Teknoloji

Google bulut servislerinde Amazon ile rekabet için önemli bir ismi bünyesine kattı

rekabet kurumu google

google-yeni-logo-150915

Google bulut bilişim alanındaki niyetlerinde ciddi gözüküyor. Bu yöndeki girişimlerin yönetiminin Silikon Vadisi’nin ünlü girişimcilerinden Diane Greene’e teslim edilmesi, Google’ın ciddiyetinin bir göstergesi olarak niteleniyor. 1998’den 2008’e kadar bulut bilişimin öncülerinden VMware’de CEO’luk görevini yürüten Greene, 2012’den bu yana Google’ın yönetim kurulunda yer alıyor. Diane Greene, bundan böyle Google’ın kurumsal işlerinden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı olarak görev yapacak. Google, Greene’in üç yıl önce kurduğu bulut teknolojileri şirketi Bebop’u da satın alacak.

Diane Greene’in transferi, Google açısından geleneksel tüketici yazılımı ve reklamın ötesine geçme konusundaki isteği gösterdiği için önem taşıyor. Google arama, Chrome tarayıcı ve Android’in başarısıyla bir web devine dönüşen şirket, kurumsal alanda kendisine büyük bir pay kapma konusunda aynı başarıyı sergileyememişti. Kâr oranı yüksek kurumsal pazara girmek isteyen Google, teknolojik yeteneklerini bulut uygulamalar için yazılım platformlarının oluşturulmasında kullanmayı amaçlıyor. IDC tarafından açıklanan öngörülere göre, kurumsal bulut uygulamaları pazarı önümüzdeki dört yıl içinde 25 milyar doların üstünde bir hacme kavuşacak.

Google, Fortune 500 listesindeki şirketlerin yüzde 60’ının Gmail veya Google Dokümanlar gibi bir Google servisini kullandığını açıklamıştı. Ancak söz konusu servisler üzerinden elde edilebilecek potansiyel gelir, bulut sektörünün lideri Amazon ve en yakın takipçisi Microsoft ile rekabet etmekten oldukça uzak bir seviyede duruyor. Google’ın teknik altyapıdan sorumlusu başkan yardımcısı Urs Hölze, şirketin bulut gelirlerinin 2020 itibarıyla reklam gelirlerini geride bırakabileceğini dile getirmişti.

Hölze’nin dile getirdiği hedef, Google’ın mevcut işleyişinde somut bir değişim ihtiyacını beraberinde getiriyor. Şirketin geçtiğimiz yıl elde ettiği 66 milyar dolarlık gelirin yüzde 89’unu reklam gelirleri oluşturuyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER