Teknoloji

HTC Almanya’daki patent davasında zemin kazanmak için 3G standardında oynamalar yaptı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

HTC’nin mevcut cihazlarının Almanya’da satıldığı raflardan toplanmasına neden olabilecek bir patent davası mahkemece değerlendiriliyor. Tayvanlı şirket IPCom adlı bir patent sahibi tarafından akıllı telefonlarında 3G/UMTS standartlarını akıllı telefonlarında lisanssız kullandığı için mahkemeye verildi. HTC, söz konusu patentin geçersiz kılındığını, bu nedenle iddiaların boş olduğunu iddia etse de, durum o kadar basit olmayabilir.

HTC’nin yayınladığı basın bülteninde IPCom tarafından 2009 yılında açılan EP1186189 davasıyla ilgili temyiz talebini geri çektiğini, Alman Federal Patent Mahkemesinin söz konusu patentle ilgili iddiaları geçersiz kıldığı için temyizin gereksiz olduğuna karar verildiğini belirtti. IPCom’un başlangıçtaki ihtiyati tedbir talebinin sadece tek bir HTC cihazını kapsadığını (T-Mobile MDA Touch Plus), bu cihaz artık Almanya’da satılmadığı için de talebin gereksiz olduğu vurgulandı. Buna ek olarak HTC’nin UMTS standartlarını kullanım konusunda bazı modifikasyonlar yaptığını ve bu nedenle Mannheim mahkemesinin yeniden ihtiyati tedbir kararı almasının olasılık dışı olduğu belirtildi. Sonuç olarak HTC’nin Almanya’daki cihaz satışlarının herhangi bir şekilde etkilenmeyeceğinin altı çizildi.

HTC’nin söz konusu ihtiyati tedbir talebinin tek bir cihazla ilgili olduğuna dair açıklaması şirketin 6 Mart 2009’da yaptığı söz konusu ihtiyati tedbir kararı çıktığında bu kararın HTC’nin mobil cihazlarını Almanya’ya ithâl edip satmasının engelleyeceğine dair açıklamasıyla çelişiyor. Şirket 2009 yılında alternatif bir çözüm bulmak adına bir yongaset tedarikçisiyle çalıştığını ve mahkeme kararının finansal sonuçlara ve satış aktivitelerine en az düzeyde etki etmesinin umulduğunu belirtmişti.

FOSSPatents sitesi HTC ile IPCom arasındaki yasal durumun bir benzerinin Nokia ile yine IPCom arasında vuku bulduğunu, söz konusu davayı HTC’nin duruşmasına bakan hakimin gördüğünü ve Finlandiyalı şirketin aleyhine karar verdiğine dikkat çekiyor. Davada Finlandiyalı şirket haksız bulunmuş, davaya konu olan patentin 3G/UMTS standartları için önemli olduğu ve etrafından dolaşmak için bir çalışma yapılamayacağına karar vermişti.

İlgili – FOSSPatents

İLGİLİ HABERLER