Teknoloji

Google rekabeta aykırı davranışları nedeniyle Fransa’da 295 milyon avroluk davayla karşı karşıya

Google’a karşı açılmış davalar gitgide birikiyor, özellikle Avrupa’da, arama devinin avukatları fazla mesai yapıyor olmalı. Fransız arama motoru 1PlusV Google’arekabete aykırı davranışları nedeniyle dava açtı. Söz konusu davanın, ABD’de Federal Ticaret Komisyonu tarafından aynı şekilde suçlamalarla açılan resmi soruşturmanın üzerinden bir hafta bile geçmemişken gelmesi ilginç.

Bu hafta içinde Paris’te açılan dava kapsamında Google, pazar hakimiyetini kullanıp arama sonuçlarına kendi servislerinin tanıtımını eklemek, böylelikle de rakiplere karşı haksız avantaj elde etmekle suçlanıyor. 1PlusV’ye göre, Google 2007 ile 2010 yılları arasında 1PlusV’nin 30 kadar dikey arama motorunu kara listeye aldı ve şirketi rekabet edemez hâle getirdi. Öte yandan Fransız arama şirketi AdSense’i kullanmak için Mountain View’ın teknolojisine ayak uydurmak zorunda kalmış olmasından da şikayetçi. Sonuç olarak, toplamda oluşan 295 milyon avroluk zararın Google tarafından karşılanmasını istiyor.

1PlusV yasal arama grubu EJustice.fr’yi işletiyor, şirket Microsoft ile birlikte geçen yıl Google’a karşı AB’de antitröst soruşturması açılmasına ön ayak olmuştu. 1PlusV gelecek olan davanın devam etmekte olan tekelciliğe karşı yürüttüğü savaşta mantıklı bir adımı simgelediğini belirtirken, Google ise yayınladığı kısa açıklamada kendisini savunmayı sabırsızlıkla beklediğini dile getirdi.

İlgili – BBC

İLGİLİ HABERLER