İncelemelerManşetler

HTC One X+ İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Bu yılın başlarında tanıttığı One serisi Android telefonlarıyla 2012 yılında uygulamayı planladığı “niceliğe değil niteliğe odaklanma” stratejisinin nasıl işleyeceğini işaretlerini veren HTC gerçekten bu yıl içinde yeni cihaz tanıtma konusunda çok cömert davranmadı. Geçtiğimiz ekim ayının başında tanıtılan HTC One X+ da bu yeni stratejinin nadir ürünlerinden biri olarak karşımıza çıktı. One serisinin bu son üyesi yepyeni bir telefon olmaktan daha çok mevcut üst sınıf One X modelinin güncellemesi niteliğini taşıyordu.

htc-one-x-plus-inceleme-00001

HTC One X+ dış görünüş anlamında pek yeni bir şey sunmasa da içeriye baktığımızda başta işlemci olmak üzere çeşitli alanlara dokunulduğu ve daha iyi sonuç vermesi amaçlanacak şekilde adımların atıldığını görüyoruz. Pekiyi, HTC’nin getirdiği bu değişiklikler ne kadar başarılı? One X’in hemen arkasına eklenen artı işareti gerçekten hakkını veriyor mu? Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de de piyasaya çıkan bu telefonla ilgili merak ettikleriniz yazının devamında yer alan detaylı incelemede.

Video İnceleme

İnceleme Başlıkları

DonanımYazılımPerformans ve BataryaKameraMultimedyaSonuç

Donanım

Tasarım anlamında HTC One X+’tan çok farklı bir şey beklemeyin. Bu yılın başlarında piyasaya çıkan HTC One X’in tasarımı aynen korunuyor. Telefon 134.4 x 69.9 x 8.9 mm’lik boyutlar sayesinde HTC One X ile aynı hacmi kaplıyor. Ancak söz konusu ağırlık oldığunda One X+’nın 135 gr. ile selefinden 5 gr. daha ağır olduğunu söylemeliyiz. Ancak bu küçük ağırlık farkı olumsuz yönde bir etki yapmıyor. Telefonun ince oluşu da cihazın elde tutuşunu yine rahat hâle getiren önemli bir etken.

htc-one-x-plus-inceleme-00006

HTC One X’in siyah ve beyaz olmak üzere iki farklı renk seçeneği bulunuyordu, ne var ki HTC One X+ satın alacak olanlar sadece siyah renkle yetinmek zorunda kalacak. Bu durum beyaz rengi sevenler için kötü bir haber, ancak siyah renkli One X+’ya yapılmış kırmızı dokunuşlar bu telefona gayet çekici bir hava katmış. Telefonun ekranının altında bulunan kapasitif dokunmatik tuşlar kırmızı renkle aydınlatılırken arkada da kameranın etrafını kırmızı renkli bir halka çevreliyor.

HTC One X+’nın ön yüzünün büyük bir kısmını 4.7 inç’lik Super LCD 2 ekran kaplıyor. Bu ekranı koruyan ise yine Gorilla Cam, ancak One X’tekinin aksine Gorilla Cam’ın 2012 model versiyonu olan Gorilla Cam 2 kullanılmış. Yine aynı sağlamlık, daha ince bir camla sunulmuş oluyor. Belki de HTC One X+ artan batarya kapasitesine karşın aynı inceliğe sahip olmasını buna borçludur. Ekranın altında kırmızı renge boyanmış kapasitif dokunmatik navigasyon tuşları sıralanırken üst bölümde HTC logosu, cam bölümün hemen üstünde de ahize hoparlörü ızgarası ve çözünürlüğü 1.6 megapiksele yükseltilmiş ön kmaera bulunuyor. Bu arada hoparlör ızgarası içine de bir gösterge lambası iliştirilmiş.

