Manşetler

Google robot çalışmaları yapan Boston Dynamics şirketini satın aldı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google robot teknolojileri üzerine mühendislik çalışmaları yürüten ve en çok komik koşma tarzına ve genellikle akılları baştan alan yeteneklere sahip olan dört ayaklı hayvan robotlarıyla bilinen Boston Dynamics adlı şirketi satın aldı.

boston-dynamics-wildcat-161212

Şirketin son yıllarda sergilediği ürünler arasında BigDog adı verilen, buz ve karda hareket edebilen motorlu robot, saatte 46.6 km hızla gidebilen Cheetah, PETMAN olarak bilinen ürkütücü humanoid de bulunuyor. Geçtiğimiz haftasonuna girilirken New York Times tarafından duyurulan anlaşmanın ardından Massachusetts merkezli şirketin gelecekteki Google projelerine ne gibi katkıda bulunacağı şu an için bilinmiyor.

Satın  alma fiyatı ve anlaşma şartları bilinmezliğini korurken Google’ın New York Times’a söylediğine göre, bu yılın başlarında Amerikan Gelişmiş Savunma Araştırma Projeleri Kuruluşu (DARPA) ile imzalanan 10.8 milyon dolarlık anlaşmanın da aralarında bulunduğu mevcut sözleşmeler onurlandırılacak. Varolan DARPA anlaşmasına rağmen Google’ın bir ordu iş ortağı hâline gelmeyi planlamadığı da gazetenin yazdıkları arasında bulunuyor.

Boston Dynamics 1992 yılında Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) ayrılan bir kol olarak faaliyet göstermeye başladı ve hızlı bir şekilde ordu için projeler yürütmeye girişti. Yazının başında belirtilen BigDog, Cheetah gibi çalışmaların dışında Wildcat adı verilen ve yüksek hızlarda koşabilen robot da geliştirilmişti. Ayrıca Atlas adı verilen ve dışarıda çalışabilen humanoid robot da tasarlanan çalışmalar arasında bulunuyor.

Daha önce Google’da Android bölümünün başında olan Andy Rubin, attığı bir tweet’te geleceğin mükemmel göründüğünden bahsetti.

Rubin bu ayın başlarında New York Times’a verdiği demeçte, Google’daki bir sonraki büyük projesinin gerçek robotlar geliştirmek olduğunu kaydetmişti. Bunun için şu anda Google’ın balonla internet erişimi sağlama, kendi kendine giden otomobil gibi projelerini geliştiren Google X laboratuvarından bağımsız bir birim oluşturulduğu da belirtilmişti. Ayrıca Google sessiz sedasız şekilde yedi farklı robot şirketini satın almış ve robot teknolojileri konusunda uzman kişilere iş vermiş, bunları ABD ve Japonya’da konumlandırmıştı.

Aşağıda Boston Dynamics tarafından geliştirilmiş en son robot olan WildCat’e ait bir video bulabilirsiniz.

İlgili >> New York Times

İLGİLİ HABERLER