Ulaşım

Google’ın sürücüsüz otomobil patenti yapay zekanın direksiyona nasıl geçeceğini gösteriyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google-surucusuz-otomobil-260615

Sürücüsüz otomobil projesi, Google’ın son yıllarda en çok önem verdiği projeler arasında üst sırada yer alıyor. Şirketin paylaştığı yeni bir patent, yapay zekanın sürücüsüz otomobillerde direksiyona nasıl geçeceğini ortaya koyuyor.

“Google Chaueffur” adını taşıyan konsept, oldukça basit bir yapıda işliyor. Otomobilin direksiyonuna yerleştirilen ve görüntü itibarıyla silecek koluna benzeyen bir mekanizma, sürücüsüz sürüş moduna geçiş için gerekli komutu veriyor. Sistem kontrolü devralmadan önce, sürücüsüz moda geçiş için koşulların uygun olup olmadığını kontrol ediyor. Eğer koşullar uygun değilse, kullanıcılar panelde “Uygun Değil” yazısını görüyor. “Hazır” ışığı görüldüğünde ise kullanıcılar ellerini direksiyondan, ayaklarını ise gaz ve fren pedallarından çekebiliyor.

google-surucusuz-otomobil-patent-160915

Normal koşullar altında sürücüler, direksiyondaki kolu ters istikamete doğru iterek prosedürü tersine döndürebiliyor. Acil durumlar ise başka bir senaryoyu beraberinde getiriyor. Yolcu acil durumu farkettiğinde aracın kontrolünü anında eline alabiliyor. Özellikle bilgisayarın algılayamadığı engellerin farkına varılması durumunda sürücüler direksiyonu kavrayarak tekrar kontrolü sağlayabiliyor. Gerekli sinyaller, direksiyonda bulunan dokunmayı algılayan aparatlar sayesinde otomobilin bilgisayarına iletiliyor. Böylelikle sürücülere gerektiğinde tüm kontrolü ellerinde bulundurabilecekleri mesajı veriliyor.

Söz konusu acil durum senaryosu, Google’ın bilgisayarların insanlardan daha güvenli biçimde araba kullanabileceği gerçeğini değiştirmiyor. Şirket, sürücüsüz otomobillerinin bugüne kadar karıştığı kazalar konusunda hep diğer araçtaki sürücüleri suçlamıştı. Google’ın patenti, insan gözünün makinelere üstünlük sağlayabileceği senaryoları değerlendiriyor.

Google, geçtiğimiz aylarda sürücüsüz otomobillerinden direksiyon ve pedalları çıkarmayı planladığını açıklamıştı. Şirket, Austin’de test edilen otomobillerindeki direksiyon ve pedalların da tedbir amacıyla yerleştirildiğini belirtmişti. Google’dan gelen bu açıklamalar göz önüne alınınca kontrolün sürücüsüz sürüş sisteminden alınışını gösteren patentin varlığı, kulağa biraz daha ilginç geliyor. Söz konusu teknolojinin sürücüsüz otomobillerde kullanılıp kullanılmayacağı veya yerini başka bir teknolojiye bırakıp bırakmayacağı ise zamanla anlaşılacak.

İLGİLİ HABERLER