Manşetler

Google Chrome OS ile ilgili detaylar açıklandı, ilk dizüstüler 2011’in ortasında Acer ve Samsung’dan gelecek

Google, San Francisco’da düzenlediği bir basın toplantısında Chrome OS’i görücüye çıkardı. Özel bir cihazda sunumu gerçekleştirilen Chrome OS sadece dört adımda ve bir dakikadan kısa bir sürede makineye kurulurken tüm Chrome temaları ve ayarlar buluttan alınıyor, bazı durumlarda değişiklikler saniyeler içinde aktif hâle geliyor.

Referans makine uyku modundan çalışır hâle anında gelirken Google buradaki kısıtlayıcı etkenin kullanıcının elini ne kadar hızlı hareket ettirmesinin olduğunu belirtiyor. Chrome OS birden fazla hesapla birlikte Incognito (uydurma kimlik) modunda çalışarak misafir hesabı da destekliyor. Tüm kullanıcı verileri varsayılanda kriptolanmış şekilde tutuluyor. İşletim sistemi sadece okunabilir belleğe yüklendiği için fiziksel erişim olmadan değiştirilemiyor. Bu teknik sayesinde doğrulanmış başlatma yapılabiliyor. Bunun yanında işletim sistemi birkaç haftada bir otomatik olarak güncellenecek. Hedef giderek daha da hızlı bir işletim sistemi elde etmek.

Chrome OS’in çevrimdışı da çalışabiliyor. Gerçekleştirilen sunumda Google Docs çevrimdışı çalışıyordu. Bu durumda değişiklikler makine tekrar internete bağlandığında bulutla eşzamanlanıyor. Görünüşe göre bu durum sadece uygulamaya özel gibi duruyor. Chrome Web Store’daki uygulamaların çevrimdışı çalışabilmeleri için HTML5 desteğine sahip olması gerekecek. Öte yandan Google, Google Cloud Print adlı bulut tabanlı yazdırma servisinin de gösterimini yaptı. Bu servis sayesinde evinizdeki yazıcıya herhangi bir yerden erişerek bu yazıcıdan çıktı alabileceksiniz.

Google Chrome OS’te eksik olan noktalar yok değil. USB portları için henüz destek sunulmuyor. Bu arada ortada hâla gelmesi beklenen bazı performans iyileştirmeleri ve hata düzeltmeleri bulunuyor. Google’ın bu yeni işletim sistemi Acer ve Samsung tarafından 2011’in ortalarında piyasaya sunulacak olan Intel tabanlı makinelerde yüklü gelecek.

Genel olarak Google Chrome OS, 90’larda geliştirilmiş olan ve “thin client” olarak adlandırılan, bir bilgisayar veya bilgisayar programının başka bir bilgisayara fazlasıyla bağlı şekilde çalışması anlamına gelen kavramın modernleştirilmiş bir yorumu gibi duruyor. 90’larda Sun’da çalışan Eric Schmidt o sıralar bu fikrin önderliğini yapanlar arasında yer alıyordu. Bugünkü etkinlikte de sahne alan Google’ın CEO’su “20 sene önceki içgüdülerimiz doğruydu, ancak elimizde alet ya da teknoloji yoktu.” diyerek durumu cesur bir biçimde ortaya koyuyor. Eric Schmidt’in bu fikri hayata geçiren şirketin başındaki isimlerden olması da kaderin bir cilvesi olsa gerek.

İlgili – Engadget (Galeri)

Görsel – Engadget

İLGİLİ HABERLER