İncelemelerManşetler

Hometech Elite Tab 9.7 Retina İncelemesi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

hometech-elite-tab-9-7-retina-inceleme-4

Tablet pazarı bir süredir doygunluğa ulaşma emareleri gösteriyor. Söz konusu cihazların sevkiyatları küresel ölçekte yavaşlamış durumda. Yine de, bu yavaşlama yeni tabletlerin piyasaya çıkışını engellemiyor. Özellikle Android işletim sistemli tabletlerin sayısı her geçen gün artıyor. Hometech Elite Tab 9.7 Retina da söz konusu grubun üyeleri arasında bulunuyor.

hometech-elite-tab-9-7-retina-inceleme-6

168 x 239 x 7.9 mm.’lik boyutlara sahip Hometech Elite Tab 9.7 Retina , uzaktan bakınca Apple’ın popüler tableti iPad’i fazlasıyla andırıyor. Test merkezimize gönderilen Hometech Elite Tab’in ön yüzünde ekran dışında kalan alanlar beyaz renkli. 9.7 inç ekranın etrafındaki çerçevenin görece kalın olduğu söylenebilir. Ön panelin üst kısmında 2 megapiksel çözünürlüklü kamera bulunuyor. Panelde fiziksel bir tuş tercih edilmemiş.

hometech-elite-tab-9-7-retina-inceleme-17

Tabletler genel olarak tek elle kullanıma uygun cihazlar değiller. Hometech Elite Tab 9.7 Retina’nın boyutlarındaki bir tablette tek elle kullanım kesinlikle bir seçenek olmaktan çıkıyor. Ancak tabletin kutusundan çıkan deri kılıf sayesinde Elite Tab 9.7 Retina’yı bir yüzeye koyup tel elle kullanmak mümkün hâle geliyor. Söz konusu kılıf, multimedya içeriklerin tüketilmesi sırasında da fazlasıyla faydalı oluyor. Deri kılıfın düşmelere karşı da ciddi bir koruma sağladığını belirtmek gerekiyor.

Cihazın arka paneline uzaktan bakıldığında alüminyum kullanılmış gibi gözükse de aslında gümüş renginde bir plastik kullanılmış. Panelin üst ve alt kısımlarındaki beyaz bölümlerde 8 megapiksel kamera ve hoparlör ızgaraları bulunuyor. Ortadaki gümüş renkli bölümde ise Hometech logosu ve tabletin ismi görülüyor.

hometech-elite-tab-9-7-retina-inceleme-22

Güç butonu ve ses kontrol tuşları tabletin sağ kenarının üst kısımlarına yerleştirilmiş. Cihazın sağ kenarında ise SIM ve microSD kart yuvaları bulunuyor. MicroSD kart desteği sayesinde Hometech Elite Tab’e 64 GB daha depolama alanı eklenebiliyor. Tabletin alt kenarına herhangi bir giriş yerleştirilmezken, üst kenarda kulaklık, micro USB ve HDMI girişleri bulunuyor.

Hometech Elite Tab 9.7 Retina’da adından da anlaşılacağı üzere 9.7 inç Retina ekran bulunuyor. Bu ekran, 2048 x 1536 piksel çözünürlük sunuyor. Retina ekran tercihi, tabletin tatmin edici bir görüntü deneyimi sunmasını sağlıyor. Özellikle multimedya içerik tüketimi için Hometech Elite Tab 9.7 Retina’yı tercih edenler görüntü performansından memnun kalacaktır. Ancak multimedya içerik tüketiminin bir diğer ayağı olarak lanse edilebilecek ses çıkışı konusunda aynı şeyleri söylemek mümkün değil. Tabletin arkasında bulunan iki hoparlör ızgarasından çıkan sesin yüksekliği ve netliği, ortalamanın altında kalıyor. Tablette görüntülü görüşmeler esnasıda faydalanılabilecek dahili mikrofon da yer alıyor.

hometech-elite-tab-9-7-retina-inceleme-9

Hometech Elite Tab 9.7 Retina’da 1.83 GHz dört çekirdekli Intel Atom 3735F işlemci bulunuyor.  Bu işlemciye 2 GB RAM ve 16 GB dahili hafıza eşlik ediyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi, microSD kart yuvası sayesinde bu alanın üstüne 64 GB daha eklenebiliyor. Intel Atom 3735F işlemci, 2014’ün ilk çeyreğinde piyasaya sunulmuştu. Bu işlemci çıkış döneminin başarılı bileşenlerinden biri olsa da, günümüzde rakiplerle rekabetten uzak bir çizgide yürüyor. Hometech Elite Tab 9.7 Retina ile web’de gezinme, sosyal medyada dolaşma ve e-posta kontrolü gibi eylemler rahatlıkla gerçekleştirilebilse de, görsel açıdan fazla şey sunan ve cihazdan yüksek performans talep eden oyunlarda bazı sıkıntılar yaşanabiliyor. Elite Tab 9.7 Retina, AnTuTu Benchmark testinden 44285 puanla ayrılıyor. Hometech EliteTab 9.7 Retina, 7500 mAh kapasiteli lityum batarya barındırıyor.

hometech-elite-tab-9-7-retina-inceleme-11

Elite Tab 9.7 Retina, kutusundan Android 4.4.4 KitKat işletim sistemiyle çıkıyor. Android Marshmallow’un benimsenme oranının yavaş yavaş arttığı, Lollipop’un ise iyiden iyiye standart haline geldiği bir ortamda Android sürümü olarak KitKat’ın tercih edilmesi biraz hayal kırıklığı yaratıyor. Android’in güncel sürümlerini kullanmaya alışmış olanlar için yeniden KitKat’a dönmek biraz garip olabilir. Cihazın menüsünde gezinmek için sanal dolaşım tuşları kullanılıyor.

