Teknoloji

Google sinir bozucu pop-up reklamlar gösteren siteleri cezalandıracak

google
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

googleGoogle, mobil cihazlarda görülen bazı reklamlara, pop-up ve interstitial olarak adlandırılan türlere karşı küçük bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Bu reklamlar sayfanın en önünde, ek bir katman gibi görünüyor, her ne kadar daha fazla dikkat çekse de, kullanıcılar tarafından pek beğenilmiyor. Google, pop-up ve interstitial reklamları kullanan web sitelerine, bu nedenden dolayı arama sonuçlarında daha aşağı sıralara düşebileceği şeklinde uyarıda bulunuyor.

Aslında Google’ın arama sonuçlarını belirleyen yüzlerce kriter var, bu nedenle söz konusu reklam türlerini kullanan tüm web sitelerinin sıralamaları bir gecede aşağılara inmeyecek. Eğer bir site, pop-up reklam sunmasına rağmen en iyi bilgiyi içeriyorsa, Google bu siteye sonuçlarda öncelik vermeyi sürdürecek. Ancak bu değişiklik aynı derecelendirmeye sahip iki site söz konusu olduğunda belirtilen reklam türüne sahip olmayana öncelik verilmesine neden olacaktır.

Amaçlanan insanları sadece daha fazla bilgi içeren sonuçlara yöneltmek değil, aynı zamanda onlar için en iyi çalışan sonuca yönlendirmek. Bunun içine kullanıcılar için daha iyi bir deneyim sunulması da giriyor. Google, son zamanlarda arama algoritmasında daha iyi deneyim sunan sitelere öncelik verecek şekilde güncellemeler yaptığı da biliniyor. Şirket geçen yıl mobil kullanıcı dostu sitelerin sıralamasını yükseltmiş, 2014’te de şifreleme kullanan sitelerin sıralamalarına önemli katkıda bulunmaya başlamıştı.

Muhtemelen bildiğiniz gibi, tüm web siteleri mobil siteler sunmuyor ve birçok web sitesi henüz şifreleme protokolü kullanmıyor. Bu, Google’ın her yeni kriterine geliştiricilerin ve yayıncıların hemen uyum göstermediği anlamına geliyor. Ancak arama sıralaması birçok geliştiricinin yakından ilgi gösterdiği alanlardan bir tanesi ve öyle ki, arama motoru Google birçok site için en büyük ziyaretçi kaynağı olma özelliğini taşıyor. Google’ın yaptığı bu kriter değişiklikleri uzun vadede farklılık yaratabilir.

Yeni değişiklerin gelecek yıl içinde, 10 Ocak tarihinden itibaren etkisini göstermeye başlayacak. Google, o noktadan itibaren içeriğin kolay erişilebilir olmadığı sitelerin sıralamasını aşağıya indirecek. Google çoğunlukla arka planı koyulaştırıp reklamı katmanını ön plana çıkaran, kullanıcıların birkaç saniye beklemesini gerektiren veya bir köşede yer alan X butonuna dikkatlice tıklayarak kapatılan, bu şekilde bir web sitesini görüntülemeyi zorlaştıran reklam türlerini hedefliyor. Bununla birlikte Google, her ne kadar gerçek anlamda pop-up türünde olmasa, pop-up etkisi yaratan, yüklendikten sonra sayfada büyük yer kaplayan reklamları da hedefliyor.

Yeni sıralamalarda tüm pop-up veya üst katman reklam türleri dikkate alınmayacak. Kullanıcının yaşını doğrulaması gibi belirli bir yasal gereksinime ihtiyaç duyan reklamlar için sorun olmayacak. Aynı şekilde ekranın üst kısmında makul bir alanı kaplayan küçük banner reklamlar için de sorun yok.

Ziyaretçiler veya reklam gelirleri arasında seçim yapmaya itecek bu değişiklik yayıncıları mutsuz edecek gibi görünüyor. Ayrıca arama motorunun reklamların ne zaman kabul edilebilir olup olmayacağı noktasında belirleyici bir kurum olması da sorgulanmalı. Her ne olursa olsun, arama motorunun niyeti sadece düzgün bir kullanıcı deneyimi sağlamak gibi görünüyor. Eğer site ziyaretçileri yerine parayı düşünüyorsa, o hâlde arama motorunda aşağı sıralara inmeyi de göze alacak.

İLGİLİ HABERLER