki internette gezinme performansını ortaya koyar nitelikte. HTC Windows Phone 8X’in elde ettiği sonucun şimdiye kadar en iyi sonucu elde ettiğini gördüğümüz iPhone 5’inkini bile geride bırakması oldukça etkileyici.

htc-windows-phone-8x-inceleme-00022

HTC’nin telefonları inceliği sağlamak amacıyla batarya kapasitesinden ödün verir. Windows Phone 8X’te de durum değişmiyor. Cihazda 1800 mAh’lik yerleşik bir batarya bulunuyor. Bu bataryanın sabahtan akşama kadar tek bir şarjla çalışma fırsatı vereceğini söyleyebiliriz. Gün sonunda cihazı yeniden şarj etmeniz gerekecektir. Windows Phone 8 içinde pil ömrünü idareli şekilde kullanmak amacıyla pil tasarruf modu da bulunuyor. Bu mod açıkken bazı servisler kapatılıyor, ancak telefonun arama ve mesaj alma gibi işlevleri çalışmaya devam ediyor. Uygulamalar ise yalnızca açıldığında çalışıyor, e-postaları ise kullanıcının eşitlemesi gerekiyor. Diğer bir deyişle pil tasarruf modu açıkken arka plandaki uygulamalar kapatılıyor, yine arka plandaki veri transferi durduruluyor.

windows-phone-8-arayuz-00001

HTC Windows Phone 8X’in sinyal çekim gücünün iyi olduğunu söylemek gerek. Telefonu hem Turkcell hem de Avea hat ile kullandık ve kullandığımız süre boyunca konuşmanın kesilmesi gibi bir durum yaşamadık. Ses kalitesi de memnun edici seviyede, karşı tarafın sesini berrak ve anlaşılır şekilde almak mümkün oluyor. İki farklı mikrofonun varlığı da dış ortamın seslerinin karşı tarafa ulaşmamasına yardımcı oluyor.

Kamera

HTC Windows Phone 8X’in arkasında 8 megapiksel çözünürlük desteğine sahip, otomatik odaklı ve LED flaşlı kamera yer alıyor. Bu kamera coğrafi etiketleme ve ekrana dokunarak odaklama gibi özelliklere de sahip. One serisi Android telefonlarındaki gibi ImageSense yongası barındıran bu kamera böylelikle daha seri bir şekilde çalışma fırsatı sunuyor.

windows-phone-8-arayuz-00016

Kamera arayüzü olarak ise Windows Phone 8’in yerleşik uygulaması kullanılıyor. Bu kamera uygulaması kolay kullanımıyla dikkat çekiyor. Ekranın sağında video çekim moduna geçiş, kameralar arasında geçiş, flaş ayarı ve kullanılabilecek yazılım tabanlı lenslerin görüntülenmesi gibi seçenekler yer alıyor. HTC Windows Phone 8X’te yerleşik şekilde herhangi bir lens gelmiyor, ancak Windows Phone Mağaza üzerinden uygun uygulamaları indirerek kamera uygulamasını bu açıdan daha da zenginleştirmeniz mümkün. Bunların en üstünde ise üç noktayla belirtilmiş şekilde menü ikonu yer alıyor. Buradan da efekt, çözünürlük, beyaz dengesi, pozlandırma, kontrast, netlik, renk doygunluğu gibi ayarlara erişiliyor.

HTC Windows Phone 8X’in sağ kenarında yer alan kamera tuşuna bastığınız anda bu Kamera uygulaması açılıyor. Fotoğraf veya video çekimi için bu tuşu kullanabileceğiniz gibi ekrana dokunarak da çekim yapmanız mümkün. Üstelik ekrana dokunduğunuzda sadece çekim yapmakla kalmıyor, bunun öncesinde dokunduğunuz yere odaklama işlemi de gerçekleştiriyor. Ancak bu yöntem bize pek pratik gelmedi, ekrana dokunarak odaklama veya pozlama ayarı yapmak güzel, ancak bunu yaptıktan hemen sonra çekimin de yapılması uygun düşmeyebiliyor. Ne var ki, bunu kapatacak bir yol bulamadık. Kamera uygulaması açıkken parmağınızı ekranın sol kenarından sağa doğru sürüklediğinizde çekmiş olduğunuz fotoğraf ve videoları görmeniz mümkün oluyor, bunu da belirtelim.