Hometech Elite Tab 9.7 Retina ile ön yüklü olarak gelen uygulama sayısı oldukça düşük. Kullanıcılara Car Driver 2, WPS Office, MX Player, Hometech Destek gibi uygulamalar tabletle birlikte sunuluyor. Ön yüklü olarak sunulan uygulama sayısının azlığı, kullanıcılara tableti diledikleri gibi şekillendirme fırsatını veriyor. Buna ek olarak, Hometech’in tabletinde standart Android deneyimine sadık kaldığını ve arayüzü fazla değiştirmediğini söylemekte fayda var. Bu da, sade bir Android deneyimi arayanlar için artı bir puan şeklinde nitelenebilir. Hometech, tablete güncellemeleri havadan (OTA) ulaştırma taahhüdünde de bulunuyor.

hometech-elite-tab-9-7-retina-inceleme-24

Bağlantı seçenekleri konusunda Hometech Elite Tab 9.7 Retina, 3G bağlantı imkanı sunmasıyla ön plana çıkıyor. Bluetooth 4.0 ve Wi-Fi 802.11b/g/n diğer bağlantı seçenekleri arasında bulunuyor. Sensör tarafına bakıldığında ise ivmeölçerin varlığı göze çarpıyor.

Kaliteli fotoğraf çekmenin tabletlerin öncelikli amaçlarından biri olmadığı bir gerçek. Hometech Elite Tab 9.7 Retina’da bulunan 5 megapiksel arka kamera ve 2 megapiksel ön kamera yer alıyor. Bu kameraların çözünürlük değerleri kağıt üstünde fazla yüksek olmasa da, gerçek kullanımda beklentileri fazlasıyla karşılıyor. Özellikle ışığın makul seviyede olduğu ortamlarda arka kamerayla çekilen fotoğraflardaki detaylar tatmin edici. Kullancılara yakalayacakları kareler üzerinde önden düzenleme imkanı sağlayan ince ayarlar bulunuyor. Çekilen fotoğraflar üzerinde daha sonra filtreleme gibi işlemler de uygulanabiliyor.

hometech-elite-tab-9-7-retina-inceleme-19

Söz konusu imkanların önemli bir kısmı ön kamera için de sunuluyor. Eğer ortamın ışığı iyi durumdaysa ön kamera ile de iyi selfie’ler çekilebiliyor. Çekilen fotoğraflar, tabletin ekranında oldukça detaylı biçimde görüntülenebiliyor.

Hometech Elite Tab 9.7 Retina, kullanılan işlemcisi ve tercih edilen Android sürümü nedeniyle günümüz standartlarından biraz uzak bir tablet olduğu izlenimini verebiliyor. Ancak genel kullanım deneyimi, ekran boyutu, ekran çözünürlüğü ve fiyat gibi unsurlar bir arada değerlendirildiğinde bu izlenimde değişimler yaşanıyor.

Hometech Elite Tab 9.7 Retina’nın fiyat etiketinde 599.90 TL yazıyor. Retina çözünürlük sunan 9.7 inç ekranlı bir cihaza bu fiyat karşılığında erişmek önemli bir kazanım olarak nitelenebilir. Buna ek olarak, Android sürümü “eski” olsa da, fazla ön yüklü uygulama sunulmaması cihazın “boğulmasını” engelliyor. Böylelikle performans optimizasyonunun kullanıcı eliyle gerçekleştirilmesi daha kolay hâle geliyor. Kameraların çektikleri fotoğrafların tatmin edici seviyede olması da artı puan kazandıracak unsurlar arasında değerlendirilebilir.

Hometech Elite Tab 9.7 Retina, sunduğu özellikler itibarıyla üst klasmana oynamadığını ilk bakışta belli ediyor. Ancak yüksek çözünürlüklü 9.7 inç ekranın 600 TL gibi bir fiyatla sunulması, tableti mobil cihazlarla ilk kez tanışacaklar için uygun bir seçenek haline getiriyor. Hometech Elite Tab 9.7 Retina ile sosyal medyada gezinirken, internette dolaşırken veya e-posta kontrol ederken herhangi bir sıkıntı yaşamıyor. Dolayısıyla basit ihtiyaçların rahatlıklar karşılanabildiğini söylemek yanlış bir önerme olmayacaktır. Tabletin 3G desteğinin bulunması ise cihaza uygun bir SIM kartı ve veri paketi sahibi olanlara kablosuz ağlara bağımlılıktan kurtulma fırsatını veriyor. Dolayısıyla hücresel bağlantı imkanının varlığı, Elite Tab 9.7 Retina’ya puan kazandırıyor.

hometech-elite-tab-9-7-retina-inceleme-25

Hometech Elite Tab 9.7 Retina, görüntüsü itibarıyla iPad’e fazlasıyla benziyor. Başarısını kanıtlamış bir ürünün fazlasıyla beğenilen tasarımının, başka ürünlere ilham vermiş olmasına pek şaşırmamak ve doğal karşılamak gerekiyor. Tablet pazarı doygunluk noktasına yaklaşmış olsa ve giriş seviyesi tabletler arasındaki rekabet iyice artsa bile, büyük bir ekranda net bir görüntü deneyimi yaşamayı isteyenler için Hometech Elite Tab 9.7 Retina, fiyatıyla birlikte önemli bir seçenek haline dönüşüyor. Cihazın kutusundan çıkan deri kılıfı da “hoş bir jest” şeklinde nitelemek pek yanlış bir önerme olmayacaktır.

İLGİLİ HABERLER