htc-one-x-plus-inceleme-00013

HTC One X+’nın sağ kenarında ses tuşları, solundaysa microUSB portu yer alıyor. Üst bölüm biraz kalabalık, ancak kavisli yapı sayesinde her bir eleman biraz karışık gibi görünse de buraya sığdırılmış. Ortamdaki sesi bastırmayı sağlayan ikinci mikrofon, 3.5 mm.’lik kulaklık jakı, microSIM kart tepsisi ve güç butonu bu kısımda yer alıyor. Güç butonunun bir HTC klasiği olacak şekilde sığ yapıldığını söylemek gerek. Bu durum belki kullanım esnasında basmayı biraz zorlaştırsa da telefon cepte taşınırken istenmeyen açılmaların da önüne geçmiyor değil. Telefonun alt bölümünde de ana mikrofon bulunuyor.

HTC One X+’nın yekpare polikarbon kasası dayanıklılığını korumaya devam ediyor. Yumuşak yüzey hoş bir kullanım hissi veriyor, sürtünme katsayısı elden telefonun elden kayıp gitmesini engelleyecek seviyede. Bununla birlikte bu yüzeyin parmak izlerini tutma konusunda bir hayli istekli olduğunu da söylemek gerek. HTC One X+’nın 8 megapiksel kamerası arka bölümde üstte, ortada yer alacak şekilde konumlandırılmış. Yukarıda da belirttiğimiz gibi kameranın çevresine monte edilen kırmızı halka hoş bir hava katmış. Kameranın hemen yanında da LED flaş yer alıyor. Aşağı doğru ilerlediğimizde HTC logosu, daha da altta kırmızı renkli Beats Audio logosu dikkat çekiyor. Bunların altında da yine bir HTC klasiği hâline gelmiş estetik hoparlör ızgarası buluuyor. Ayrıca yine arka bölümde cihazın çeşitli yerleştirme istasyonlarıyla bağlantısını sağlayan beş pinli özel port yer alınıyor.

htc-one-x-plus-inceleme-00009

HTC One X+’nın 4.7 inç’lik Super LCD2 kapasitif dokunmatik ekranı 1280 x 720 piksel çözünürlüğe sahip. Aslında ekran HTC One X’tekiyle aynı. Bu yüksek çözünürlüklü ekran görsel zenginliği ve Sense 4+ kullanıcı arayüzünün estetiğini yeteri kadar yansıtacak seviyede. Ekranın görüş açıları tatmin edici, gün ışığı altında da yeterli görüşü sunuyor.

HTC One X+’nın yukarıda değindiğimiz detayları çoğunlukla HTC One X ile aynı, değiştirilmeksizin bu telefona taşınmış. Ancak söz konusu içteki donanım bileşenleri olunca çeşitli farklılıklar var. Bunların başında da işlemci geliyor. Aslında yine dört çekirdekli NVIDIA Tegra 3 işlemci var, ancak bunun hızı 1.7 GHz’e çıkarılmış. Bu işlemciye ULP GeForce 2 gibi yeni bir grafik birimi eşlik ediyor. 1 GB RAM varlığını korurken dahili bellek ise 64 GB gibi oldukça yüksek bir kapasiteye çıkarılmış. 64 GB dahili belleğin bulunduğu yerde microSD kartın gerekli olmayacağını düşünen HTC bu kart için bir yuvaya yer vermemiş.

Galeri: HTC One X+
[nggallery id=1132]

HTC One X+’nın kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g/n Wi-Fi, çift bant 802.11n, Bluetooth 4.0 ve NFC gibi unsurları barındırdığını görüyoruz. Mobil geniş bant tarafındaysa çift taşıyıcılı HSDPA ile 42 Mbps’ye varan veri indirme hızlarının sunuluyor olması da One X’e göre en büyük farklardan biri olarak dikkat çekiyor. Bu, HTC One X+ sahiplerinin şebekenin desteklediği noktalarda yüksek bağlantı hızlarına erişebileceği anlamına geliyor. Pil konusunda da HTC One X+’da önemli bir güncelleme yapılmış. HTC One X’in taşıdığı 1800 mAh’lik bataryaya karşılık One X+ 2100 mAh gibi daha yüksek kapasiteli bir batarya barındırıyor. Çoğu telefonda gördüğümüz ivmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü ve pusula da bu telefonda yer alıyor.

