Teknoloji

HTC Android’e alternatif bir işletim sistemi satın alma fikrini tartışıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

htc-incredible-s-inceleme-foto-00001
HTC’nin bir mobil işletim sistemini satın alma potansiyelini kapalı kapılar ardında tartıştığı iddia ediliyor. Aslında HTC’nin yönetim kurulu üyelerinden Cher Wang de bu durumu saklamıyor. Focus Taiwan’ın haberine göre Wang son günlerde verdiği bir röportajda “Bunu düşündük ve kendi içimizde tartıştık, ancak ani bir harekette bulunmayacağız.” şeklinde konuştu. Şirketin webOS’in potansiyel alıcılarından biri olduğu söylenmişti, ancak HP bu platformu satma gibi bir düşüncesinin olmadığı konusunda ısrarlı.

Wang’e göre HTC, Sense’in masaya getirdiklerinden dolayı ürün serisine satın alınmış bir işletim sistemini entegre edecek yeteneğe sahip. Başlangıçta basit bir kullanıcı arayüzü olarak yola çıkan HTC Sense bugün çeşitli uygulama ve servislerin sunulduğu geniş kapsamlı bir kullanıcı arayüzü hâline geldi. Yatırım ve satın almalarla birlikte HTC Watch ve OnLive servisleri de HTC’nin portföyüne dahil edildi. Böylelikle şirket sadece estetik açıdan değil, işlev açısından da taklit edilmesi zor bir yapı kazandı.

Wang, “İstediğimiz işletim sistemini kullanabiliriz. Bir platformun ikinci veya üçüncü katmanındaki işleri rakiplerimizden daha farklı şekilde yapabiliriz.” diye konuştu. Ne var ki, yönetim kurulu üyesi kendi işletim sistemine sahip olmanın başarı için ön gereksinim olduğuna doğrusu inanmıyor. O’na göre HTC’nin gücü işletim sistemini anlamakta yatıyor, ancak bu bir işletim sistemi üretmek anlamına gelmiyor.

Google’ın Motorola Mobility’yi satın almasıyla birlikte Android ortakları işletim sistemi konusuna daha fazla kafa yorar oldu. Geçtiğimiz ay gerçekleşen bir Samsung toplantısında Güney Koreli şirket yazılımının ne kadar rekabetçi olduğunu tartışmaya açmış, şirketin yönetim kurulu başkanı Lee Kun-hee yönetim kurulu üyelerine bilişim teknolojisinde gücün Samsung gibi donanım şirketlerinden yazılım şirketlerine kaydığı hususunda uyarıda bulunmuş ve buna dikkat etmeleri gerektiğini belirtmişti.

Samsung’un da webOS’i satın alabileceği iddia edilmişti, ne var ki, şirketten bunu yalanlayan ve Bada platformuna yatırım yapılacağı yönünde bir açıklama geldi. Şirket bu ayın başında düzenlenen IFA 2011 fuarında Wave 3 gibi yeni Bada telefonlarını da tanıttı. Ne var ki, Samsung’un Android cihazları Bada cihazlarını gölgeledi.

HTC’nin elinde Samsung gibi bir işletim sistemi yok. Ancak Sense, farklılık yaratma ve diğer Android cihazlarından ayrılma konusunda Tayvanlı şirketin en büyük silahı durumunda. Şirketin CEO’su Peter Chou da bir cihazın başarısı için ekosistemin işletim sisteminden daha çok önem taşıdığını dile getirmiş ve Google-Motorola anlaşmasına HTC’nin desteğini yinelemişti.

İlgili – Focus Taiwan

İLGİLİ HABERLER