Teknoloji

Google Hızlandırılmış Mobil Sayfalar’ı 2016’da hayata geçirecek

google-amp-081015

Google, kısa adı AMP olan Hızlandırılmış Mobil Sayfalar isimli projesinin duyurusunu geçtiğimiz ay gerçekleştirmişti. Açık kaynaklı bir program olan AMP ile web sayfalarının mobil cihazlarda çok daha hızlı biçimde yüklenmesi amaçlanıyor. Hızlandırılmış Mobil Sayfalar projesi, Facebook ve Apple’ın benzer girişimlerine bir yanıt niteliği taşırken, duyurulduğu günden bu yana teknik ön izlemesiyle varlığını sürdürüyor.

Google’dan yapılan son açıklamada ise ilk hızlandırılmış sayfaların 2016’nın başlarından itibaren erişilir hâle geleceği belirtildi. Projeyi Github’da 4 bin 500 yazlımcının takip ettiğini açıklayan şirket, şu ana kadar projeye 250 kod ve doküman katkısının yapıldığını da duyurdu.

Google Hızlandırılmış Mobil Sayfalar projesinin destekçileri arasında The Guardian, The Washington Post ve BuzzFeed gibi önemli yayın kuruluşları bulunuyor. Outbrain, AOL, OpenX ve DoubleClick gibi reklam platformları da projeyle uyumlu reklamlar geliştirmek için çalışmalar yürütüyor.

Reklam platformlarının bir süre sonra AMP gibi projeleri kendi istedikleri yöne çekmek adına çeşitli çalışma ve baskılar yapmasının da ihtimaller arasında yer aldığını unutmamak gerekiyor. Yine de, olaya en baştan kötümser bir şekilde yaklaşmak yerine projenin başlangıç performansını ve oluşturacağı etkiyi beklemekte fayda var.

İLGİLİ HABERLER