htc-windows-phone-8x-kamera-00001

HTC Windows Phone 8X ile dış ortamda, ışık şiddetinin yeterli olduğu koşullarda çekilen fotoğrafların canlı ve renk doğruluğunun yüksek olduğunu söylebiliriz. Bu gibi ortamlarda tatmin edici sonuçlar elde ediliyor. Işığın ters geldiği ortamlarda veya gölgenin varolduğu durumlarda pozlamayı değiştirmek ortaya farklı sonuçlar çıkarabiliyor. Galerideki fotoğraflara baktığınızda bunu rahatlıkla görebilirsiniz. Otomatik odak makro çekimlerin de istenen şekilde gerçekleştirmesine olanak sağlıyor. Gece gerçekleştirdiğimiz manzara çekimlerindeyse gürültüden arındırılmış ve detayların seçilebildiği kareler yakalamak mümkün. Flaş da ışığın yeterli olmadığı ortamlarda işe yaracaktır. Flaş kullanıldığında elde edilen fotoğraflarda da gürültü rahatsız etmeyecek derecede. Öte yandan HTC Windows Phone 8X ile çekilen fotoğraflarda sıkıştırma işlemi abartılmamış, gerçek boyuta indirgeyecek şekilde yakınlaştırma yaptığınızda detayların seçilebildiğini göreceksiniz.

Galeri: HTC Windows Phone 8X Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1109]

Arkadaki 8 megapiksel kamera 1080p video kayıt yeteneğine sahip. Video canlılık, parlaklık ve renk doygunluğu açısından tatmin edici seviyede. Ortam sesleri de kaliteli bir şekilde kaydediliyor. Ancak video el titremelerinden ve hareketlerinden biraz fazla etkileniyor. Sonuç olarak ortaya titrek videolar çıkabilir, 8X ile video çekerken elinizi mümkün olduğu kadar az oynatmanız daha kararlı videolar çekmenize olanak sağlayacaktır.

Video: HTC Windows Phone 8X Kamerasından Örnek Video (1080p)

HTC Windows Phone 8X’in önünde yer alan 2.1 megapiksel kamera da arkadaki kamera gibi 1080p video kayıt yeteneğine sahip. Arka kamera kadar kaliteli sonuçlar vermese de bu ön kamerayı görüntülü görüşmelerin dışında kendinizin fotoğraf ve videolarını çekmek için de kullanabilirsiniz.

Multimedya

HTC Windows Phone 8X’te multimedya işleri Windows Phone 8’e emanet edilmiş durumda. Video tarafında MP4, H.264, H.263 ve WMV gibi formatlar destekleniyor. İlgilenenler için hemen söyleyelim. Cihazın dahili video oynatıcısı desteklenen formatlarda kodlanmış .avi dosyalarını görüntüleyebiliyor. Ancak alt yazıların gösterilemiyor olması bir problem. Cihazın 720p ekranında yüksek çözünürlüklü .mkv dosyalarını izlemek isterseniz, şu an için pek yapabileceğiniz bir şey yok. Video oynatıcısı o dosyaları bulmuyor. Alternatif uygulama bulmak için Windows Phone Mağaza’nın yolunu tuttuğumuzda ise uygun bir çözüm bulamadığımızı söylemeliyiz. Anlaşılan bunun için biraz daha beklemek gerekecek.

windows-phone-8-arayuz-00022

Müzik tarafına baktığımızda HTC Windows Phone 8X’in MP3, WAV, eAAC+ ve WMA gibi formatları desteklediğini görüyoruz. Cihazın belleğine Windows platformunda Windows Gezgini ya da  Masaüstü için Windows Phone uygulaması üzerinden veya eğer bir Mac kullanıcısıysanız Mac App Store üzerinden indirebileceğiniz Windows Phone 3.0 uygulaması yardımıyla attığınız şarkılar Windows Phone 8’in yerleşik müzik uygulaması tarafından otomatik olarak kütüphaneye ekleniyor. Kütüphanedeki şarkıları sanatçı, şarkı, tür, albüm bazında listelemek, doğrudan cihaz üzerinde çalma listeleri oluşturmak mümkün. Şimdi Çalınıyor ekranı da sade bir görünüme sahip, ayrıca şarkıları favorileri ekleme, yeniden çalma, paylaşma gibi işlemleri kolay bir şekilde gerçekleştirmeyi sağlıyor. Müzik ve video içeriklerini aynı çatı altına toplayan multimedya uygulaması Xbox platformunun multimedya içerik servisleriyle de entegre şekilde çalışıyor. Uygulama içerisinden Xbox mağazasında gezinme, şarkıların 30 saniyelik bölümünü dinleme gibi işlemler gerçekleştiriliyor. Xbox servisleri henüz Türkiye’de açılmadığı için şarkı satın alma işlemi için biraz daha beklemek gerekecek gibi görünüyor.

