Manşetler

HTC One X ve Sense 4.0 Ön İnceleme – Galeri & Video

htc-one-x-on-inceleme00001

HTC’nin 2012 akıllı telefon stratejisinin temelini “One” oluşturuyor. Bu yıl nicelikten çok niteliğe odaklanmaya karar veren şirketin MWC 2012 bombası One X oldu. Biz de Mobil Dünya Kongresi’ndeki HTC standına uğradık ve bu cihazı elden geçirdik. HTC’nin etkileyici bir cihaz ortaya koyduğunu baştan söyleyerek başlayalım.

HTC One X 4.7 inç’lik, 1280 x 720 piksel çözünürlüklü Super IPS LCD 2 ekrana sahip. Ekranın 312 ppi’lik piksel yoğunluğu onu Retina seviyesine bir hayli yaklaştırıyor. Zaten HTC One X’in ekranının oldukça keskin, parlak ve renk açısından doyurucu renkler ürettiğini söylemek gerek. Video ve fotoğraf çekimi için ekran parlaklığını minimuma indirmek zorunda kaldık, bu durumda bile cihazın rahatlıkla kullanılabileceğini söyleyebiliriz. Beklendiği üzere HTC One X, dört çekirdekli NVIDIA Tegra 3 işlemciyle geliyor. 1.5 GHz’lik işlemcinin performansını test etmek için biraz daha uzun bir süreç gerekiyor, ancak ilk izlenimimiz cihazın oldukça hızlı çalıştığı şeklinde oldu. One X’te 26 GB’ı kullanıcıya ait olmak üzere 32 GB’lık dahili bellek var. microSD kart yuvası yok, ayrıca cihazın bataryası da yerinden çıkarılamıyor. Yer konusunda daha fazlasını isteyenler için HTC 25 GB’lık Dropbox alanını iki yıl boyunca ücretsiz sunuyor. Cihazda yüklü olan Dropbox uygulaması sayesinde bu ücretsiz alanı anında kullanmaya başlamak mümkün.

HTC One X ile birlikte yepyeni bir üretim anlayışına da gidiliyor. Cihaz sağlam, biraz sert bir polikarbon materyalden, tek kalıp olarak üretilmiş. Ekranın üstünde yer alan ahize ızgarasının her bir deliği ve cihazın önünde yer alan kamera deliği özenle oyulmuş. Buralardaki işçiliğin iyi olduğunu söylemek gerek. Cihazın elde iyi bir his verdiğini, sert olmasına karşılık yüzeyin pürüzsüzlüğünün cihazı yumuşak hissettirdiğini de söyleyebiliriz. Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile birlikte yazılım tabanlı navigasyon tuşları mümkün olsa da HTC fiziksel kapasitif dokunmatik tuşları kullanmaya devam ediyor. Tuş sayısı üçe düşürülürken bunların şekilleri de ICS’inkine benzetilmiş. One X’in solunda microUSB portu yer alıyor, sağında ise HTC’nin alıştığımız tek şerit ses tuşu dikkat çekiyor. Arkada 8 megapiksel kamera ve LED flaş bulunuyor. Ayrıca Beats Audio logosu ve onun hemen altında da hoparlör cihazın aşağı bölümüne yer alan elemanlar olarak dikkat çekiyor.

HTC One X’te Android 4.0 Ice Cream Sandwich’in üstünde HTC Sense 4.0 yazılımı yüklü geliyor. Sense 4.0 eski sürümlerden bazılarını ICS’e taşımış, bunun yanında bazı yenilikleri de eklemiş. Uygulama menüsünün aşağı doğru kayan yapısı yerini Ice Cream Sandwich ile gelen sayfalı yapıya bırakmış. Sense’in Tüm, Sık ve İndirilenler sekmeleri de bu yapıya taşınmış. Uygulama menüsünde bileşen sekmesinin yokluğu dikkat çekiyor. HTC burada eskiyi değiştirmek istememiş gibi görünüyor. HTC Sense ile geçmişte sunulan Friend Stream, Fener gibi uygulamalara ek olarak Car adı verilen araç içi kullanım uygulamasının yenilendiğini görüyoruz. Bu uygulamada üst kısımda harita bilgileri ve navigasyon yer alırken, alta yerleştirilen çubukta da çalan şarkı, cihazla ilgili temel bilgiler ve hava durumu verileri yer alıyor. HTC Sense 4.0’da çoklu görev ekranı da biraz farklı tasarlanmış, açık olan uygulamaların küçük resimlerinin art arda kartlar şeklinde sıralandığı ve parmaklarla sağa sola sürüklenerek gezinebilen bir yapı seçilmiş, doğrusunu söylemek gerekirse temel arayüze göre daha kullanışlı olmuş.

HTC Sense 4.0 ile klavyede de birtakım güncellemeler yapılmış. Tuşların rengi siyaha biraz daha yaklaştırılmış, boyutları da artırılmış. Yeni düzende hem yatay hem de dikeyde yazmak çok daha kolay ve zevkli görünüyor. ImageSense adı verilen yeni bir teknolojiyle zenginleştirilen Kamera uygulaması da yenilenmiş yapısıyla dikkat çekiyor. Artık tek bir arayüz var, sağ kenarda fotoğraf ve video çekim tuşları alt alta yerleştirilmiş. Ayarlar bölümünde de video ve fotoğraf ayarlarını bir arada görmek mümkün. Bu yapının HTC Sense 4.0 yüklü cihazlarda fotoğraf çekimini biraz daha pratik hâle getireceğini söylemek gerek.

htc-one-x-on-inceleme00007

HTC One X’in arkasındaki otomatik odaklı kamera 8 megapiksel çözünürlükte fotoğraf çekiyor. Ayrıca 1080p çözünürlükte 30 fps HD video kaydı da yapmakta. Kameranın güzel tarafı video çekerken aynı anda fotoğraf çekimine de izin vermesi. Böylelikle HTC One X video kameralar gibi işlev görme şansı elde ediyor. Cihazın önünde de 1.3 megapiksel kamera yer alıyor, o kamera da 720p video kaydı yapabiliyor.

HTC One X’in arkasında yer alan Beats Audio logosu nedense HTC Sensation XL ve XE’dekine göre daha küçük yapılmış. Buna karşılık Beats Audio desteği sadece Müzik uygulamasında değil, tüm uygulamalarda kullanılabilir hâle getirilmiş.

HTC One X’in ve onun üzerinde çalışan HTC Sense 4.0’ın birkaç görüntüsünü aşağıdaki galeride bulabilirsiniz. Video da kısa bir süre sonra geliyor. Ön inceleme videosunu da aşağıda bulabilirsiniz.

Video: HTC One X Ön İnceleme

Galeri: HTC One X Ön İnceleme
[nggallery id=848]

İLGİLİ HABERLER