Ulaşım

Google sürücüsüz otomobil projesinde bilgisayar “sürücü” olarak değerlendirilebilir

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google surucusuz otomobil

ABD Ulusal Otoyol Ulaşımı Güvenliği İdaresi (NHTSA), Google sürücüsüz otomobil projesi ve otomotiv endüstrisinin tamamı için çok önemli olabilecek bir karara imza attı ve Google’ın sürücüsüz otomobilindeki bilgisayarın “sürücü” şeklinde nitelenebileceğini belirtti.

Bu karar sayesinde Google’ın direksiyonu ve pedal barındırmayan otomobil modellerinin yollara çıkışı kolaylaşabilir. Mektupta sürücüsüz otomobil teknolojisini mevcut güvenlik düzenlemelerine uygun hâle getirme konusunda yaşanan sıkıntılar açıkça görülürken,sürücünün bir kişi değil de bir sistem olabileceğinin işaretini verdi. Google’ın otomobilinde sürüş görevini, otomobilin Öz Sürüş Sistemi” olarak adlandırılan bir parçası gerçekleştiriyor.

NHTSA’nın aldığı kararın henüz geçici nitelikte olduğunu belirtmek gerekiyor. Söz konusu karara varılmasında Google’ın kuruma yaptığı başvuru, önemli bir rol oynadı. Şirket, başvurusunda NHTSA’dan Federal Motorlu Taşıt Güvenlik Standartları içinde bulunan provizyonlardan kaç tanesinin sürücüsüz otomobillerine uygulanabileceğinin yorumlanmasını istemişti.

On yıllardır yürürlükte olan kurallarda otomobilinin kontrolünün bir insanda olacağı ve kontrolün direksiyon ile pedallar aracılığıyla sağlanacağı varsayımı çerçevesinde hareket ediliyor. Google’ın gelecekteki otonom taşıt vizyonunda ise işlerin bu şekilde devam etmesi öngörülmüyor. İnternet devi, otonom sürüş özelliğine sahip otomobilinde direksiyon ve gaz, debriyaj ve fren pedallarına yer vermeyi planlamıyor.

NHTSA, mevcut düzenlemelerin sürücüsüz otomobillere uygun olmadığını ve gerekli değişiklikleri yapmak adına harekete geçeceğinin de işaretini veriyor. Örneğin, mevcut düzenlemelerden bazılarında el ve ayak kontrolleri zorunlu kılınıyor. Öz Sürüş Sistemi’nde direksiyon ve pedalların olmaması, Google’ın sürücüsüz otomobillerinin bahsi geçen talimatlara asla uygun hâle gelemeyeceği anlaşılıyor. Bir diğer kuralda ise direksiyon sinyal verilen tarafın aksi istikametine çevrildiği zaman sinyalin otomatikman kapanmasını istiyor. Direksiyonu olmayan bir otomobilin söz konusu isteği karşılaması da mümkün olmadığı için NHTSA’nın gerekli çalışmaları yapması ve ilgili değişiklikleri gerçekleştirmesi bekleniyor.

İLGİLİ HABERLER