Teknoloji

Google ortamı dinleyip ona göre reklam göstermeyi hedefliyor

Google’ın başvurusunu yaptığı bir patentin açıklama bölümünde uzaktaki bir mobil cihazın çevresel koşullarıyla ilgili bilgilerin alınması, bunun cihaz üzerinde yer alan sensör veya uzaktaki cihazla eşlenmiş bir sensör yardımıyla sağlanması yazılı. Söz konusu çevresel koşullarla ilgili bilgilerin öğrenilmesi kullanıcının mobil cihazında hangi reklamların gösterilmesini belirlemeye yardımcı olacak.

Sistemin mantığı basit, ancak sistem o kadar da basit görünmüyor. Google temel bilgiden çevredeki gürültüye, saat bilgisinden hava sıcaklığı ve neme kadar birçok bilgiyi bu sistemin içinde kullanmayı planlıyor. Eğer bu sistem hayata geçecek olursa, bir konserde veya spor salonunda telefonunuz ortamda çalan müziğe göre benzer sanatçıların şarkılarını indirmeye yönlendiren reklamları gösterebilir.

Aslında Google bu sistemi sadece telefon tabanlı reklamlar için kullanmayı düşünmüyor. Tablet veya cep telefonu gibi cihazlar artık kullanıcılarla özdeşleşen, onların kimlikleri gibi nitelik taşıyan cihazlar sayılabilir. Bu durumda her bir mobil cihaz doğrudan kişiye hedeflenmiş reklamların gösterilmesi için uygun bir ortam sunuyor. Diyelim ki, geç vakitte taksi servisi sunan şirketler doğrudan barlarda veya gece kulübünde bulunan kişileri hedefleyebilir ve reklamlarıyla hedefi on ikiden vurabilir. Bu kullanıcılar için de avantajlı bir durum teşkil ediyor, onlar da bu sayede kendilerine yararı dokunabilecek reklamları görüyor olacak.

Aslında konum tabanlı mobil reklamlar şu anda da kullanılıyor, ancak onlar genellikle GPS verilerine ya da baz istasyonuna bağlı olarak konum belirliyor, kapalı ortamda da konum belirleme işlevi tam doğrulukta gerçekleşmiyor. Google’ın reklam için düşündüğü çözüm bulunulan ortamın koordinatlarına ek olarak koşullarını da sezmeye ve bilmeye dayanıyor. Bu da yukarıda belirttiğimiz gibi hedefe daha fazla odaklanmış reklamların gösterilmesi anlamına geliyor.

Ne olursa olsun, akıllı telefonun çevredeki sesleri veya ortam koşullarını sürekli dinleyip takip etmesi ve bunları uzaktaki bir sunucuya gönderip ona göre reklam göstermeye çalışması fikri insana ürpertici geliyor. Yıllar önce Gmail servisini sunduğunda e-posta mesajlarının yanında reklam göstermeye başlayan ve bu e-posta mesajlarının içeriğini kontrol ettiğine dair birçok eleştiriye ve suçlamaya maruz kalan Google şimdi işin çıtasını daha da yükseltiyor gibi görünüyor.

İlgili – The Next Web

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER