Teknoloji

HTC One (M8) Ön İnceleme

HTC’nin 2014 model amiral gemisi Android telefonu HTC One (M8) geçtiğimiz cuma günü itibarıyla Türkiye piyasasına 2499 TL gibi bir fiyattan giriş yaptı. Test merkezimize ulaşan bu telefon için özel bir kutu açma videosu yayınladık, ancak bununla yetinmeyip bir de ön inceleme yazısıyla cihazla ilgili ilk görüşlerimizi paylaşmak ve HTC One (M8) hakkında görüşlerimizi merak edenlere incelemeyi beklemeden önce biraz bilgi vermek istedik.

htc-one-m8-on-inceleme-00002

2013 model HTC One tasarımıyla gerçekten bizi büyülemişti ve tasarımıyla favori akıllı telefonlarımız arasındaki yerini çoktan almıştı. HTC One M8 ile birlikte tasarım anlamında birkaç basamak üste çıkılıyor. Öncelikle telefonda metal oranı daha da artırılmış; M7’de kenarlar plastiktendi, M8’de ise kenarlarda da metal kullanılmış, üstelik arka panelle bütünleştirilmiş ve tasarım daha çekici kılınmış. Yapılan bu işlemin toplam kalınlığa pek fazla etkisi olmasa da, cihazın profilini incelttiğini, dolayısıyla da M8’i M7’den daha ince gösterdiğini görüyoruz.

htc-one-m8-on-inceleme-00016

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Video: HTC One (M8) kutusundan çıkıyor

HTC One M8’in 2499 TL’lik fiyatı, 16 GB dahili hafızalı bir cihaz için epey yüksek, bunu kabul etmek gerek. Ancak bunun karşılığında çok çekici görünen, elinizde görenin hayran kalıp mutlaka size ne olduğunu soracağı, kurcalamak isteyeceği, kısacası ilginin size yönelmesini sağlayacak bir cihazın sahibi olmanız mümkün. Öte yandan teknik özellikler bakımından da HTC One M8 kendisi için ödenen miktarı boşa çıkarmayacak türden.

htc-one-m8-on-inceleme-00008

2.3 GHz dört çekirdekli Qualcomm Snapdragon 801 işlemci işini iyi yapıyor gibi görünüyor. Sense 6.0 kullanıcı arayüzünde gezinme işlemi pürüzsüz şekilde, takılma olmadan gerçekleşiyor. Cihazın kurulumunu gerçekleştirdikten sonra, Google hesabından yedekleme seçeneğini işaretlediğimiz için epey bir uygulama indirmesi yaptık, bunun yanı sıra mevcut uygulamaların da güncellenmesi söz konusuydu. Bu işlemler cihazın biraz çabuk şekilde ısınmasına neden oldu, ancak bunu normal karşılıyoruz. Performans ve ısı konusundaki daha detaylı ve kesin yorumlarımız için inceleme yazımızı beklemeniz gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: HTC One (M8) ve Samsung Galaxy S5 karşı karşıya

HTC One M8’de Android 4.4.2 KitKat yüklü geliyor ve bunun üstünde Sense 6.0 bulunuyor. HTC, Sense 6.0 ile birlikte kullanıcı arayüzünde biraz daha sadeleştirmeye gitmiş. Yazılar biraz inceltilmiş, daha okunaklı hâle getirilmiş. Ayrıca yeşilin tonlarına daha fazla yer verilmiş. Özellikle BlinkFeed’de bunun etkisini çok görüyoruz. BlinkFeed’de ve uygulama menüsü içinde yer alan saat, tarih ve hava durumu bileşeninin kaldırıldığını görüyoruz. Bunun yerine ana ekranın ilk panelinde bu işi yapan bir bileşen gösteriliyor.

htc-one-m8-on-inceleme-00004

HTC One M8’in ekranının altında kapasitif dokunmatik fiziksel navigasyon tuşları görmüyoruz. Navigasyon kontrolleri işletim sisteminin içine eklenmiş, ekranın altındaki çubuk üzerine yerleştirilmiş geri, ana ekran ve çoklu görev kısayolları kullanıcı arayüzü boyunca size eşlik ediyor, ancak oyunlarda, kamera uygulamasında ve videolarda; ekrandaki alanın kısıtlanmasını istemediğiniz durumlarda görünür olmayabiliyor. Bu noktada Android 4.4 KitKat güncellemesinin katkılarını unutmamak gerekiyor.

5 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip olduğu için HTC One M8’in yüzey alanı daha fazla, ancak tek elle rahat şekilde kullanım mümkün. Yine 1080p Full HD çözünürlük söz konusu, doğal olarak ekranın piksel yoğunluk değeri HTC One M7’nin 4.7 inç Full HD ekranınınkine göre daha düşük. Ancak aradaki farkı anlamak çok kolay değil ve M8’in ekranı da gayet kaliteli ve bakmaktan zevk alacağınız görüntüleri sunuyor.

htc-one-m8-on-inceleme-00010

HTC One M8’in arkasında yine UltraPixel kamera bulunuyor. Bunun yanına ikinci bir sensör daha eklenmiş. Sonuçta arkada iki kamera var ve HTC bu sistemi Duo Kamera olarak adlandırmış. İkinci kamera sayesinde çerçevenin derinlik bilgileri de alınıyor ve çekilen fotoğraf üzerinde daha fazla düzenleme işlemi yapmanız mümkün oluyor. Odak noktasını değiştirme, arka planın değiştirildiği fotoğraflar elde etme gibi imkanlar bunlar arasında yer alıyor. HTC One M8 de M7 gibi düşük ışıklı koşullarda fena iş yapmıyor, makro performansını da fena bulmadık. Öndeki 5 megapiksel çözünürlüklü ve geniş açılı kamera “selfie” sevenleri çok memnun edecektir.

HTC One M8 ile ilgili izlenimlerimizi şimdilik burada keselim ve cihazı deneyimlemeye devam edelim. Çok yakında HTC One M8 ile ilgili detayların yer aldığı inceleme yazımızla karşınızda olacağız.

İLGİLİ HABERLER