Manşetler

Google Reader 1 Temmuz tarihinde kapanıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Google, geniş bir alana yayılmış servisleri üzerinde yürüttüğü bahar temizliğinin ikinci dalgasını başlatıyor. Şirket bu ikinci dalga kapsamında RSS okuyucusu Google Reader’ı da kapatıyor. 2005 yılında ilk kez kullanıma sunulan ve bizim de fazlasıyla yararlandığımız bu servis 1 Temmuz 2013 tarihinden itibaren kepenkleri indiriyor.

google-reader-logo-140313

Faaliyette olduğu yaklaşık sekiz yıldan bu yana farklı iterasyonları kullanıma sunulan Google Reader uzun zamandır güncellemeden geçmemişti. Google son olarak bu servisin tasarımını değiştirmiş, Google+ sosyal ağı entegre etmiş, Reader’ın kendine ait paylaşım servislerini kaldırmıştı. Özellikle paylaşım araçlarının kaldırılması ve paylaşımın sadece Google+ ile sınırlı tutulması kullanıcıların tepkisini çekmişti. Google, kullanıcıların Reader altında takip ettikleri siteleri ve kaynakları, yıldızladıkları yazıları ve diğer unsurları dışa aktarmalarını sağlayacak bir çözüm de sunacağını kaydetti. Tahmin ediyoruz ki, bu yol hâlihazırda varolan Paket Servisi olacak. Bir süredir kullanımda olan bu Paket Servisi hizmeti aracılığıyla Google Reader içeriklerinin tümü dışa aktarılabiliyordu.

Google, Reader’ın fişini çekmenin yanı sıra gelecek haftadan itibaren BlackBerry akıllı telefonları için Google Voice desteğini sonlandırıyor. Kullanıcılara HTML5 tabanlı web uygulamasını kullanmaları önerildi. Ayrıca şirket Snapseed fotoğraf düzenleme uygulamasının masaüstü versiyonlarını da bundan böyle güncellemeyecek ve satmayacak. Ayrıca bazı geliştirici API’ları da toprağa gömülecekler arasında yer alıyor.

BlackBerry için Google Voice ve çeşitli API servislerinin kapatılması belirli sayıda kullanıcıyı etkileyecektir, ancak Google Reader’ın kaybı birçok kullanıcı için oldukça üzücü olacaktır. Google bu servisi kullanımı azaldığı için ve tüm enerjilerini daha az ürüne yoğunlaştırmak için kapatacağını söylüyor. Ancak kabul etmek gerekir ki, Google Reader en popüler RSS okuyucularından bir tanesiydi, özellikle farklı platformlardan bu servise erişebilmek ve eş zamanlama yapabilmek kullanımı bir hayli kolaylaştırıyordu. Ayrıca senkronizasyon için Google Reader’ı kullanan üçüncü taraf RSS uygulamaları, özellikle de mobil uygulamalar Google Reader’dan bir hayli fazla şekilde yararlanıyordu. Şimdi onların da başka bir yol bulmaları gerekecek.

Mevcut Google Reader kullanıcıları… 1 Temmuz tarihine kadar Google Reader’ın tadını çıkarmaya bakın. Bu arada alternatif RSS okuyucu arayışlarına başlayın ve aynı zamanda Google Reader üzerindeki yedeğinizi dışa aktarın ki, 1 Temmuz sonrasında RSS üzerinden haber takip deneyiminiz sekteye uğramasın.

İlgili >> Google

İLGİLİ HABERLER