Teknoloji

Hava araçları şimdi Wi-Fi bilgileri üzerinden kullanıcı takibi yapıyor

Adnear
Adnear

Pazarlamacılar bir müşterinin hareketlerini izlemek için yeni bir yöntem buldu, o da tepelerinde bir uçan hava aracı dolaştırmak. Venturebeat’in haberine göre, Adnear adlı bir pazarlama şirketi cihaz kimlikleri üzerinden kullanıcı konumunu takip eden test niteliğindeki bir kampanyanın parçası olarak uçan hava araçlarını görevlendiriyor.

Mağaza veya alışveriş merkezlerinde hâlihazırda kullanılan yönteme benzeyen bu çalışmada hareket hâlindeki araçlar kullanılarak önceden monte edilmiş algılayıcıların ulaşamadığı yeni yerlerde kullanıcılar takip etmek mümkün hâle geliyor. Şirketin pazarlamadan sorumlu direktörü hava araçları sayesinde takibin daha da kolay hâle geldiğini dile getiriyor.

Sistem bir telefon açık Wi-Fi şebekesine bağlandığında onun MAC adres kimliğini kayıt altına alarak kullanıcıları takibe başlıyor. Aslında bu tarz pazarlama yöntemi birçok pazarlamacı tarafından kullanılıyor, ancak Apple iOS 8’de cihaz kimliklerini şifreleyerek bunun önüne bir engel koymuştu.

Adnear’ın hava aracı projesinin kalıcı bir çalışma mı olacağı, yoksa basının ilgisini çekmeyi amaçlayan geçici bir heves mi olduğu şu an için bilinmiyor. Yine de, halka açık noktalarda Wi-Fi bağlantı parametrelerini toplayarak takip yapan, üstelik otomatik takip kapasitesi olan ve şehir bölgelerinde uçmaları noktasında henüz resmi bir düzenleme yapılmamış hava araçlarının dolaşması insanları ürperten, onların herkese açık Wi-Fi şebekelerine bağlanırken bir daha düşünmelerine sebep olan bir husus olsa gerek.

İLGİLİ HABERLER