Teknoloji

Google Play’in özel bir versiyonu Çin’e gelebilir

google-play-logo-211114

Çin’de yaşayanlar için Google servislerinden faydalanmak sıkıntılı bir sürece dönüşebiliyor. İnternet devi sürekli tekrarlanan sanal saldırı girişimleri ve devlet tarafından uygulanan sansür nedeniyle 2010 yılında ülkeden çekilme kararı almıştı. Çin hükümetinin ülke sınırları içinde yaşayan Çinli kullanıcılara ilişkin tüm verilere erişme isteği de durumu yabancı teknoloji şirketleri adına biraz daha zorlu hale getirmişti. Bütün bu sıkıntılara rağmen, pazardaki potansiyeli de görmezden gelemeyen Google’ın Çin için özel bir Google Play versiyonu hazırladığı iddia ediliyor.

The Information’da yer alan habere göre, Çin’e özel uygulama mağazasının açılması durumunda Google mevcut Android kullanıcı tabanının yarısına tekabül eden yeni bir kitleye ulaşma şansı yakalayacak. Halihazırda Çin akıllı telefon pazarının en önemli oyuncularından biri olan Xiaomi’nin ürettiği Android cihazlarda Google Play yüklü olarak bulunmuyor. Kullanıcılar alternatif yollar üzerinden Google Play mağazasına erişim imkanı elde ediyor.

Halihazırda Çin’le ilgili hiçbir şeyle ilgilenmeyen Google, bu ülkedeki iş ortaklarıyla olan ilişkilerini de söz konusu prensip eşliğinde sürdürüyor. Google Play’in Çin’e özgü bir versiyonunun açılması Çin’in bu politikadan uzaklaşması ve geniş bir kullanıcı potansiyeline kapısını açması anlamına geliyor. Ancak böyle bir girişimin Çinli yetkililerin onayından geçmesi gerektiğini de unutmamak gerekiyor. The Information’a göre, Çin’e özgü Google Play’in akıbeti son dakikaya kadar belirsizliğini koruyabilir.

Google’ın Çin pazarındaki etkinliğini artırma adına yerel bir üreticiyle yakından çalışabileceği ve bu üreticinin Huawei veya ZTE olabileceği iddia ediliyor. Ancak başında eski bir Google çalışanı olan Hugo Barra’nın bulunduğu Xiaomi’nin Google için daha uygun bir tercih olacağını söyleyenlerin sayısı da az değil. Xiaomi’nin Çin’deki etkinliği ve bu etkisini farklı pazarlara yayma konusundaki girişimleri şirketi uygun bir iş ortağına dönüştürüyor.

Çin pazarına giriş Google için daha fazla gelir anlamına gelse de, aynı zamanda internet devinin sansür ve devlet talepleri konusunda daha esnek davranmasını gerektireceğe benziyor.

İLGİLİ HABERLER