Teknoloji

Google.cn alan adı Hong Kong sunucularına yönlendirildi, arama sansürü kalktı

Google dün yapmış olduğu açıklamayla Çin’de uygulamakta olduğu arama sonuçlarını filtreleme işini “tamamen yasal” yollar üzerinden durdurduğunu ilân etti. Google.cn alan adı Google.com.hk adresi üzerinden Hong Kong’da bulunan Google sunucularına yönlendirilmiş durumda. Google bu sayfa üzerinden geleneksel ve basitleştirilmiş Çince dillerinde arama hizmeti vermeye devam edecek.

Google’ın bu hamlesiyle birlikte Google Çin sunucuları da erken emekliye ayrılmış oldu. Google resmi bloguna bir yazı yazan Kurumsal Geliştirme ve Hukuk Bürosu yöneticisi David Drummond, Çin Hükümeti’nin bu kararlarına saygı göstermesini umduklarını, ancak herhangi bir anda sunucularına engel koyulabileceğini de bildiklerini vurguladı. Bu arada aşırı yüklenme nedeniyle Hong Kong’daki sunuculara erişimde bazı problemlerin olabileceği konusunda da uyarıda bulunuldu. Google’ın bu kararı vermesinde ABD’deki yöneticiler etkili oldu. Ancak Google’ın Çin’deki merkezinde çalışanlar bu olaydan etkilenmeyecek. Ar-Ge işleri devam edecek, satış departmanı yerinde kalacak. Bu arada şirket “Çin’de Servis Mevcudiyeti” başlığıyla bir sayfa açarak buradan konuyla ilgili sürekli bilgi akışı vermeye, ayrıca hangi Google işlerinin bu uygulamadan etkileneceğini bildirmeye çalışacak. YouTube, Google Sites, Blogger, Docs, Picasa ve Groups gibi Google servisleri bu olaydan etkilenebilirler.

Google’ın bu hamlesi karşısında Çin İngilizce dilinde bir açıklama yaparak Google’ı “yazılı izni ihlâl etmekle”1 suçladı. Çin Danıştayı “Bu olay tamamen yanlıştır. Ticari sorunların politize edilmesine tümden karşıyız, Google’ın sebepsiz suçlamaları ve koşullarıyla ilgili memnuniyetsizliğimizi ve kızgınlığımızı belirtiriz.” şeklinde bir açıklama yaptı. Beyaz Saray da potaya girmekte gecikmedi. “Google ve Çin Hükümeti’nin, Google’ın Google.cn web sitesi üzerinden arama servislerine devam ettirmesine yönelik yürüttüğü görüşmelerin uzlaşmayla sonuçlanmamasından dolayı üzgünüz.” şeklinde bir açıklama Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Mike Hammer’dan geldi.

New York Times da bu son gelişmelerle ilgili olarak Google’ın kurucularından Sergey Brin’le konuşma fırsatı yakalamış. Brin yeni poliçenin tamamen Google’ın fikri olduğunu ve ABD’nin bu olayda kesinlikle bir parmağı olmadığını söylüyor. Daha da ilginç olan, Google sansürü by-pass etmek için bir yazılım çıkarmaya hazırlanıyormuş.

İlgili – Google Blog
İlgili – Xinhuanet
İlgili – Yahoo
İlgili – New York Times

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER