Manşetler

Google klavye iOS versiyonu çok yakında bekleniyor

Google Türkiye google fransa
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google-logo-120216

Google iOS için özel bir klavye geliştiriyor, bu klavyenin kullanıcı arayüzünde arama motoru da önemli bir yer tutacak. Geliştirme çalışmaları aylardır süren söz konusu klavyede çeşitli arama seçenekleri bulunacak. Google’ın bu klavyeyi çıkarıp çıkarmayacağı, çıkarırsa bunu ne zaman yapacağı henüz bilinmiyor. Google da bu konu hakkında henüz bir yorumda bulunmuyor.

Google klavyesi varsayılan iOS klavyesinden farklılık göstermesini sağlayacak birtakım özellikler bulunacak. Android’deki versiyonu gibi, iOS için Google klavye de hareketle yazı yazma özelliğine sahip olacak, böylelikle parmağınızı bir harften diğerine sürükleyerek yazı yazabileceksiniz, ayrıca Google yazmak istediğiniz kelimeyi de önceden tahmin edecek. Google logosuna tıklattığınızda geleneksel web arama motoruna da erişmeniz mümkün olacak. Ayrıca görseller ve GIF aramaları için de özel butonlar olacak, bunların her biri muhtemelen Google görsel arama ile desteklenecek. Klavyenin görsel açıdan, sesle aramayı içeren, ancak yazılı veya görsel tabanlı arama butonları barındırmayan standart Android klavyesinden farklı olduğu görülüyor.

Google çalışanları aylardır test edilen bu klavyenin iOS cihazlarında Google arama trafiğini artırması umuluyor. Şirket küresel arama pazarında hakimiyeti elinde bulunduruyor, ancak mobil arama trafiğinin büyüklüğünün masaüstündeki kadar büyük olmadığı biliniyor. Bunda akıllı telefon kullanıcılarının neredeyse yarısının gün içinde hiçbir web araması yapmamasının etkisi olduğu iddia ediliyor.

Masaüstündeki aramaların büyük bir çoğunluğunu “Facebook”, “Gmail”, “Hürriyet”, “Milliyet” gibi, kullanıcıların gitmek istedikleri web sitelerinin adreslerini adres çubuğuna yazmak yerine adlarını Google arama motoruna yazdıkları anahtar kelimelerden oluştuğu biliniyor. Ancak mobil tarafta her bir popüler servisin veya web sitesinin mobil uygulaması bulunuyor, bu nedenle kullanıcıların da web araması yapmalarına gerek kalmıyor. Bir taraftan da Google’ın arama trafiğini yüksek tutması, böylelikle reklam gelirlerini düşürmemesi gerekiyor. İşte bu nedenle Google mobil cihazlardaki arama trafiğini artırmak zorunda.

Bu nedenle Google’ın bir iOS klavyesi çıkarması kaçınılmaz gibi görünüyor. iOS kullanıcılarının yazı yazarken Google’ın sunduğu deneyimi ne kadar kucaklayacağını zamanla göreceğiz. iPhone ve iPad’lerde üçüncü taraf klavyeler genellikle hayal kırıklığı yaratıyor, birçoğu düzgün çalışmama ve diğer performans sorunları gibi durumlardan muzdarip.

Ancak Google güçlü bir marka ve kullanıcılar için de diğer üçüncü taraf klavyelerin üreticilerine göre daha fazla teşvik ediciliği bulunabilir. Üstelik sahip olduğu özellikler de Google klavyeyi epey çekici gösteriyor. Bu klavyenin çıkıp çıkmayacağını, ya da ne zaman çıkacağını zamanla göreceğiz.

İLGİLİ HABERLER