Teknoloji

Hipstamatic Oggl Windows Phone Uygulama İncelemesi

Bir Windows Phone cihazı kullananların eksikliğini en fazla hissettikleri uygulamaların arasında Instagram en başta geliyor olmalı. Özellikle Nokia, Instagram’ın Windows Phone’a gelmesi için bir hayli istekli davranmış, hatta mobil uygulamayla desteklediği bir kampanyaya imza atmıştı. Ne var ki, Instagram henüz bu platforma gelmeye tenezzül etmiyor. Nokia da bu durumda geliştirdiği ara çözümle Windows telefon sahiplerini Instagram’a fotoğraf yükleme özelliğinden mahrum bırakmama yoluna gitti. Nokia Lumia 925’in tanıtımı sırasında müjdesi verilen Hipstamatic Oggl uygulaması nihayet geçtiğimiz hafta sonuna girilirken Windows Phone Mağaza’daki yerini aldı.

hipstamatic-oggl-windows-phone-300713

Uygulama ilk çıktığında Lumia telefonlarına özel olduğu söylenmişti, ancak durumun bundan farklı olduğu ve Nokia markalı Windows Phone cihazları dışında kalanlara da bu uygulamanın yüklenebildiği ortaya çıktı. Hipstamatic Oggl uygulaması ücretsiz olarak dağıtılırken henüz Türkiye’de piyasaya çıkmamış olan Nokia Lumia 1020 için de Hipstamatic Oggl Pro adı verilen bir uygulama daha bulunuyor. Hipstamatic Oggl uygulamasını çıktığı anda vakit kaybetmeden test merkezimizde bulunan HTC Windows Phone 8X’e yükledik ve deneyimledik. Şimdi bunları aktarma zamanı.

Hipstamatic ve Oggl aslında birbirine bağlı iki parça. Hipstamatic farklı filtre ve lenslerin yer aldığı bir fotoğraf uygulaması, Oggl Instagram’a benzeyen ve fotoğraf paylaşımının ön planda olduğu bir sosyal ağ. Çektiğiniz fotoğrafları Oggl’a yüklüyorsanız, ancak bu esnada Facebook, Twitter veya Instagram üzerinde de paylaşabiliyorsunuz.

hipstamatic-oggl-wp8-1

İşte Hipstamatic Oggl uygulamasının Instagram için sağladığı işlev bu ve her şey sadece bundan ibaret. Hipstamatic Oggl ile çektiğiniz; filtre ve lenslerle süzlediğiniz fotoğraf Instagram hesabınızdan paylaşılabiliyor. Ancak ne var ki, Instagram’daki haber kaynağınızı bu uygulama üzerinden gezemiyor, başkalarının Instagram üzerinden paylaştığı fotoğrafları göremiyorsunuz. Uygulamanın içinde yer alan Ayarlar bölümü altından Facebook, Twitter ve Instagram hesaplarınızı Hipstamatic Oggl’a ekleyebilirsiniz. Paylaş ekranı içinde bu üç sosyal ağ için de paylaşım seçeneklerini görebilir ve sadece ikonlarına dokunarak Oggl ile paylaşım yaparken bu sosyal ağlarda da paylaşımda bulunabilirsiniz.

hipstamatic-oggl-wp8-5

Instagram ile ilgili en önemli unsuru belirttikten sonra Hipstamatic Oggl uygulamasının diğer unsurlarıyla devam edelim. Uygulamayı kullanmadan önce Oggl’a kayıt olmanız gerekiyor. E-posta adresi girme ve şifre belirleme gibi kısa adımların ardından Oggl hesabınız açılıyor. Daha sonra uygulamayı kullanmaya başlayabilirsiniz. Karşınıza bir fotoğraf çekim arayüzü çıkıyor. Kare ekranda kameranın görüntüsü gösterilirken geri kalan bölümlerde de çeşitli düğmeler bulunuyor. Doğrusu Hipstamatic Oggl bu görüntüsüyle bir hayli karmaşık duruyor ve kullanıcı korkutuyor. Her bir düğmenin neye yaradığını görmek için dokunmak ve işlevini tecrübe ederek öğrenmek gerekiyor.

hipstamatic-oggl-wp8-3

Kamera penceresinin üstünde yer alan çeşitli kılavuz şekilleri nesneyi ekranda düzgün şekilde hizalandırmaya yardımcı oluyor. Pencerenin hemen altında manzara, portre, gece, yemek ve gün batımı gibi farklı sahne modları bulunuyor. Sarı renkli yuvarlak tuş deklanşör tuşu işlevini görüyor. Bu tuşun solunda yer alan düğme fotoğraf kütüphanesine, sağdaki de Oggl profiline, haber kaynağına açılıyor. Aslına bakarsanız yerel fotoğraf kütüphanesi ve Oggl profili birbirine bağlanmış ve parmağınızı sürükleyerek bir ekrandan diğerine geçebilirsiniz. Yani deklanşör ikonunun yanına yerleştirilecek tek bir ikon yeterli olabilirmiş, ancak Hipstamatic geliştiricileri muhtemelen görselliğe ve kolay kullanıma önem vermiş olmalı.

