Manşetler

Google ve Microsoft arasındaki patent savaşı sona erdi

google-microsoft-logo-011015

Google ve Microsoft arasında beş yıldır devam eden patent savaşı nihayet sona erdi. İki şirket birbirleri aleyhinde ABD ve Almanya’da açtıkları toplam 20 davayı geri çekme kararı aldı. Google ve Microsoft 2010’dan bu yana Xbox oyun konsolundaki ve Google’ın 2014’e kadar sahibi olduğu Motorola Mobility’ye ait akıllı telefonlardaki teknolojiye ilişkin telif sorunları yüzünden gerilim yaşıyordu. İki şirket arasındaki anlaşmanın mali koşullarına dair bilgi verilmezken, Google ve Microsoft, fikri mülkiyetin güçlendirilmesi için birlikte çalışma taahhüdünde bulundu.

Yapılan ortak açıklamada, Google ve Microsoft’un patent sorunlarının çözümü için anlaşmaya varmaktan ötürü memnun olduğu belirtildi. Açıklamada şirketlerin birbirlerine yönelttikleri patent ihlâl suçlamalarını geri çekeceklerini ve Motorola Mobility patentlerinin de anlaşma dahili olduğu vurgulandı.

İki şirket arasındaki patent anlaşmazlığı Microsoft’un Android’in kendisine ait bazı patentleri ihlâl ettiğini öne sürmesiyle başladı. Yazılım devi, 2010’dan itibaren Android ile lisans anlaşması yapan telefon üreticilerinden telif ücreti talep etmeye başladı. Microsoft’un bu talebi şirketin Motorola ve Samsung gibi Android cihaz üreticileriyle de sorun yaşamasına sebep olurken, Microsoft ve Samsung arasındaki problemler bu yılın başlarında çözüme kavuşmuştu. Microsoft’un bu talebine karşılık Motorola, Xbox oyun konsolundaki Wi-Fi ve video sıkıştırma teknolojisinin kullanımı için tüm Xbox satışlarından yüzde 2.25 pay talep etmişti. Google’ın da Motorola’yı satın almasıyla birlikte kavga biraz daha büyümüş ve işler biraz daha karmaşık hâle gelmişti. Google, Motorola Mobility’yi bir süre sonra Lenovo’ya satsa da, önemli patentleri elinde bulundurmayı sürdürüyor.

Google ve Microsoft arasındaki yakınlaşma geçtiğimiz ay içinde hayata geçen başka bir organizasyonla su yüzüne çıkmıştı. İki şirket; Amazon, Cisco, Intel, Mozilla ve Netflix ile birlikte video yayınlarının şifrelenmesi ve çözülmesi için telifsiz bir standart geliştirmek amacıyla Alliance for Open Media (Açık Medya İçin İşbirliği) isimli organizasyonu hayata geçirmişti.

İLGİLİ HABERLER