Teknoloji

Google Daydream VR önümüzdeki birkaç hafta içinde çıkacak

google daydream

google daydreamGoogle YouTube yıldızları ve diğer yapımcılara, önümüzdeki haftalarda çıkış yapması beklenen Daydream adlı sanal gerçeklik platformu için özel içerik oluşturmaları için görev vermeye başladı. Konuyla ilgili kaynakların Bloomberg’e aktardıklarına göre Google, iJustine olarak bilinen Justine Ezarik gibi YouTube ünlülerine 360 derece videolar üretmeleri için mali destekte bulunuyor; çeşitli VR içerikleri ve uygulamaları için yüz binlerce dolar harcama yapıyor.

Google, geçtiğimiz ilkbaharda düzenlenmiş olan Google I/O geliştirici etkinliğinde Daydream için bazı oyun ve uygulamaların duyurusunu gerçekleştirmişti. IMAX, NBA ve Ubisoft gibi büyük oyun şirketler Daydream için destek sunacak kuruluşlar arasında bulunuyor. Google’ın video oyunlar için altı haneli tutarlar harcayacağı, Google’ın Jump adlı 360 derece video platformu kullanılarak çekilecek filmler için ise daha küçük miktarda bütçeler belirlediği söyleniyor. Bu mali desteğin ne kadarının Daydream’e özel projelere gideceği tam olarak belli değil, ne de olsa YouTube hâlihazırda akıllı telefon veya dizüstü bilgisayardan izlenebilen 360 derece videolara ev sahipliği yapıyor.

Daydream, Google’ın Android mobil ekosistemi içinde her zaman kullanıma hazır, kapsamlı ve sağlam bir sanal gerçeklik platformu oluşturma girişimi olma özelliğini taşıyor. Google’ın birçok büyük mobil iş ortağı Daydream uyumlu telefonlar üretmek için taahhütte bulunmuştu. Bu cihazlar tıpkı Samsung’un Gear VR’ının çalışmasına benzer bir mantıkla işleyecek, uyumlu telefonlar özel Daydream başlıklarının içine yerleştirilip kullanılacak. Uygulamalar da küçük, hareket tabanlı kumandalarla yönetilecek, bunlar da başlıklarla birlikte sunulacak.

Şimdiye kadar Google’ın sadece Daydream VR başlıkları için bir referans tasarım çıkardığını gördük. Her ne kadar Daydream henüz çıkmamış olsa da, geliştiriciler Android Nougat üzerinden yeteneklerine göz atma şansına sahip oluyor. Google, Daydream cihazlarının sonbahardan itibaren çıkmaya başlayacağını daha önce açıklamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER