Teknoloji

Google nefret söylemi suçlamaları nedeniyle reklam verenlerini kaybediyor

Google Türkiye google fransa

google nefret soylemiYouTube’daki içerik sahipleri, video paylaşım sitesinin LGBT videolarına uyguladığı kısıtlamalarla mücadele ediyor. Reklam verenler ise farklı endişeler yaşıyor. McDonald’s, BBC, Channel 4, ve Lloyd’s gibi şirketler, Google ve YouTube’un nefret söylemine karşı yeterli mücadeleyi göstermediği gerekçesiyle reklamlarını geri çekmişti. Bu şirketlere son olarak Amerikan mobil operatörleri AT&T ve Verizon da katıldı. Google nefret söylemi ile mücadele konusunda gerekli adımları atmamak ve reklamları terör destekçisi videoların önüne yerleştirmekle suçlanıyor.

Google, iş ortaklarına reklamlar üzerinde daha fazla kontrol imkanı sağlamak için yeni araçlar sunacağını açıklamıştı. Şirket, YouTube’da izin verilen içerikleri de inceleyeceğini duyurmuştu. Ancak Google’ın gerekli adımları hızlı biçimde atamayacağı endişesi AT&T ve Verizon’ı da harekete geçmeye itmiş gibi görünüyor.

Verizon’dan Variety sitesine yapılan açıklamada, reklamların gösterildiği videoların fark edilmesinin ardından YouTube kampanyalarının durdurulduğu ve bir soruşturma başlatıldığı belirtildi.

AT&T ise açıklamasında Google’ın ismini doğrudan zikretti. Reklamlarının terörü ve nefret söylemini destekleyen içeriklerin önünde gösterilmesinden duyduğu rahatsızlığı belirten AT&T, Google bu durumun tekrarlanmasını önlemek için gerekli adımları atana kadar Google’ın arama dışı platformlarından reklamlarını kaldırdığını açıkladı.

Google; Android, sürücüsüz otomobiller ve yapay zekâ gibi projelerle adından söz ettiriyor. Ancak reklamlar hâlâ şirketin ana gelir kaynağı olma niteliğini taşıyor. 2016’nın son çeyreğinde 26 milyar dolar gelir açıklayan Google, bu gelirin 22.04 milyar dolarlık kısmını reklamlar aracılığıyla elde etmişti. ABD’deki iki büyük reklam verenin aldığı bu karar, Google’ı nefret söylemi ile mücadelede daha erken harekete geçirebilir.

Google nefret söylemi ile mücadele için reklam politikalarını değerlendirecek

Google’dan TechCrunch sitesine gönderilen açıklamada, müşteriler üzerine tek tek yorum yapılamayacağı ancak gelen şikayetler doğrultusunda reklam politikalarının değerlendirileceği belirtildi. Google, reklam verenlere reklamlarının gösterileceği içerikler konusunda daha fazla kontrol sağlayacağını da tekrar hatırlattı.

İLGİLİ HABERLER