Manşetler

Google Daydream Android tabanlı sanal gerçeklik deneyimi sunuyor

google daydream vr
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

google daydreamAylar süren spekülasyonların ardından Google sonunda sanal gerçekliğin içine daha derin biçimde dalıyor. Şirket I/O 2016 için düzenlediği açılış etkinliğinde Android N üzerine inşa ettiği sanal gerçeklik platformu Daydream’i duyurdu. Google Daydream uyumlu telefonların, sanal gerçeklik görüntüleyicilerinin ve hareket kontrol araçlarının önümüzdeki sonbaharda piyasaya sürüleceğini açıkladı.

İşin hem donanım hem de yazılım boyutunu kapsayan Daydream, selefi Cardboard’a kıyasla daha gelişmiş bir ürün niteliği taşıyor. Yeni dalga Android N cihazları tarafından desteklenen bir mobil sanal gerçeklik sistemi olan Daydream, şirket tarafından onaylanmış bir standart olarak tanımlanabilir. Google Cardboard neredeyse tüm akıllı telefonlarla çalışırken, Daydream sadece özel sensörler ve özel ekranlar gibi özel bileşenler barındıran yeni telefonlarla uyumlu olacak. Project Tango’nun özel haritalama ve artırılmış gerçeklik gibi yeteneklerin Daydream’de bulunup bulunmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak bileşenlerin daha pürüzsüz ve gecikme süresi daha düşük bir deneyim sunması amaçlanıyor.

google-daydream-180516-4Google, telefonların Daydream’e erişebilmesi için Android N’e Android VR Mode isimli bir özellik entegre ediyor. Etkinlik öncesindeki sızıntılarla ipuçları verilen özellik, uygulamaların performanslarını iyileştirecek optimizasyonlar getirecek. Daydream, aynı zamanda kullanıcıların sanal gerçeklik içinde gezinebilecekleri bir ekosistem niteliği taşıyor. Daydream ana ekranı, kullanıcılara sanal gerçeklik başlığı takılıyken uygulamalara erişim fırsatı veriyor.

Google Daydream için YouTube’un, Sokak Görünümü’nün, Google Play Store’un, Play Filmler’in ve Google Fotoğraflar’ın özel sanal gerçeklik versiyonlarını hazırladı. Google, Daydream için Netflix, Electronic Arts ve Ubisoft gibi şirketlerle de işbirliği yapıyor. Daydream uyumlu telefon hazırlayacak üreticiler arasında ise Samsung, HTC, LG, Xiaomi, Huawei, ZTE, Asus ve Alcatel bulunuyor.

google-daydream-180516-3Daydream’in ihtiyaç duyduğu ekranı ve işlemci gücünü telefon sağlayacak. Ancak kullanıcıların aynı zamanda Google’ın yeni sanal gerçeklik başlığına ve kontrol cihazına ihtiyacı olacak. Şirket, söz konusu aksesuarlar için referans tasarımı I/O 2016’da görücüye çıkardı. Basit bir taslağı ortaya koyan Google, başlığın nasıl gözükeceği konusunda daha fazla detay vermedi. Bu referans tasarım sayesinde şirketlerin kendi Daydream başlıklarını geliştirmeleri mümkün olacak. Google, Cardboard platformunu da bir süre daha ayakta tutmayı planlıyor.

İLGİLİ HABERLER