DosyaManşetler

Google I/O 2015: Neler bekliyoruz?

google-io-2015-100215

Google fanlarının ve Android tutkunlarının merakla beklediği zaman geldi. Google’ın her yıl düzenlediği geleneksel geliştirici etkinliği bu yıl 28-29 Mayıs tarihlerinde gerçekleştiriliyor. Yine ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki San Francisco şehrinde bulunan Moscone West Center binasında düzenlenecek olan etkinlikte Android, Chrome ve diğer Google ürünleriyle ilgili önemli duyuruların yapılması bekleniyor. 28 Mayıs akşamı gerçekleştirilecek olan Google I/O 2015 açılış toplantısı sırasında yapılacak duyuruları o akşam gerçekleştireceğimiz yayınlarla aktaracağız. Ancak şimdi gelin, Google I/O 2015’e dair beklentileri sıralayalım.

Android M

Google geçen yıl sıra dışı bir hamle yaptı ve Lollipop işletim sistemini resmen duyurmadan aylar önce “Android L” kod adıyla ön gösterimi yaptı. Erken ön izleme sürümü sayesinde geliştiricilere yeni sürümü inceleme, yeni özelliklere ve tasarım diline hazırlanma fırsatı sunuldu. Benzer durumun bu yıl da tekrarlanacağı, Android M kod adıyla yeni sürümün ön gösteriminin yapılacağı belirtiliyor. Android M şu gibi ilginç özelliklerle bekleniyor:

Yerleşik parmak izi desteği: Google bundan böyle biyometrik tarayıcı barındıran cihazlara daha geniş destek sunabilir. Şimdiye kadar parmak izi okuyucu ve benzeri işlevlerle ilgili düzenlemeleri her bir üretici kendisi yapıyordu, ancak artık bu destek de Android’in temeline alınacak gibi görünüyor.

Çoklu pencere: Samsung, LG gibi üreticilerin aynı ekranda iki uygulamayı yan yana çalıştırma olanağı sunduğunu biliyoruz. Arama devi şimdi bu desteği bütün cihazlara yaymaya hazırlanıyor.

Android Pay

Google’ın Google Wallet gibi bir ödeme sistemi vardı, ancak Apple Pay’in yaptığı ataklar karşısında yeni bir mobil ödeme sisteminin geleceği konuşuluyor. Google Wallet’ın yerini alacak olan bu sistem Google Pay veya Android Pay adını alabilir. Google’ın bu servisi sadece NFC’ye dayalı bir servis olmayacak, şirketin geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği Softcard satın almasının etkileri de görülebilir.

Yeni bir giyilebilir ürün

Geçtiğimiz yıllardaki Google I/O etkinliklerinin birinde Google Glass şovun yıldızıydı, ancak bu giyilebilir cihaz girişimi fiyaskoyla sonuçlanmış gibi görünüyor. Ancak Google gözlük projesinden vazgeçmediğini çeşitli fırsatlarla göstermişti ve I/O 2015’te yeni bir giyilebilir ürünün gelebileceği söyleniyor. Bu ürün Google Glass’ın ikinci nesil versiyonu olabilir. Bu arada bir gözlük yerine akıllı saat veya saatler görmek de Google I/O 2015’e dair beklentiler arasında bulunuyor.

iOS’te Android Wear

Android Wear tabanlı akıllı saatler şu an için bir Android telefonunu gerekli kılıyor. iPhone ile Android Wear saatin eşleştirilmesi şu an için mümkün görünmüyor. Ancak Google’ın bu sorunu çözmek için çalıştığı, Android Wear’ın iOS uygulamasını hazırladığı, hatta onaya bile gönderdiği söyleniyor.

Google’ın Android Wear ile ilgili iOS planları I/O 2015’te açıklanabilir. Tabii, bu durum uygulamanın hemen ilk günde yayınlanacağı anlamına gelmiyor. Çünkü Apple’ın bir uygulama onay süreci var ve bu süreç de bazen uzun sürebiliyor. Bir de Apple Watch’un varlığı düşünüldüğünde, Apple Google’ın Android Wear uygulamasını onaylamak için aceleci davranmayabilir.

Brillo: Nesnelerin İnterneti için Android

Akıllı telefonlar, tabletler, akıllı saatler, otomobiller ve TV set üstü cihazların ardından Google şimdi de evin içindeki aletlere girmeye hazırlanıyor. Google da Nesnelerin İnterneti oyununa Android tabanlı yeni işletim sistemi Brillo ile katılmaya hazırlanıyor. Tabii ki, Brillo için Android’in sıkı bir diyete gireceği, boyut ve işlev bakımından küçülerek evdeki küçük ölçekli akıllı cihazlarda çalışabileceği söyleniyor. Aslında Google Nest ile çoktan Nesnelerin İnterneti pazarına adım atmıştı, ancak bu seferki giriş dolaylı yoldan değil de, doğrudan olacak gibi görünüyor.

Google I/O 2015’i takip için Teknoblog’da olun

28 Mayıs akşamı gerçekleştirilecek olan açılış toplantısıyla ilgili detayları o akşam yayınlayacağımız özel haberler ve @teknoblog140 hesabımızdan yayınlayacağımız tweet’lerle aktaracağız. Bu arada eğer var olduğu takdirde açılış toplantısının canlı yayınını da Teknoblog’da bulacaksınız.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER