Teknoloji

Google’ın tarayıcı tabanlı sesli/görüntülü sohbet teknolojisi WebRTC Skype ve FaceTime’a alternatif olmayı hedefliyor – Video

Google, HTML ve JavaScript teknolojilerini kullanarak video ve ses tabanlı konferans sistemini internet tarayıcısı üzerinden sunan WebRTC adlı gerçek zamanlı sesli ve görüntülü sohbet sürümünün geliştirici ön gösterim sürümünü yayınladı. Google’ın bu ürününü kullanabilen yazılımcılar kendi ürünlerine sesli ve görüntülü sohbet özelliğini ekleme fırsatına sahip, üstelik herhangi bir telif ücreti ödemeden ve teknik zorluklar olmaksızın… WebRTC, Microsoft’un Skype ve Apple’ın FaceTime servislerine açık bir alternatif olmayı hedefliyor.

WebRTC, Google’ın da işine fazlasıyla yarayacak. Tarayıcı tabanlı bu yazılım Google’ın Chromebook adı verilen tarayıcı tabanlı ultrataşınabilir bilgisayarlarında da herhangi bir ek yazılıma ihtiyaç olmadan çalışabilecek. Öte yandan, Android ve bunun gibi mobil platformlar da WebRTC’nin nimetlerinden yararlanabilecek. GIPS adı verilen ve Google’ın 2010 yılında satın aldığı şirketin teknolojisi bunu mümkün kılacak. Zaten GIPS, Android, iOS ve Windows Mobile için VideoEngine versiyonlarını yayınlamıştı.

WebRTC hakkında kesin yargıya varmak için henüz erken. Ancak Google sıkı çalışıyor, Mozilla, IETF ve W3C ile birlikte açık standartlar kümesinin şekillendirilmesi için çalışılıyor. Öte yandan, Google Talk ekibi de yazılımı iSAC’ten WebRTC’ye geçiriyor, ne var ki, bu geçişin ne zaman tamamlanacağı henüz belli değil.

Ericsson da WebRTC üzerine bazı çalışmalar yapıyor. Aşağıda bu çalışmaların meyvesi niteliğinde bir video bulabilirsiniz.

Video: Ericsson Web Real-Time Communication

İlgili – WebRTC

İLGİLİ HABERLER