Yazılım

HTC One X+ Android 4.1.1 Jelly Bean ile yüklü geliyor. Ayrıca her HTC Android telefonunda gördüğümüz Sense kullanıcı arayüzünün en son versiyonu olan Sense 4+ da işletim sisteminin üzerinde kullanıcılara sunuluyor. HTC’nin sunmuş olduğu Sense kullanıcı arayüzünün cihazı görsel açıdan farklılaştırdığı ve güzel kıldığı gerçek. Ancak Sense 4+ sürümünün görünürde çok fazla yenilik kattığını söylemek zor. Her ne kadar görünürde fazla bir yenilik olmasa da, HTC performans anlamında önemli iyileştirmeler yapıldığını ve kullanıcı arayüzünün daha düzgün çalıştığını söylüyor. Telefonu kullandığımız süre boyunca onun HTC’yi haklı çıkaracak bir grafik çizdiğini söyleyebiliriz.

htc-one-x-plus-inceleme-00015

Android 4.1.1 ile birlikte sunulan Butter özelliği sayesinde kullanıcı arayüzündeki geçişlerde bulanıklıklar azaltılmış, daha pürüzsüz ve tepkiselliğin daha iyi olduğu bir ortam oluşturulmuş. Bunun dışında Google Now işlevi de telefonda doğal olarak bulunuyor. HTC bu işlevin kullanıcı arayüzünü Sense 4+’ya uyarlamamış, olduğu gibi bırakmış. Ekranın altında yer alan ana ekran tuşuna bir süre basıldığında Google Now açılıyor. Bunun dışında daha önceki Sense 4 versiyonlarında rahatsızlık yaratan menü ikonu problemi de bu sürümle birlikte çözülüyor. Ayarlar uygulaması altında yer alan Ekran, Hareketler ve Düğmeler bölümü içinden ekranın altında yer alan son görevler tuşunun işlevi menü ile son görevler arasında ayarlanabiliyor. Menü işlevi bu tuşa atandığında uygulamalarda bazen ekranın alt bölümünü bir kenardan diğer kenara kaplayan ve üstünde sadece menü ikonu barındıran çubuk da ortadan kalkıyor.

htc-one-x-plus-inceleme-00023

HTC One X+ yukarıda saydığımız farklılıkların dışında HTC Android telefonlarından aşina olduğumuz uygulama ve servisleri barındırıyor. Uygulama menüsüne baktığımızda Fener, Film Düzenleyicisi, FM Radyo, Friend Stream, Araç, Görev Yöneticisi, Hisseler gibi uygulamaları görüyoruz. Ayrıca Google’ın Gmail, Google Talk, Google+, Haritalar gibi servislerine ait uygulamalar da telefonda yüklü olarak geliyor. Google Play Store üzerinden de ücretli veya ücretsiz binlerce uygulamayı telefona indirmek mümkün. Ayrıca yine telefonu satın alanlara 23 GB’lık Dropbox alanı iki yıl boyunca ücretsiz olarak sunuluyor.

Performans ve Batarya

HTC One X sahip olduğu dört çekirdekli Tegra 3 işlemciye karşın gerçekleştirilen ilk benchmark testlerinde bir alt model HTC One S’e göre çok farklı bir performans sergilemiyordu. HTC One X+’nın ise sahip olduğu 1.7 GHz’lik işlemci hızı ve GeForce DLP’nin yeni sürümüyle birlikte gerçek anlamda bir performans artışı sunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Gerçekleştirdiğimiz benchmark testlerinde HTC One X+ şimdiye kadar elimizden geçen Android telefonlarından daha iyi bir performans ortaya koyuyor. Yalnız telefonun aşırı yük altında biraz fazla ısındığını not edelim. Aşağıda sonuçlarını bulacağınız benchmark testlerinin HTC One X+’ı sımsıcak bir hâle getirdi.

AnTuTu Quadrant SunSpider Benchmark
HTC One X+ (Android 4.1) 15523 7533 1012.6 ms +/- %0.9
HTC One X (Android 4.0) Veri yok 4544 2313.8 ms +/- %1.7
Samsung Galaxy Note II (Android 4.1) 13657 6094 1027.5 ms +/- %0.6
iPhone 5 Veri yok Veri yok 960.1 ms +/- %1.0
Nokia Lumia 920 Veri yok Veri yok 922.6 ms +/- %0.7

Pratikte baktığımızda da HTC One X+’nın gayet düzgün ve sorunsuz çalıştığını söyleyebiliriz. Uygulamalar hızlı biçimde açılıyor, kullanıcı arayüzündeki geçişler hem Android 4.1 Jelly Bean ile gelen Project Butter hem de HTC’nin Sense 4+ ile sunduğu iyileştirmeler sayesinde bir hayli pürüzsüz ve seri. Oyunlarda efektlerin etkisini daha fazla hissederken, 1080p çözünürlüğe sahip MKV videoları bile bu telefonda sorunsuz bir şekilde oynatabilirsiniz.

HTC One X+ hem dahili internet tarayıcısı hem de Chrome barındırıyor. Testlerimizde genellikle dahili internet tarayıcısına odaklandık. Bu tarayıcının performans testlerinde Windows Phone 8 telefonları ve iPhone 5’in azıcık gerisinde kaldığını görsek de, görünürde çok büyük fark olduğu söylenemez. Sayfa içerisinde gezinmeler, yakınlaştırmalar ve yazıları ekrana sığacak şekilde yeniden boyutlandırmalar hızlı bir şekilde gerçekleştiriliyor. Dahili mobil internet tarayıcısını kullanmak istemeyenler için Chrome da HTC One X+’da hazır şekilde bekliyor. Bu tarayıcıyı da SunSpider Benchmark ile testten geçirdiğimizde 1356.0 ms +/- %2.9 gibi, esas internet tarayıcısından daha düşük bir sonuçla karşılaştık.

htc-one-x-plus-inceleme-00026

HTC’nin cihazları genellikle ortalama değerde veya ortalamanın biraz altında kapasiteyle gelen bataryalarıyla bilinir. Şirket bunun sebebi olarak kullanıcıların daha ince cihazlara ilgi duyduğu gösteriliyor. Ancak HTC One X+ ile birlikte Tayvanlı şirketin kendi ortalamasının üstüne çıktığını ve cihaza 2100 mAh’lik bir batarya eklediğini görüyoruz. One X’tekine göre 300 mAh’lik bir kapasite artışı cihazın batarya ömrüne katkı yapıyor. Bununla birlikte Android 4.1 Jelly Bean ve HTC Sense 4+ ile birlikte gelen performans iyileştirmeleri ve ince ayarlamalar sayesinde bu 2100 mAh’lik bataryanın sağladığı ömür daha da artırılıyor. HTC One X+’ı test ettiğimiz süre boyunca genellikle iki günde bir tam şarj ettiğimizi söyleyelim. Telefonla görüşme, sosyal ağlarda gezinme, e-posta kontrolü, Wi-Fi kişisel erişim noktasını kullanma, fotoğraf ve video çekme gibi işlerden oluşan bir kullanım senaryosunda HTC One X+ bir tam günü rahatlıkla çıkarır, hatta sizi ikinci gün de epey götürür gibi görünüyor.

