Teknoloji

Google Swiffy ile Flash HTML5’e dönüşüyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google Labs Swiffy adında deney amaçlı bir web uygulaması yayınladı. Bu uygulama yazılım geliştiricilerinin Adobe Flash SWF dosyalarını HTML5’e çevirmelerine olanak sağlıyor. Apple’ın iOS tabanlı cihazlarında Flash tabanlı içeriklere erişim yok, bu şirket Flash yerine HTML5 teknolojisini desteklemesiyle biliniyor. Flash’ın geliştiricisi Adobe ile bu teknolojinin desteklenmesi için bir anlaşma imzalayan, ayrıca Chrome OS’i Flash eklentisi yüklü hâlde sunan Google’dan böyle bir hamle görmek biraz şaşırtıcı oldu.

Swiffy yardımıyla HTML5’e çevirilen Flash dosyaları Chrome veya Safari Mobil gibi Webkit tabanlı tüm internet tarayıcılarında çalışacak. Google’ın, platformu Flash’ı destekliyor olmasına rağmen geliştiricilere böyle bir çözüm sunmasının esas nedeni bilinmiyor. ancak Google mühendisi Pieter Senster bu projeyle iOS tabanlı cihazlarda görüntülenemeyen Flash tabanlı mobil reklamlarla ilgili problemin aşılmaya çalışıldığını işaret etti.

Sunulan bu çeviri aracıyla geliştiriciler projelerini Flash yerine HTML5 versiyonu ile yayınlayabilir, böylelikle içeriklerini iOS ile erişilebilir hâle getirebilir. Bu durum Flash için bir dezavantaj oluşturabilir. Ancak Swiffy’nin şu anda sadece basit animasyonlar içeren SWF dosyalarını çevirebiliyor olması sorun yaratmayacak gibi görünüyor.

İlgili – Google Swiffy

İLGİLİ HABERLER