Manşetler

Google Samsung Gear VR’a rakip olacak sanal gerçeklik aygıtı çıkarabilir

google cardboard
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google vr

Google Cardboard görünüşe göre şirketin sanal gerçeklik hamlelerinin sadece başlangıcını oluşturuyor. The Financial Times’ın yeni yayınladığı bir habere göre Google, Samsung’un Gear VR’ına benzeyen daha donanımlı ve sağlam bir sanal gerçeklik ürününü çıkarmayı planlıyor.

Yeni bir plastik gövdeye ek olarak, bu sanal gerçeklik başlığının Gear VR’a göre daha geniş yelpazede yer alan akıllı telefonları destekleyeceği söyleniyor. Kaynakların gazeteye söylediğine göre, bu başlık daha iyi sensörler ve lensler barındıracak, tamamen akıllı telefon içindeki ekipmanlara bağlı kalmayacak. Haberde işlemci gücünün çoğunun telefondan gelebileceği belirtiliyor.

Yaklaşık bir buçuk yıldır var olan Google Cardboard iki adet plastik lensten oluşuyor ve akıllı telefonu sanal gerçeklik cihazı gibi çalışacak şekilde içinde tutuyor. Kartondan yapılmış olan bu basit aygıtı bir maket gibi başlığa çevirmek mümkün oluyor.

Google’ın yıllık geliştirici konferansı I/O bu yeni donanımın duyurusu için en isabetli ortam gibi görünüyor. Financial Times’a göre, bu donanım belirli bir hedef için tasarlanmış ve Google’ın donanım iş ortakları için referans niteliği taşıyacak bir başka Nexus tarzı ürün olabilir. Donanımın da eylül ayında piyasaya çıkabileceği belirtiliyor.

Bu arada yeni donanımın Google’ın bir süredir dedikodusu yapılan Android VR işletim sistemiyle birlikte geleceği de söyleniyor. Haberde bu yeni sistemle ilgili detaylar da yer alıyor. Görünüşe göre, Android VR sanal gerçeklik uyumluluğunu popüler işletim sisteminin temeline ekleyecek. Eğer olay buysa, yazılım geliştiricileri sanal gerçeklik odaklı uygulamaları kolayca programlayabilecekler. Google Cardboard ise bunun aksine akıllı telefona yüklenen bir uygulama üzerinden çalışıyor ve sanal gerçeklik uygulamaları da bunun aracılığıyla işliyor.

Google geçen ay sanal gerçekliğin de içinde olduğu bazı yeni pozisyonlar için iş ilânları yayınlamış ve sanal gerçeklik hamleleriyle ilgili beklentileri artırmıştı. Bu yeni cihaz hakkında hâlâ birçok bilinmeyen var. Aynı durum beklenen Android VR işletim sistemi sürümü için de geçerli. Cevap bekleyen sorulardan bir tanesi de Google’ın bunu Project Tango, yani etrafındaki nesneleri tarayıp gerçek zamanda ortamları izleyebilen cihazları kapsayan proje ile entegre edip etmeyeceği. Ancak bunun Google VR hamleleriyle epey uygun düşeceğini söylemek gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER