Teknoloji

Google unutulma hakkı taleplerinin uygulama sahasını genişletiyor

Google Türkiye google fransa

google unutulma hakki

Google, Avrupa’da alınan “unutulma hakkı” kararı çerçevesinde gelen bağlantı kaldırma taleplerini tüm sitelerinde uygulama kararı aldı. Şirket, bugüne kadar söz konusu arama sonuçlarını sadece Avrupa’daki arama motoru sayfalarından kaldırmıştı. The Financial Times’ta yer alan habere göre, aramayı yapan kişi Avrupa’da olduğu takdirde ilgili bağlantılar, Google’ın tüm arama motoru sayfalarından kaldırılacak.

Örneğin, Fransa’dan yaşayan biri daha önce bağlantı kaldırma talebinde bulunduğunda sadece google.fr ve diğer Avrupa sayfalarından arama sonuçları çıkarılıyordu. Ancak usta kullanıcılar, google.com adresi üzerinden arama yaparak gizlenen sonuçlara ulaşabiliyordu. Artık Avrupa’dan yapılan aramalarda, Google diğer sayfalardaki sonuçları da kaldıracak.

Şirket, kullanıcıların Avrupa’da olduğunu nasıl tespit edeceği konusunda bilgi vermese de, IP adresi üzerinden söz konusu işlemi gerçekleştireceği düşünülüyor. Bu durumda VPN kullanarak kaldırılan sonuçlara ulaşılmaya devam edilebilmesi muhtemel gözüküyor.

İnternet devi ve Avrupa Birliği arasındaki ilişkiler uzun süredir gergin bir seyir izliyor. Özellikle kullanıcı gizliliği konusundaki talepleri nedeniyle Avrupa Birliği, Google’a epey zor zamanlar yaşatıyor. Google unutulma hakkı kararlarının uygulanmasını daha geniş bir ölçeğe taşıyarak Avrupalı gizlilik savunucularını biraz daha yumuşatmayı amaçlıyor. Gizlilik savunucuları, halen sonuçların arama yapan kişinin konumundan bağımsız olarak tüm sayfalardan tamamen kaldırılmasını istiyor. Google’ın önümüzdeki aylarda hayata geçireceği yeni teklifini incelemeye alan Fransız veri koruma kuruluşu CNIL’in teklifte değişiklikler yapılması için çeşitli öneriler sunabileceği belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER