Manşetler

Google Motorola’yı Lenovo’ya satıyor (güncellendi)

Google’ın Motorola’nın telefon bölümünü Lenovo’ya satmaya yakın olduğu söyleniyor. Bu hamlenin gerçekleşmesiyle birlikte Çinli akıllı telefon üreticisi ABD akıllı telefon pazarında önemli bir konuma gelmiş olacak.

motorola-logo-070513 (630 x 473)

Reuters, China Daily ve New York Times gibi yayın organlarından gelen haberlere göre satın almanın duyurusu birkaç saat içinde yapılabiliyor. Reuters 3 milyar dolara anlaşıldığını söylerken, China Daily de 2 milyar doların üstünde değere sahip bir anlaşmanın yapıldığını kaydetti. Lenovo’nun gerekli parayı nakit ve hisse senediyle karşılayacağı da söyleniyor.

Google, Motorola Mobility’yi 2012 yılında satın almıştı, ancak o zamanlar satın alma işlemini zengin patent portföyüne sahip olmak için gerçekleştirdiğini kaydetmişti. Şimdiyse Google’ın satın almadan beri her çeyrekte yüzlerce milyon kayba neden olana cihaz işinden kurtulmak istediği görülüyor. Anlaşmayla birlikte ne kadar Motorola patentinin Lenovo’ya geçeceği noktasına çelişkili iddialar dile getiriliyor. China Daily 10 binin üstünde bir rakam verirken Reuters ise sadece belirli bir kısmın anlaşmaya dahil olacağını öne sürüyor.

Lenovo’nun Amerika pazarına olan ilgisi biliniyor. Şirket ABD’de kendi cihazlarını aktif şekilde pazarlamasa da, geçen yılın sonlarında BlackBerry için bir teklif verilmişti. Hiç şüphesiz Motorola’nın cihaz birimi sayesinde Lenovo bu ülkede çok daha sağlam bir başlangıç yapacaktır.

Güncelleme: Gecenin ilerleyen saatlerinde Google’dan satın almayı doğrulayan açıklama geldi. Buna göre Motorola Mobility şirketin 2.91 milyar dolar karşılığında el değiştirecek. Bu paranın büyük bir kısmı nakit veya teminat mektubuyla karşılanacak, bununla birlikte 750 milyon dolar değerinde Lenovo hissesi de satın alma karşılığında Google’a verilecek.

Google Motorola patentlerinin büyük bir bölümünün sahipliğini elinde bulundurmaya devam edecek. Bununla birlikte anlaşma, fikri hakların kullanımı için lisans, Motorola’nın markası ve elindeki ticari markaların kullanımı gibi unsurları Lenovo’ya sağlıyor.

Google bu satışın giyilebilir ürünler veya akıllı ev aletlerinin de aralarında bulunduğu diğer donanım faaliyetlerini etkilemeyeceğini kaydetti. Yine de, mesajın tonu Google’ın yakın gelecek için akıllı telefon pazarından uzak duracağını işaret ediyor. Bu arada Motorola’nın geliştirilmiş araştırmalar bölümü Google’ın sahipliği altında kalmaya devam edecek ve diğer donanım projelerine destek sunacak.

Lenovo da bu satın almayla birlikte Amerika’nın en büyük üçüncü akıllı telefon üreticisi hâline geldi. Motorola’nın mevcut satıcılar ve mobil operatörlerle varolan anlaşmaları sayesinde Çinli üretici mobil pazarda daha fazla kapsama sahip olacak. Şirket Motorola’nın mevcut ekibine olan güvenini belli etti ve kısa vadede Şikago’daki yönetim ofisini kapatmayacağını ve işten çıkarma yapmayacağını işaret etti. Ayrıca mevcut plan dahilinde yüksek bilinirliğe sahip Motorola markası korunacak.

İlgili >> Reuters, China Daily, New York Times

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER