Manşetler

Google trafik harita servisi Waze’i satın aldı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google haritalama servisi Waze’i satın aldı. Kullanıcılardan gelen gerçek zamanlı trafik bilgilerine dayanarak doğruluğu yüksek haritaların üretilmesine yardımcı olan Waze, Google’ın rakip şirketlerinden bir tanesiydi. Hem Facebook hem de Apple’ın da Waze’i satın almaya niyetlendikleri söylenmişti. Google’ın Waze ile satın alma için görüştüğü haberleri ilk olarak üç hafta önce çıkmıştı. Google satın alma fiyatı hakkında bir açıklama yapmadı, ancak anlaşmayla ilgili gelişmelere yakın olan bir kişinin The Verge sitesine aktardığına ve aynı zamanda New York Times tarafından belirtilene göre Waze Google’a 1.03 milyar dolar karşılığında gitti.

waze-030113

Sadece 28 milyon kullanıcıya sahip olan bir servisin bu kadar yüksek fiyata gitmesi dikkat çekici, ancak Google’ın bu satın almayla mobil harita servislerindeki hakimiyetini artırma konusunda önemli bir adım attığını, gelecekte kendisi için tehdit oluşturabilecek bir servisi kendi bünyesine katarak tehlikeyi savuşturduğu söylenebilir. Yani, verilen fiyatın arkasında Waze’in büyüklüğü değil, gelecek için taşıdığı potansiyelin büyük etkisi olmuş olabilir.

Waze diğer harita uygulamalarının yapmadığını yapıyor ve içerik eklemek için geniş bir kitleden gelen verileri kullanıyor. Sürücüler trafik kazaları, yol çalışmalar, akaryakıt fiyatları gibi verileri servise yüklüyor, aynı zamanda bunları fotoğraflarla destekliyor. Ayrıca herhangi bir sorunun olduğu noktaları haritada işaretleyerek diğer sürücüleri uyarıyor. Servis Türkiye’de henüz çok yaygın değil, dolayısıyla kullanıcı kaynaklı veri yoğunluğu da düşük seyrediyor. Bu arada Waze uygulaması kullanıcıların kendileriyle aynı noktaya seyahat eden arkadaşlarını da görmelerine izin veriyordu.

Waze son zamanlarda yıldızını epey parlatan bir şirketti. Girişim şirketlerinden hisse satın alımı için bir pazar niteliği taşıyan Second Market’e göre yatırımcı ilgisi 2012’nin son çeyreğinden 2013’ün ilk çeyreğine kadar yüzde 238 oranında artmıştı. Google geçmişte de benzer profilde satın almalar gerçekleştirmişti. Mountain View şirketinin Waze’i Google Haritalar içine entegre etmesi ve en sonunda İsrail merkezli servisi ortadan kaldırması bekleniyor.

İsrail’de yayınlanan iş dünyası gazetesi Globes’un haberine göre Facebook ile yürütülen pazarlıkların başarısızlıkla sonuçlanmasında Waze’in 110 çalışanının İsrail’de kalmasında diretmesi etkili olmuş. Google’ın Tel Aviv’de büyük bir ofisi bulunuyor, ayrıca liman şehri Hayfa’da da ikinci bir ofis daha bulunuyor. Bu da Waze çalışanlarının bu ofislerde çalışmaya devam edebileceği anlamına geliyor. Bu arada bazı çevreler, Google’ın Waze’i satın almasının tekelcilik konusunda ABD Adalet Bakanlığı’nın yeni bir soruşturma açmasını tetikleyebilir.

İlgili >> Resmi Google Blogu, Waze Blog

İLGİLİ HABERLER