Teknoloji

Google Web Cache servisine erişim engellendi (güncellendi)

google play store alışveriş
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google web cacheBugün Google servislerinde görülen ve Türkiye’deki pek çok internet kullanıcısını etkileyen yavaşlığın sebebi belli oldu. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Google’ın eski içerikleri arşivleyen Web Cache servisine erişimi engelledi. Google servisleri büyük ölçüde birbirlerine bağlı çalıştıkları için söz konusu engelleme, Google’ın diğer servislerinde de yavaşlamaya neden oldu. Google arama motoru, Gmail ve YouTube gibi servisler de, Google Web Cache servisine yönelik engellemeden etkileniyor.

Engellemeye ilişkin olarak TİB’in resmi sitesinden yapılan açıklamada ise idari tedbir kararı uygulandığı belirtiliyor. Söz konusu açıklama şu şekilde: “5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (webcache.googleusercontent.com) hakkındaki Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın 15/06/2016 tarih ve 490.05.01.2016.-84787 sayılı kararına istinaden Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır.”

Google Web Cache servisinin engellenmesi, Türkiye’deki internet kullanıcılarının bugün yaşadığı tek problem değil. Hürriyet’in haberine göre; Facebook, Twitter ve Spotify gibi platformlara erişim konusunda da ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Kimi kullanıcılar bu platformlara hiç erişemezken, kimi kullanıcılar da zar zor bu sitelere ulaşabildiklerini belirtti.

Söz konusu erişim sıkıntısının ise Türk Telekom’un yurt dışı fiber hat çıkışlarında yaşanan teknik bir problemden kaynaklandığı açıklandı.

Güncelleme: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından Hürriyete yapılan açıklamada, Google hizmetlerine yönelik herhangi bir erişim engelleme kararının bulunmadığı ve bir erişim sınırlaması olsa bile bunun tüm internetin hızını etkilemeyeceği belirtildi.

Yurt dışı fiber çıkışından kaynaklı problemi doğrulayan bir BTK yetkilisi ise sorunun 30 ila 45 dakika içinde çözülmesini beklediklerini dile getirdi.

İLGİLİ HABERLER