HTC One X+ ile gerçekleştirdiğimiz telefon görüşmelerinin sorunsuz bir şekilde tamamlandığını belirtelim. Yani, birisiyle konuşurken çağrının yarıda kalması gibi bir durum söz konusu olmadı. Cihazın çekim kalitesi genel olarak iyi. Bunun yanı sıra ahize hoparlöründen yayılan sesin kalitesi de fena sayılmaz. Karşı tarafın sesini yeterli seviyede, tizi ve bası iyi ayarlanmış şekilde alabilirsiniz. Çift mikrofon da sizin bulunduğunuz taraftaki ortam sesinin karşı tarafa aktarılmasının önüne geçmeye yardımcı oluyor.

Kamera

HTC One X’in arka kamerası değişmeksizin One X+’ya taşınmış. 8 megapiksel çözünürlüklü otomatik odaklı ve LED flaşlı arka kamera yine ImageSense teknolojisini barındırıyor. Bu sayede hızlı bir şekilde kullanıma hazır hâle geliyor. Diğer One serisi Android cihazlarından alıştığımız kamera arayüzü One X+’da da korunmuş. Bu kamera uygulaması video ve fotoğraf çekim tuşlarını tek bir ekranda topluyor, video çekimi esnasında fotoğraf çekimine de izin veriyor. Ayrıca sürekli çekim modu da korunmuş. Bu mod ile hareketli nesneleri çekmek daha zahmetsiz hâle geliyor. Yüz algılama, coğrafi etiketleme ve HDR modu bu kameranın özellikleri arasında. Ayrıca One X’teki gibi Instagram-vari filtreler bu akıllı telefonda da mevcut.

htc-one-x-plus-kamera-00017

HTC One X+ ile çekilen fotoğraflara baktığımızda sıkıştırmanın normale göre biraz fazla olduğu dikkat çekiyor. Bu durum fotoğrafların keskinliğini artırırıken tam boyutta yakınlaştırma yaptığımızda da detayların kaybolmasına neden oluyor. Çekilen karelerin parlaklık açısından iyi olduğu söylenebilir, ancak renkleri biraz solgun gibi duruyor. Işığın ters geldiği açılarda hafif kararma durumu da söz konusu. Bunun dışında kullanıcıların rastgele fotoğraflar çekme işini görecek yeterlilikte sayılır. Gece manzara çekimlerinde gürültünün yok denecek kadar az olması sevindirici, ayrıca arkadaki LED flaş da ışığın yeterli olmadığı durumlarda yardımcı oluyor.

Galeri: HTC One X+ Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=1133]

HTC One X+ video tarafından 1080p çözünürlükte Full HD video çekme yeteneğini koruyor. Ancak çekilen videoların saniyede 30 karelik hızla çekiliyor olması yeni bir şey. Aslında herkes aradaki farkı kolaylıkla anlamayacaktır, ancak 30 fps’de yapılacak çekimlerin biraz daha gerçekçi görüneceğini kabul etmek gerek. One X+’da yer alan optik dengeleme sistemi de çekilen videoların titreşimsiz olmasına bir noktaya kadar yardımcı oluyor.

Video: HTC One X+ Kamerasından Örnek 1080p Video

Multimedya

HTC One X+’nın işlemci ve grafik birimi açısından kazanımları bu telefonun multimedya ihtiyaçlarını gidermesi bakımından görevini başarıyla yerine getirmesini sağlıyor. DivX, XviD, H.263, H.264 ve WMV gibi video formatları destekleniyor. Telefon sadece 720p MKV dosyalarını değil, 1080p Full HD çözünürlükteki MKV video dosyalarını da herhangi bir kesinti olmaksızın, başarıyla oynatıyor. Cihazda yer alan yerleşik video oynatıcı alt yazı desteği sunmasıyla da yeteri kadar iş görüyor. Ancak özellikle AC3 ses formatıyla kodlanmış MKV filmlerin oynatılmasında yaşanan ses sıkıntısı Google Play Store’da AC3 kodlayıcısını destekleyen uygun bir video oynatıcısı arayışına itebilir. Ayrıca video uygulamasının bazı videoları gösterme konusunda da yetersiz kaldığını belirtelim, bu da üçüncü taraf uygulama arayışı için önemli bir neden olabilir.