HTC’nin Android telefonlarının artık bir klasiği hâline gelen Beats Audio ses desteği Windows Phone 8X ve 8S ile birlikte Windows Phone serisine de girmiş oldu. 8X’in kutusundan normal bir kulakiçi kulaklık çıkıyor, ancak bir Beats kulaklık sahibiyseniz, 8X’te yer alan şarkıları çok daha kaliteli bir sesle dinleyebilir ve müzik keyfinizi daha da artırabilirsiniz. Herhangi bir Beats kulaklığı bağladığınızda üstte Beats Audio modunun açık olduğu şeklinde bir bildirim çıkıyor. Eğer bu modu kapatmak isterseniz Ayarlar uygulamasında yer alan Beats Audio bölümüne giderek bunu gerçekleştirebilirsiniz.

windows-phone-8-arayuz-00023

Beats Audio ses modunun açık ve kapalı olduğu durumları karşılaştıracak olursak; modun açık olduğu durumda ses şiddeti hatırı sayılır derecede artıyor. Öyle ki, son seviyede müziği dinlemeniz neredeyse imkansız, üçte ikilik bir ses kademesi tatmin edici şiddeti sağlıyor. Bas ve de özellikle tiz açısından çok daha iyi bir seviye sunuluyor. HTC Windows Phone 8X’in hareket hâlindeyken müzik dinlemek için ilk seçimimiz konumuna yükseldiğini belirtelim.

HTC Windows Phone 8X’in kutusundan çıkan kulaklığın kalitesi çok mükemmel değil, ancak müzik dinlemek isteyenlerin işini görecek kaliteyi sunuyor. Tizin normale göre biraz fazla çıktığını hissettik, buna karşılık baslar ise istediğimizden biraz aşağıda kalıyor. Kulaklığın ergonomik oluşu ve kulaklarımıza düzgün bir şekilde oturması ise gerçekten dikkat çekici. 8X’in arkasında yer alan hoparlörün ses çıkış şiddetinin de bir akıllı telefon için tatmin edici olduğunu belirtmeden geçmeyelim.

Sonuç

Doğrusunu söylemek gerekirse bu inceleme sadece bir HTC 8X incelemesi değil, aynı zamanda bir Windows Phone 8 incelemesi de oldu. Türkiye olarak Windows Phone 7 telefonlarını ıskaladık, ancak geri dönüp baktığımızda bunun biraz yararımıza olduğunu düşünüyoruz. Windows Phone 8 çıktıktan sonra onu Windows Phone 7.5 platformuyla karşılaştırdığımızda arada hem yazılım hem de donanım açısından büyük farklılıkların, Windows Phone 8 lehine birçok avantajın bulunduğunu görüyoruz. İşte böyle gelişim kaydetmiş bir işletim sistemiyle başlamak tüketiciler için yararına bir durum teşkil ediyor.

htc-windows-phone-8x-inceleme-00011

Windows Phone 8 gerçekten yenilikçi çalışmaların bir ürünü olduğunu belli ediyor. Gerçekten üzerinde düşünülmüş, yoğun çalışmaların ürünü birçok unsuru bir arada barındırıyor. Başlangıç ekranının yeni yapısının cihazdan alınan verimliliği ve zevki artırdığı bir gerçek. Menülerin sade tutulması da kullanıcıların istediğini anında bulmasını sağlayacaktır. Yalnızca multimedya uygulamasının arayüzü biraz karışık. Office uygulamalarının baştan yüklü gelmesiyse Windows Phone 8’i birçok kullanıcı için cazip kılacaktır. Tabii ki, bu noktada en büyük eksiklik uygulama ekosisteminin henüz tam anlamıyla gelişmemesi, kaliteli uygulamalar açısından platformun hâla bazı eksiklikleri olması. O noktada Microsoft’a ve iş ortaklarına büyük görev düşüyor.

Windows Phone 8X’e gelecek olursak, Microsoft’un yeni platformunun tanıtımı sırasında bu telefonu sembol niteliğinde bir telefon olarak belirlemesi bizi biraz olsun şaşırtmıştı, ancak 8X’i kendi gözlerimizle görünce bunun çok da boş bir hareket olmadığını anladık. Bir kere HTC Windows Phone 8X tasarımıyla gerçekten farklı duran bir cihaz. Doğrusu Android tarafındaki One X, One S gibi cihazlara göre çok daha estetik ve zevk veren bir tasarıma sahip olduğunu söylemek gerek. Performans açısından da Windows Phone 8X beklentileri karşılıyor, özellikle hareket hâlindeyken web’de gezinmek isteyenler için Windows Phone 8X fazlasıyla yardımcı olacaktır. Eğer yeniliklere erkenden adapte olan bir kişiyseniz, uygulama ekosisteminin nispeten küçüklüğü sizin için sorun değilse;  ayrıca iOS ve Android’den sıkılıp daha farklı bir şeylerin arayışındaysanız, o hâlde HTC Windows Phone 8X’i değerlendirme listesine alabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER