Teknoloji

Google’ın Project Loon balonları Sri Lanka’da internet erişimi sağlayacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google-project-loon-300715

Google’ın interneti ulaşılması zor bölgelere uçan balonlarla götürme ve buralara Wi-Fi erişim sunma projesi olan Project Loon, şirketin üstünde en çok çalıştığı projelerden bir tanesi.

Project Loon henüz Google X laboratuvarından çıkamamış olsa da, Sri Lanka devleti bu projeye epey güveniyor. Bunu ada ülkesinin tamamını kapsayacak internet erişimi için Project Loon’u seçmesiyle gösterdi. Böylelikle Srilanka geniş kapsamlı internet erişimine sahip ilk ülke olacak.

Yaklaşık 65 bin kilometrekarelik bir yüzölçümüne sahip olan ülkenin nispeten küçük alanı Project Loon projesi için işleri daha kolay hâle getiriyor.

Google Sri Lanka’nın yerel internet sağlayıcılarıyla işbirliği yapacak ve onlara servislerini genişletmeleri için Project Loon balonlarını kullanmalarına imkan tanıyacak. Görünüşe göre Project Loon ile sağlanan internet herkesin istediği zaman erişebileceği ücretsiz bir internet olmayacak.

Her bir balonun şu an için 100 gün boyunca havada kalması planlanıyor. Şirket bu balonları gelecek mart ayından itibaren havalandırmayı umuyor.

Project Loon sadece 3G mertebesinde hızlar sunuyor. Bu da balonlarla sağlanan internet erişiminin çok büyük bant genişliği gerektiren servisler için elverişli olmadığı anlamına geliyor. Ancak öte yandan Sri Lanka’nın 20 milyon vatandaşından sadece 3 milyonu aşkın bir kısmının internet erişimi bulunuyor. Yani, Project Loon ile birlikte ülke genelinde çok daha geniş bir kitle öyle ya da böyle bir internet erişimine kavuşmuş olacak.

 

İLGİLİ HABERLER