htc-one-x-plus-inceleme-00019

Müzik tarafındaysa HTC One X+’nın One X’ten alıştığımız deneyimi sunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. MP3, eAAC+, WMA ve WAV formatları destekleniyor. Cihazda yüklü gelen Müzik uygulaması kendi içinde barındırdığı ana sayfasıyla SoundHound şarkı bilgileri bulma ve TuneIn Radio internet radyosu uygulamalarına kısayollar sunuyor. Ayrıca kullanıcılar buraya istedikleri uygulamaların kısayollarını ekleme özgürlüğüne sahip. Cihazda yüklü şarkılarını dinlemekten sıkılanlar için FM radyo da bulunuyor.

Üst sınıf HTC telefonlarında standart niteliğini kazanan Beats Audio tabii ki HTC One X+’da da yer alıyor. Beats Audio amplifikatörü sadece bir Beats Audio marka kulaklık bağlandığında değil, cihazın kendi kutusundan çıkan kulaklık bağlandığında da çalışıyor. Windows Phone 8X’te gelen Beats Audio amplifikatörü ses şiddetini bir hayli artırıyordu. One X+’daki amplifikatörün ses şiddeti bakımından fazla bir katkısı yok. Orta frekanslar biraz daha fazla filtrelenirken kenarda kalan frekansların katkısı biraz daha artırılmış. Böylelikle hem bas hem de tiz açısından biraz daha doyurucu bir durum ortaya çıkarılmış. İşin ilginç tarafı Beats Audio amplifikatörünün açık veya kapalı olduğu durumlar arasındaki farkı cihazın kutusundan çıkan normal kulaklığın en iyi şekilde ortaya koyması.

Sonuç

Bu yılın ilk yarısında piyasaya çıkan HTC One X tasarımıyla müşterilerin beğenisini toplayan bir cihazdı. Ne var ki, sunduğu performans barındırdığı dört çekirdekli işlemcinin hakkını verir nitelikte değildi. Bu durum HTC One X için gerçekten yatırım yapmanın gerekli olup olmadığını sorgulamamıza neden olmuştu. HTC, One X+ ile kafamızdaki soru işaretlerini biraz olsun gidermeyi başardı. Dört çekirdekli Tegra 3 yongaset üzerinde yapılan iyileştirmeler cihazın performansına olumlu etki yapmış. Bununla birlikte yazılımda yapılan oynamalar da bunu birkaç adım daha öteye taşımış. Kapasitesi artırılan batarya yine yazılımdaki düzenlemelerle desteklenince bu gözde telefon bir günden daha uzun süre tek şarjla çalışacak seviyeye erişmiş. Çift bant 3G desteğinin getirilmesi de mobil genişbanttan fazlasıyla yararlananlar için daha hızlı internet bağlantısı konusunda atılmış önemli bir adım sayılır.

htc-one-x-plus-inceleme-00004

HTC One X+ sahip olduğu bu nitelikler sayesinde şu anda piyasanın en çok ilgi gören cihazları olan Samsung Galaxy S III ve Galaxy Note II’nin karşısına güçlü bir rakip olarak dikiliyor. 2013 yılına girmemizle birlikte bu yıl gördüğümüz telefonlardan daha üstün performans sunan cihazlar görmeye başlayacağız. Ne var ki, onların Türkiye piyasasına girişi de büyük ihtimalle nisan ayının ikinci yarısından önce gerçekleşmeyecek. Eğer şu sıralar güçlü donanıma sahip ve her işinizi görecek bir Android telefonu arıyorsanız, HTC One X+ değerlendirme listenizin üst sıralarında mutlaka yer almalı.

İLGİLİ HABERLER