Dosya

HTC One mini ve Samsung Galaxy S4 Mini karşı karşıya

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Akıllı telefon pazarındaki savaşın yeni cephesi ”mini” modeller oldu. Samsung Galaxy S III Mini ile açtığı yoldan Galaxy S4 Mini’yle de yürümeye devam ederken, HTC de bugün resmi olarak tanıttığı One mini ile bu yolda Samsung’a rakip oldu. One ve Galaxy S4’ün rekabetini ”mini” bir düzleme taşıyan bu akıllı telefonların karşılaştırmasıysa aşağıda yer alıyor.

htc-one-mini-vs-samsung-galaxy-s4-mini-180713

Tasarım

One mini tasarım bakımından Galaxy S4 Mini’ye karşı önemli bir avantajı elinde bulunduruyor. One mini One’da verilen görsel hazzı alüminyum arka paneli ve önde yer alan BoomSound hoparlörleriyle olduğu gibi sağlarken, Galaxy S4 Mini ağırlıklı olarak plastik olan kasasıyla bu alanda biraz zayıf kalıyor. Ancak bu kasanın da sağlamlık hissiyatını verdiğini belirtmekte fayda var. One mini göze daha hoş gelen bir görünüme sahip olsa da, Galaxy S4 daha ince ve hafif bir cihaz. HTC One mini’nin 132 x 63.2 x 9.25 mm.’lik boyutları ve 122 gramlık ağırlığına karşı Galaxy S4 Mini 124.6 x 61.3 x 8.94 mm.’lik boyutlara ve 107 gram ağırlık ile daha ”mini” bir akıllı telefon profili oluşturuyor.

Ana Donanım

Samsung Galaxy S4 Mini’nin plastik kasasının altında 8 GB’lık bir dahili hafıza alanı yer alsa da bu alanın üstüne microSD desteğiyle 64 GB daha koyulabiliyor. HTC One mini ise genişletilemeyen 16 GB’lık bir dahili hafıza alanı barındırıyor. One mini çift çekirdekli 1.4 GHz Snapdragon 400 işlemci ve 1 GB RAM’e sahipken, Galaxy S4 Mini 1.7 GHz Snapdragon 400 işlemci ve 1.5 GB RAM ile bu alanda da rakibinin önüne geçiyor. Pil kapasitesi alanında da Samsung 1900 mAh pili ile HTC’nin 1800 mAh piline üstünlük sağlıyor.

Ekran

Her iki akıllı telefonda da 4.3 inç ekranlar bulunuyor. Ancak ekran çözünürlüğü konusunda One mini rakibinin önüne geçiyor. HTC One mini’nin 1280 x 720 piksel çözünürlük oranına ve 341 ppi yoğunluğa sahip ekranı Samsung Galaxy S4 Mini’nin 960 x 540 piksel çözünürlüğe ve 256 ppi yoğunluğa sahip ekranının önüne geçiyor. İki akıllı telefonda kullanılan ekran teknolojilerinin de farklı olduğunu belirtmekte fayda var. Galaxy S4 Mini’nin Super AMOLED ekranı daha derin siyahlar ve daha fazla titreşim barındırken, One mini’nin ekranı daha doğal bir görüntü ve daha fazla detay sunuyor.

Yazılım

Tasarım ve donanım önemli olsa da, iki cihaz arasındaki temel farkı yazılım deneyimi oluşturuyor. Hem Samsung’un hem de HTC’nin Android işletim sistemini özelleştirme konusunda oldukça sıkı çalıştığı One mini ve Galaxy S4 karşılaştırıldığı zaman daha net anlaşılıyor. Her iki cihaz da kutularından Android 4.2.2 ile çıkarken, HTC bu işletim sisteminin üstüne Sense 5 arayüzünü ekliyor. Sosyal haber akışı sağlayan BlinkFeed de bu arayüz ile birlikte geliyor. Samsung Galaxy S4 Mini ise TouchWiz arayüzüyle birlikte S Voice, S Translator, S Health gibi özelliklerle kullanıcıların karşısına çıkıyor.

Bağlantı

Her iki cihaz da 4G LTE desteğine sahip. Ancak One mini’ye eklenmeyen IR Blaster ve NFC gibi özellikler Samsung tarafından Galaxy S4 Mini’ye yerleştirilmiş.

Kamera

Kimlik kartlarına bakıldığında Galaxy S4 Mini 8 megapiksel kamerasıyla One mini’nin 4.1 megapiksel kamerasına üstünlük sağlıyor. Ancak HTC’nin kamerayı akıllıca tasarlaması bu farkı ortadan kaldırıyor. Optik görüntü sabitleyicisi olmasa bile HTC One mini’nin barındırdığı özel uygulamalar sayesinde iyi bir kamera performansına sahip olması bekleniyor. Ön taraftaysa Samsung 1.9 megapiksel kamerasıyla HTC’nin 1.6 megapiksel kamerasının önüne geçiyor.

Küçük ama güçlü

Her iki akıllı telefon da ağabeylerine göre daha uygun fiyatlı ve daha kompakt bir yapıda. Ancak her iki cihaz da mükemmel sayılabilecek tasarıma, çok sayıda özelliğe ve etkileyici bileşenlere sahip. HTC One mini tasarımı muhteşem bir ekran ve Sense arayüzünün sofistike yapısıyla birleştiriyor, ancak, tıpkı gözde cihazlar arasındaki mücadelede olduğu gibi, Galaxy S4 Mini donanım alanında üstünlük sağlıyor. Hafıza alanının genişletilebilmesi de Galaxy S4 Mini’nin elini güçlendiriyor. Bu iki cihaz arasındaki rekabet orta sınıf Android telefon pazarındaki heyecanı artıracak gibi gözüküyor.

İlgili >> Pocket-lint

İLGİLİ HABERLER