Teknoloji

Geniş kapsamlı teknoloji konsorsiyumu patent ihlali gerekçesiyle Google ve Samsung’u dava etti

Büyük teknoloji şirketleri arasındaki patent anlaşmazlıklarının sonu gelmeyecek gibi gözüküyor. İrili ufaklı pek çok şirketi karşı karşıya getiren patent anlaşmazlıklarının sonuncusunda sektörün devleri olarak nitelendirilecek şirketler kozlarını mahkeme salonunda paylaşmaya hazırlanıyor. Nortel’in iflasının ardından açık artırmaya çıkarılan pek çok patenti satın alan Rockstar isimli konsorsiyum Google, Samsung, LG, Huawei, ZTE, Asus, HTC ve Pantech aleyhine patent ihlali suçlamasıyla ABD’nin Teksas eyaletindeki bir bölge mahkemesinde dava açtı.

google-yeni-logo-200913

Davayı daha ilginç hale getiren durum ise Rockstar’ın sahiplerinin Apple, BlackBerry, Microsoft, Ericsson ve Sony olması. Davada Rockstar Google’ı arama temelli reklam işinde kendisine ait patentleri izinsiz olarak kullanmakla suçlarken, donanım üreticileri de bu patentin kullanıldığı cihazları ürettikleri gerekçesiyle Rockstar’ın hedef tahtasına oturtuluyor. Örneiğin Asus’un davalılar arasına girmesinin gerekçesi olarak Google için Nexus 7’yi üretmiş olması gösteriliyor.

Google’dan konuya ilişkin olarak yapılan açıklamada dosyanın henüz şirkete ulaşmadığı, ancak şirketin gündemden düşmeyen patent ihlali suçlamalarının önüne set çekmek için yapılacak bir patent reformunu desteklemeye devam edeceği belirtildi. ABD Adalet Bakanlığı Nortel patentlerinin Rockstar’a satışını bundan iki yıl önce onaylamıştı. Müzayede sonucunda 6 bin Nortel patenti için 4.5 milyar dolar ödemeyi teklif eden konsorsiyum, Google’ın da aralarında bulunduğu rakiplerini geride bırakmayı başarmıştı. Bu süreçte ABD Adalet Bakanlığı konsorsiyumun temel teknolojilerde kullanılan standart patentleri adil bir biçimde lisanslamakla yükümlü olduğunun altını çizmişti.

Reuters’te yer alan habere göre, Google aramayla ilgili yedi patenti ihlal etmekle dava edilirken; Samsung, LG ve HTC de grafik kullanıcı arayüzleri, mesajlaşma, bildirimler ve diğer konularla ilgili farklı yedi patenti izinsiz olarak kullanmakla suçlanıyor.

İlgili >> Reuters

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER