Teknoloji

HDMI 2.0 standardı ile kablolar korunuyor, hız artıyor

HDMI Forum HDMI 2.0 şartnamesini yayınladı. Güncellenen yeni standartlarla birlikte HDMI bağlantısının bant genişliği artırılıyor ve gelecek nesil eğlence cihazlarının ihtiyaçlarını karşılayacak nitelikler desteklenir hâle geliyor. Yeni standart ile birlikte 1080p’den daha yüksek video çözünürlükleri de destekleniyor.

hdmi-1-4-kablo-040913

HDMI 2.0 artık 18 Gbps’ye kadar bant genişliği desteği sunuyor. Bu da 4K çözünürlüklü 50 veya 60 fps hızında görüntülerin aktarımının yapılabileceği anlamına geliyor. Bildiğiniz gibi 4K teknolojisi mevcut 1080p Full HD çözünürlüğe göre dört kat daha detaylı görüntü anlamına geliyor. Yüksek çözünürlüklü video desteğinin yanı sıra ses tarafında da önemli iyileştirmeler sağlandı.

HDMI 2.0 en fazla 32 ses kanalını destekliyor. Dinamik oto senkronizasyon ve bunun gibi daha birçok özellik de standart dahilinde bulunuyor. HDMI Forum’un belirttiğine göre HDMI 2.0 şartnamesi HDMI Adopter Extranet üzerinden standardı benimseyenlere sunulmaya başlandı. Bu arada HDMI 2.0 eski HDMI standarlarını da destekleyecek.

Bu arada HDMI 2.0’ın yeni kablo veya konnektör gerektirmemesi de ilginç bir ayrıntı. Kategori 2 içine düşen mevcut yüksek hızlı kablolar artan bant genişliği ihtiyacını karşılamak için yeterli oluyor.

HDMI Licensing LLC adlı şirket IFA 2013 kapsamında bu yeni standardın niteliklerini anlatmak için bir basın toplantısı düzenleyecek. Toplantı nümüzdeki cuma günü yerel saatle öğlen 12’de başlayacak.

İlgili >> Engadget

İLGİLİ HABERLER