Ulaşım

Hidrojenle çalışan Honda Clarity’nin yeni modeli 2016’da yollarda olacak

Hidrojenle çalışan Honda Clarity'nin yeni modeli 2016'da yollarda olacak

honda clarity

Son zamanlarda otomotiv sektöründe ilgi elektrikli otomobillere kaymış olsa da, gelecek planlarında başka enerji kaynaklarına da yer veriliyor. Honda, hidrojenle çalışan Clarity isimli sedan otomobilinin yeni modelini 2016’da yollara çıkaracak.

Honda Clarity ilk olarak geçtiğimiz yıl Tokyo Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkmış, ardından kasım ayında ABD’de düzenlenen Los Angeles Otomobil Fuarı’nda da boy göstermişti. Clarity, bu yıl içinde ABD’de ilk olarak ülkenin batısında bulunan Los Angeles, Orange County, Bay Area ve Sacramento’daki bazı bayiler aracılığıyla satışa sunulacak. Dış görünüş bakımından fakrlı bir şey vadetmeyen otomobil, asıl yeniliği içinde sunuyor.

Otomobilde geleneksel akaryakıtla çalışan motor veya füturistik elektrikli motor yerine yine “füturistik” olarak nitelenebilecek hidrojenle çalışan bir motor bulunuyor. Honda, daha önce de söz konusu gelişmiş motor teknolojisini kullanmıştı. Japon otomotiv devi, ABD’de ilk hidrojen motorlu otomobilini 2005’te piyasaya sürmüş ve sonrasında hem ABD’de hem de Almanya ve Japonya’da hidrojenle çalışan otomobiller satmıştı. Basit terimlerle, yakıt hücresi aracılığıyla hidrojenin elektriğe dönüştürüldüğünü ve bu şekilde otomobilin çalıştırıldığını söyleyebiliriz. Söz konusu sistemin tarifi kolay olsa da, inşasının bu kadar rahat olmadığını belirtmek gerekiyor.

Ancak, ortadaki en büyük problem teknolojinin kendisi değil. Yeniden ikmalin zorluğu, hidrojenle çalışan otomobillerin en büyük sıkıntısı olarak niteleniyor. Hidrojen dolum istasyonlarının azlığı, bu otomobillerle uzun bir yolculuğa çıkılmasını engelliyor.

İLGİLİ HABERLER