Ulaşım

Google sürücüsüz otomobil projesi “mezuniyete” hazırlanıyor

google surucusuz otomobilGoogle’ın sıra dışı projeler geliştirdiği Google X biriminin başındaki isim olan Astro Teller, sürücüsüz otomobil projesinin yakında X’ten “mezun olabileceğini” dile getirdi. Bu açıklamalardaki şifreyi çözmek ise ilk etapta gözüktüğü kadar zor değil. Google’ın çatı şirketi Alphabet, mevcut durum itibarıyla sürücüsüz otomobil projesini “sıra dışı” veya “gerçekleştirmesi zor”, çılgın bir girişim olarak tanımlamıyor. Bu da, Google sürücüsüz otomobil projesinin yakında şirkete para kazandıracak bağımsız bir iş koluna dönüşebileceğini gösteriyor.

Teller, bu ilgi çekici açıklamaları Lester Holt’un sunduğu NBC Nightly News programında yaptı. Eskiden Google X olarak anılan ancak Alphabet ismi altındaki yeniden yapılanmada X harfini dolduran birim, programda mercek altına alındı. Holt, programda Teller ve birimin bir diğer üst düzey yöneticisi olan Obi Felten ile konuştu. Röportajda ana gündem maddeleri X’in sürücüsüz otomobil, Project Loon, Project Wing ve Makani gibi girişimleri olurken, Teller birimin başarısızlıklarından da bahsetmeyi ihmal etmedi.

Teller, sürücüsüz otomobil projesi için “Mezun olmaya hazır” diyerek bir zamanların çılgın rüyasının artık somut gerçekliğin bir parçasına dönüştüğünü dile getirmiş oldu. X bünyesinden çıkmaya hazır olması, Google’ın sürücüsüz otomobiller ile para kazanmaya da yakın olduğunun bir göstergesi olarak nitelenebilir.

Sürücüsüz otomobil pazarının herkesin iştahını kabarttığı bir gerçek. Bu nedenle Google’ın (daha doğrusu Alphabet’in) projeyi daha resmi ve daha bağımsız bir yapıya büründürme konusunda elini çabuk tutması oldukça mantıklı bir hamle gibi gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER