Teknoloji

Google yeni Android sürümlerinde Motorola’ya öncelik tanıyabilir

Google, 15 Ağustosta Motorola Mobility’yi 12.5 milyar dolar karşılığında satın alacağını duyurmuştu. Google’ın Android projesindeki önde gelen ortaklar bu olayın duyurulmasının hemen ardından destek verici açıklamalar yapmıştı. Söz konusu satın almanın temel amacının Apple ve Microsoft’a karşı verilen patent savaşlarında zemin kazanmak olduğu belirtilmişti. Ancak FossPatents’in elde ettiği bir doküman başka amaçların da olduğunu gösteriyor.

Söz konusu dokümanda Motorola Mobility’nin yeni Android sürümlerinin geliştirilmesi konusunda öncelik alabileceği belirtiliyor. Oracle ile Google arasında sürmekte olan davaya bakan hakim tarafından salınan iç dokümanda Google’ın Android’in yeni versiyonlarını Motorola Mobility’ye rakiplerinden önce vermesi gerektiği belirtiliyor. Dokümanda yer alan iki önemli ibareyi şu şekilde Türkçe’ye çevirebiliriz:

  • Açık ortamda geliştirmeyin. Bunun yerine kaynak kodunu inovasyon tamamlandıktan sonra erişilebilir hâle getirin.
  • Cihaz konseptine liderlik edin: Spesifikasyonlarımıza göre cihaz yapan ve dağıtan partnerlere (Örn. Motorola ve Verizon) yazılıma erken erişim hakkı verin. Böylelikle pazar avantajı için sözleşme dışı süre elde edecek ve karşılığındaysa kendilerini standardımıza ayarlamış olacaklar.

Yukarıdaki maddeler sadece Google’ın Nexus serisi cihazlarını ilgilendiriyor gibi görünmüyor. Google’ın Android 4.0 Ice Cream Sandwich sürümünü taşıyacak ilk telefonu olacak Nexus Prime’ın Samsung tarafından üretileceği biliniyor. Üstelik Google, Nexus ürünlerini başka bir cihaz üreticisinin markası altında değil de, kendi markasıyla satmayı uygun görüyor. Bu da Motorola markasının Nexus’tan herhangi bir yarar görmeyeceği anlamına geliyor. Ancak bu gelişmeler, gelecekte Google’ın Motorola’ya kıyak geçtiğini görürsek şaşırmamamız gerektiği konusunda uyarı niteliği taşıyor.

İlgili – FOSS Patents

İLGİLİ HABERLER