Teknoloji

Google’ın ”tartışmalı” yeni gizlilik politikası yürürlüğe girdi

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google’ın duyurulduğu andan itibaren büyük tepki çeken yeni gizlilik politikası gün itibariyle yürürlüğe girdi. Google’ın gördüğü tepki yüzünden bir reklam kampanyası ile imajını düzeltmeye çalıştığı gizlilik politikasına şüpheyle bakanlar arasında AB müfettişleri, Amerikan Federal Ticaret Komisyonu ve ABD’nin 36 eyaletinin Adalet Bakanı yer alıyor. Bu resmi kurumların yanısıra Microsoft da Google’ın gizlilik politikasını eleştirenler içinde dikkat çekiyor.  Microsoft’un Google’ın yeni gizlilik politikasını eleştiren ilanlar yayınlayacağının öğrenilmesi üzerine Google daha hızlı davranarak bir blog yazısıyla Microsoft’un iddialarına cevap vermişti.

Google, kişisel verileri satmayacağı ya da yeni veri toplamayacağına kamuoyunu ikna etmeye çalışırken, yeni politikayı eleştirenleri endişelendiren esas nokta ise Google’ın nasıl veri topladığı. Google’ın hizmetlerinden faydalanmak için kabul edilen koşulların kullanıcıya yeterince açık anlatılmaması, özel kişisel bilgilerin nasıl toplandığının bilinmemesi de bu endişelerin içinde yer alıyor.

Peki şimdi ne olacak? Öncelikle yeni politika hakkında tepkiler olsa da, yeni politikayı okumak ve anlamak çok daha kolay hale gelmiş durumda. Tüm politika rahatlıkla okunabiliyor. Değişikliğin özüne gelmek gerekirse, bu değişiklikten sonra Google topladığı kişisel verileri kendi servisiyle paylaşmaya başlayacak. Örnek olarak, bir kullanıcı Google’da müzisyen Adele hakkında oldukça fazla arama yaparsa, YouTube’u açtığı zaman ona otomatik olarak Adele videoları önerilecek, ya da Gmail’deki Google reklamları kısmında Adele konserinin bilet satış sayfasının tanıtımı olacak. Son olarak da güvenlik kontrollerinin değişmediğini ve her şeyin daha önce olduğu yerde olduğunu belirtmekte fayda var. Yeni politikanın yürürlüğe girmesinin ardından tartışmaların nasıl bir seyir izleyeceğini ise bekleyip göreceğiz.

İlgili – Google Gizlilik Politikası

İLGİLİ HABERLER