hipstamatic-oggl-wp8-3

Ekranın en altında yer alan ve sarı renkli bir çizgiyle ayrılan çubukta da flaş ayarı, ön kameraya geçiş düğmesi ve favori sahne modları seçim ekranına açılan kısayol bulunuyor. Ayrıca bu çubuk üzerinde yer alan M işaretli ikon da lens ve filtre seçimini yapmayı sağlayan ekrana açılıyor. Hipstamatic Oggl uygulamasında birkaç lens ve filtre paketi ücretsiz olarak sunuluyor. Bu lens ve filtreleri birbirleriyle kombinleyerek farklı çekimler yapabilirsiniz. Sunduğu farklı ve filtre seçenekleri sayesinde Hipstamatic Instagram’dan bir adım öne çıkıyor. Ancak bu avantajdan tam anlamıyla faydalanmak için uygulama içinden sunulan daha fazla lens+filtre paketine sahip olmak gerekiyor. Oggl profil ekranı içinde yer alan “More Gear” sekmesi altından kullanıcılar daha fazla pakete erişebilirler. Bu paketler yıllık 9.99 dolarlık veya üç aylık 2.99 dolarlık ücretler karşılığında sunuluyor. Bununla birlikte yeni kullanıcılar için 60 günlük ücretsiz deneme süresi de sunuluyor.

hipstamatic-oggl-wp8-8

Hipstamatic ile çektiğiniz fotoğraflar uygulamanın kütüphanesine kaydediliyor. Daha sonra paylaşmak istediğiniz fotoğrafı seçip, görüntüleme ekranı içinde yer alan paylaş ikonuna tıklayarak bu fotoğrafı Oggl’da ve aynı zamanda Facebook, Twitter veya Instagram’da paylaşabilirsiniz. Çekilen fotoğraflar Hipstamatic içindeki dahili kütüphanenin yanı sıra Windows Phone’un Fotoğraflar galerisi içine de kaydediliyor. Buradan da fotoğrafların SkyDrive üzerinde saklanması veya e-posta ile başkalarına gönderilmesi mümkün oluyor.

hipstamatic-oggl-wp8-6

Windows Phone 8 kullanıcıları Hipstamatic Oggl ile farklı çalışmalar ortaya koyup bunları sosyal ağlarda paylaşma fırsatı sağlayacak bir uygulamaya kavuşmuş oldu. Hipstamatic’in iOS’te gördüğü ilgi Windows Phone 8’de de bir hayli ses getirerek başlangıç yapmasını sağladı. Tabii ki, Instagram gibi popüler bir uygulamanın Windows Phone 8 platformunda olmaması ve Hipstamatic Oggl’un da bu eksikliği az da olsa giderecek bir işlev sunuyor olması da, bu uygulamanın yararına oldu. Öte yandan Instance adı verilen ve Windows Phone cihazlarına Instagram hesabına erişimi, haber kaynağında gezinmeyi ve fotoğraf paylaşımını sağlayan uygulamanın yaşadığı sorunlar da Hipstamatic Oggl’un ekmeğine yağ sürebilir gibi görünüyor.

Ne var ki, Instagram’ın işlevini gerçek anlamda görecek, onun eksikliğini hissettirmeyecek bir uygulamaya kavuştuğunu düşünenler biraz hayal kırıklığına uğrayacak. Hipstamatic Oggl, kendi sosyal ağı Oggl’da paylaşılan fotoğrafı Instagram’da da paylaşmak dışında pek bir avantaj sunmuyor. Oggl gibi Instagram muadili bir sosyal ağın varlığı mevcut, ancak bu ağ da çoğu kullanıcı tarafından bilinmiyor. Bildiğiniz gibi arkadaşların olmadığı sosyal ağ çok da kullanışlı olmuyor.

Hipstamatic Oggl fikir olarak güzel, Instagram’a göre fotoğraflar üzerinde daha fazla dokunuş yapmayı sağlayan, Windows Phone 8’in kamera uygulamasının yerine kullanılabilecek (tabii ki sadece 1:1 kare formatında çekim yapmak sizi rahatsız etmiyorsa) bir uygulama. Ancak uygulamanın karmaşık arayüzü, ara sıra kendiliğinden kapanması gibi hususlar biraz rahatsız edici. Umarız Hipstamatic geliştiricileri ilerleyen sürümlerle birlikte bu uygulamaya biraz daha çekidüzen verir ve ortaya daha sağlam bir kullanıcı deneyimi çıkar.

İlgili >> Hipstamatic Oggl – Windows Phone Mağaza

İLGİLİ HABERLER