Manşetler

Google Reader yerine kullanılabilecek 10 farklı alternatif

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google’ın “bahar temizliği” adı altında giriştiği düzenleme faaliyetleri kapsamında birçok servis ya kapanmış ya da mevcut servislerin altına alınmıştı. Anlaşılan o ki, Google’ın işi bitmemiş; üstelik bu seferki temizlik birçok bilgisayar kullanıcısının yararlandığı bir servisi de etkileyecek. Google Reader’dan bahsediyoruz; Google bu servisi 1 Temmuz 2013 tarihinde kapatıyor. Bu tarihten sonra web sitelerini, sosyal medya akışlarını ve diğer unsurları RSS beslemeleri aracılığıyla Google Reader üzerinden takip edenler bu imkanlarından mahrum kalacak.

google-reader-logo-rss-140313

Bugünden itibaren Google Reader kullanıcılarının alternatif arayışları başlayacaktır. iDownloadBlog sitesi Google Reader’ın yerini alabilecek on adet alternatif ve yine Google Reader kadar popüler RSS okuma servisinin bir listesini yapmış. Bu servislerden size uygun olanını seçerek Google Reader’ın yokluğunun yaratacağı etkileri en aza indirebilirsiniz.

İşte Google Reader’ın yerine seçebileceğiniz on farklı RSS okuyucu alternatifi:

Netvibes – Kendisini “Web’in kişiselleştirilmiş kontrol paneli” olarak tanımlayan bu servis güçlü bir RSS okuyucusu olma niteliğini taşıyor. Oldukça hızlı şekilde içerik eklemeye izin veren bu servis başlangıçta biraz karışık görünebilir, ancak “okuyucu” olarak adlandırılan bir görüntüleme şekli Google Reader kullanıcılarının kendilerini evde hissetmesini sağlayacaktır. Ne var ki, bu uygulamanın mobil uygulaması bulunmuyor.

NewsBlur – Gelişmiş bir Google Reader muadili olma özelliği taşıyan bu serviste hesap açtıktan hemen sonra haber kaynaklarını özelleştirebilir, bunları iOS ve Android cihazları için sunulan mobil uygulamalarla eşleyebilirsiniz.

Feedly – Şu anda haber kaynaklarının cihazlar arasında eşlenmesi için Google Reader’ı kullanan Feedly, Google Reader’ın API’sini kopyalayacağını ve servisin kapanacağı temmuz ayından itibaren bu klon sayesinde kendi servisine sorunsuz bir geçiş yapacağını açıklamıştı. Feedly’nin iOSAndroid uygulamaları ve önde gelen masaüstü internet tarayıcıları için eklentileri bulunuyor.

Reeder  iOS ve Mac platformlarına özel bu popüler uygulama şu anda Google Reader hesaplarına bağlı olarak işliyor. Ancak Reeder’ın geliştiricileri de Google Reader duyurusunun hemen ardından Twitter üzerinden “Endişelenmeyin, Reeder Google Reader ile ölmeyecek.” şeklinde bir mesaj yayınladı. Bu, geliştiricilerin bir çözüm bulacağını gösteriyor.

Flipboard iOS ve Android platformlarına özel bu sosyal okuma uygulaması Google Reader ile entegrasyon imkanı sunuyor, ancak çalışması doğrudan ona bağlı değil. Bir Flipboard hesabı oluşturarak tüm haber kaynaklarınızı cihazlar arasında taşıyabilirsiniz. Flipboard’un bir masaüstü çözümü sunmaması bu servisin tam anlamıyla bir Google Reader alternatifi olmasını sınırlıyor.

Taptu – Görsel odaklı bu RSS okuyucusu Twitter, Facebook gibi sosyal medya hesaplarının bilgileriyle kullanıcı girişi yapma imkanı sunuyor. Bunun sonrasında haber kaynaklarını düzenlemeye başlayabilir ve onları iOSAndroid veya BlackBerry cihazlarıyla eşleyebilirsiniz.

HiveMined – Geliştirme çalışmaları devam eden bu RSS okuma servisinin yüzde 81’lik kısmı tamamlandı. Geliştiricisinin mesajına bakılırsa bu proje oldukça iddialı olacak: “Eski Google Reader’ı hatırlıyor musunuz? Evet, onu. Özlüyorum ve onu yeniden oluşturmak için çalışıyorum.”

Pulse – 2010 yılında iPad’e özel olarak çıkan bu uygulama Google Reader’a bağlı şekilde çalışmıyor. Şu anda  iOSAndroid ve web gibi farklı platformlarda hizmet veren bu servisin LinkedIn tarafından satın alınacağı da konuşuluyor.

Google Currents – Çıkışının üzerinden bir yılı aşkın zaman geçen Google Currents temelde bir Flipboard rakibi olarak lanse edildi. Herhangi bir Google hesabıyla kullanılan bu servisin şu anda  iOS ve Android platformlarına özel uygulamaları bulunuyor. Ne var ki, Google Currents web üzerinden kullanılamıyor.

Twitter – Yukarıdaki servislerin hiçbirisini beğenmeyen kullanıcılar için Twitter da haber ve yazı takibi için bir alternatif olabilir. Twitter’ın liste özelliğini kullanarak favori web sitelerinizi kategorilendirebilir, onları rahat bir şekilde takip edebilirsiniz.

Google Reader’ın kapanmasına yaklaşık üç ay var. O zamana kadar uygun servisi bulup geçiş işlemini tamamlamanız gerekiyor. Google Reader hesabınız altındaki tüm haber kaynaklarını ve diğer ayarları Paket Servisini kullanarak alabilir ve seçtiğiniz yeni servise aktarabilirsiniz. Ayrıca bu servisler içinde Google Reader’dan geçiş yapmayı anlatan yardımcı niteliğinde rehberler de bulunuyor.

Eğer sizin de alternatif RSS okuyucu tavsiyeleriniz varsa, aşağıdaki yorum alanını kullanarak bunları bizimle paylaşabilirsiniz.

* Mustafa Tan’a teşekkürler!

İLGİLİ HABERLER