Manşetler

Google iOS klavye uygulaması Gboard yayınlandı

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google ios klavye gboardApple, iOS 8’in çıkışıyla birlikte iPhone ve iPad’lerde üçüncü tarafların geliştirdiği klavyelerin kullanılmasının önünü açmıştı. Microsoft ve diğer geliştiriciler, Apple’ın açtığı bu kapıdan girmiş ve kullanıcılara kendi klavye çözümlerini sunmuşlardı. iOS için çok sayıda uygulama geliştiren Google da “Gboard” adını taşıyan iPhone klavyesiyle kervana katılıyor. Google iOS klavye uygulaması üzerinde çalışıldığına dair ilk haberler, birkaç ay önce gündeme gelmişti.

Gboard, görüntü itibarıyla iOS’in standart klavye uygulamasına fazlasıyla benziyor. Dolayısıyla klavyeyi kullananların aşina oldukları bir deneyim yaşayacakları söylenebilir. Gboard’u farklı bir yere yerleştiren ise Google’ın en belirgin yeteneklerinden biri olan “arama” oluyor.

Üçüncü taraf klavyelere tüm uygulamalar üzerinden erişilebiliyor ve Gboard, Google Arama özelliğine doğrudan klavye aracılığıyla ulaşma fırsatını veriyor. Böylelikle kullanıcıların WhatsApp, Facebook veya Twitter gibi uygulamaları kullanırken uygulamadan çıkmadan Google’da arama yapması mümkün hâle geliyor. Google, uygulamalar arasında gezinme gereksinimini minimuma indirmeyi amaçlıyor ve bilginin toplanmasında kopyala-yapıştır özelliğinden faydalanmayı planlıyor.

Gboard’da kullanıcılar parmaklarını klavye üzerinde sürükleyerek yazı yazabiliyor. Swype gibi üçüncü taraf klavyelerde de kullanıcılara bu imkan sunuluyor. Klavyede bulunan tam teşekküllü GIF arama motoru ise kullanıcılara mesajlarına veya yazılarına kolaylıkla GIF animasyonu ekleme fırsatını veriyor.

Google iOS klavye uygulaması Gboard, henüz iTunes App Store Türkiye mağazasına giriş yapmış değil. Türkçe desteğinin gelişiyle birlikte Gboard klavyenin Türkiye’den indirilebilir hâle gelmesi muhtemel gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER